Cheese-o Cake-o

Eli japanilainen juustokakku. Tämä kohokasta muistuttava unelman kevyt (koostumukseltaan, ei kaloreiltaan) kakkunen ui tajuntaani joitakin viikkoja sitten, kun haahuilin päämäärättä rapakon takaisissa ruokablogeissa. Liekö ollut sattuman kauppaa vai kohtalon sormella osoittelua, että olin jo aikaisemmin kyseisellä viikolla päättänyt ostaa tuorejuustoa Kivistön aamiaispöytään. Herra Philadelphia ja minä olimme kohdanneet edellisen kerran joskus alkusyksystä, joten olihan se jo aika elvyttää ystävyyssuhde.  Suunnitelmissa oli yhdistää tuorejuusto perinteisesti bageleihin (joita niitäkin kyllä leivoin) mutta päätettiin yhdessätuumin Marin kanssa, että tätä kakkua on kokeiltava.

chiisoceiko.jpg

Alla oleva ohje on mukaelma tästä ohjeesta ja se riittää täyttämään n. 30 cm pitkän ja 10 cm korkean pitkulaisen vuuan.

200 gr maustamatonta tuorejuustoa
30 gr sokeria
30 gr suolatonta voita 
3 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
1 dl kuohukermaa (käytin täysmaitoa, kun kermaa ei ollut)
2 tl sitruunan mehua
1/2 luomusitruunan raastettu kuori
0,5 tl vaniljauutetta tai -jauhoa
40 gr vehnäjauhoja
50 gr sokeria marenkia varten

(kirpeää hilloa tarjoiltaessa)

Anna tuorejuuston, voin ja keltuaisten lämmetä huoneenlämpöisiksi. Laita uuni kuumenemaan 160-asteeseen. Jos sinulla ei ole vedenkeitintä kannattaa laittaa n. kolme litraa vettä kuumenemaan kattilaan jo tässä vaiheessa vesihaudetta varten.

Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto ja 30 gr sokeria tasaiseksi massaksi. Lisää voi ja vatkaa sekaisin. Vispaa keltuaiset kevyesti kulhossaan ja lisää ne sitten tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Lisää kerma, sitruunan mehu ja -kuori sekä vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot siivilän läpi sihdaten (sihtauksen voit tehdä myös ennakkoon) ja taas, vatkaa tasaiseksi.

Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa ja lisää sokeri mukaan vähitellen. Vaahtoa ei kannata vatkata ihan marenkimaisen kovaksi, sillä silloin se on vaikeampi sekoittaa muun massan joukkoon. Kääntele valkuaisvaahto varovasti tuorejuustomassaan. 

Voitele vuoka ja vuoraa se sitten leivinpaperilla niin, että reunojen yli tulee kunnon kaistaleet (n. 5 cm) paperia tukemaan kakun kohoamista uunissa. Aseta vuoka syvälle uunipellille ja kaada pellille kiehuvaa vettä n. puoleen väliin kakkuvuokaa. Paista uunin keskitasossa ensin tunti ja laske lämpötila sitten 150-asteesen ja paista vielä n. 30 minuuttia. Kakku on kypsää, kun siihen tökättyyn cocktail-tikkuun ei jää taikinajälkiä.

Jäähdytä ja nauti sellaisenaan tai jonkin kirpeän hillokkeen kera niin kuin ne onnekkaat kanssabloggaajat, jotka viettivät selkeästi vuoden herkullisimman ja hauskimman illan männä viikonloppuna Chez Jasulassa. Oi jospa oisin saanut olla mukana!

chiisoceik.jpg

Kakku oli ihanan keveää mutta juuri niin juustokakkumaista kuin salaa toivoin! Taidan täst’edes leipoa juustokakkuni aina näin ilman turhia keksipohjia. Pienenäkin söin rahkapiirakasta pelkän rahkan ja rusinat..

Koti Ruoka ja juoma

Aamiaispizza

Tiedän mitä teet aamiaiseksi ensi viikonloppuna. Aamiaispizzaa! Törmäsin tähän fantastiseen ideaan Pinterestissä ja sittemmin tätä on syöty aamiaispöydässä jo kahteen otteeseen. Ensimmäisestä kokeilusta opimme sen, että pizzataikina ei säily pakkasessa neljää kuukautta ja että juustoraasteeksi kannattaa valita joku muu kuin punaleima emmental.

aamiaispizza.jpg

Pizzataikinan voi hyvin tehdä edellisenä iltana valmiiksi ja laittaa jääkaappiin kohoamaan öljytyssä kulhossa tai pakastepussissa. Me olemme vuosia käyttäneet durumjauhopussin kyljestä löytyvää ohjetta ja se on hyväksi todettu.

Varaa jääkaappiin myös:
pekonia
munia
1 ps juustoraastetta (mozzarella tmv.)
tomaatteja
(parmesania, ruohosipulia, tuore yrttejä)

Laita uuni kuumenemaan niin kuumalle kuin mahdollista (ja pizzakivi jos sellainen löytyy, jos ei niin voit hyvin käyttää tavallista uunipeltiä sen sijaan). Paista pekoni rapeaksi pannulla ja valuta ylimääräiset rasvat talouspaperin päällä. Rouhi pekoni halutessasi pienemmiksi paloiksi. Viipaloi tomaatit. Ota taikinasta pienen nyrkin kokoinen pallo ja kaulitse se ohueksi lätyksi hyvin jauhotetulla alustalla. Ripottele pintaan reilusti juustoraastetta, tomaatit ja pekoni. Riko pinnalle kananmunat varovasti. Minä rikoin kananmunan pieneen kulhoon ja kippasin sitten siitä pizzan päälle. Paista kunnes kananmuna(t) ovat hyytyneet pinnalta ja pizzan reunat ovat saaneet väriä. Ripottele pinnalle vielä suolaa ja mustapippuria ennen tarjoamista.

Voit hyvin tehdä myös yksittäiset pizzat kullekin syöjälle, näin kaikki voivat päättää itse omista täytteistään. Meillä pizzan päälle päätyi mozzarellan lisäksi parmesan-raastetta ja pinnalle ruohosipulia. Tällä lähtee viikonloppuaamu hyvin käyntiin!

 

 

Koti Ruoka ja juoma