Coleslaw kuuluu kesään

Vuosikausia vierastin kaalisalaattia vain sen takia, että se kaupan einestiskistä saatava versio oli jotenkin niin kovin ynseää ja tunkkaista. Jossain vaiheessa tajusin, että ruokaa voi laittaa itsekin ihan oikeista raaka-aineista ja sitten eräänä kesänä se iski.

Coleslawta oli saatava. Alunperin sitä oli saatava nimenomaan hampurilaisen kylkeen, mutta sittemmin sitä on tehty muissakin yhteyksissä.

Varhaiskaali toimii tässä parhaiten (nyt niitä jo saa! ei kotimaista mutta kuitenkin.) mutta on tätä testattu talvikaalillakin. Se vaatii ehkä hieman pidemmän vetäytymisajan kuin tämä versio.

coleslaw.jpg

Liisan coleslaw

1 (varhais)kaali
n. 3 porkkanaa
muutama kevätsipulinvarsi
n. 1 dl majoneesia
n. 2 tl Dijon-sinappia (voi olla että laitoin enemmän, maistele!)
sokeria
valkoviinietikkaa
suolaa
mustaapippuria

Leikkaa kaalinpää neljään osaan ja leikkaa sitten vielä jokaisesta kaalin kova kanta pois. Suikaloi ronskisti tai hienommin, tässä ei voi tehdä väärin. Kuori porkkanat ja leikkaa ne puoliksi jos ovat kovin pitkiä. Leikkaa sitten vielä pitkittäin puoliksi ja jos haluat ohuempia tikkuja, niin vielä kerran pitkittäin puoliksi. Suikaloi porkkana levyt pitkittäin ohuiksi tikuiksi. Pilko kevätsipulin varret.

Kaiva esiin suuri kulho. Niin, ota se kaikkein suurin, joka taloudestasi löytyy. Vaikka kattila. Teen joka kerta sen virheen, että kippaan kaalit johonkin kulhoon ja totean, että eihän ne muut raaka-aineet mahdu mukaan. Laita kaali, porkkana ja sipulit kulhoon ja sekoita. Voit jo tässä vaiheessa ripotella päälle hieman suolaa, niin kaali alkaa mennä vähän kasaan ja kastikkeen sekoittaminen suikaleiden joukkoon on helpompaa.

Sekoita toisessa kulhossa kastikkeen aineet. Maistele, että saat omaan suuhusi sopivat maut. Itse pidän vähän makeammasta, mutta silti sinapin kirpeys saa tulla läpi. Potkua saa olla. Kaada kastike suikaleiden päälle ja sekoita. Yllättävän pienikin määrä kastiketta riittää, joten voit ensin sekoittaa vain osan kastikkeesta suikaleiden joukkoon ja tarkkailla miten se levittyy. Anna vetäytyä jääkapissa puolisen tuntia tai pidempään jos maltat.

Salaatti säilyy jääkaapissa joitakin päiviä ja paranee mielestäni vanhetessaan.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY

Sateella paistaa aurinko

Täytyy myöntää, että olin salaa tyytyväinen täksi päiväksi luvatusta sateesta. Ei pelkästään siksi, että tulppaanien, skillojen ja krookuksien alut saavat vettä ja loputkin lumista (toivottavasti) haihtuvat, vaan myös siksi, että saan viettää koko päivän hyvällä omallatunnolla keittiössä marmeladia ja mehua keitellen.

Lähtökohta:

lahtokohta.jpg

Kulhollinen sitruksia ja muutama porkkana. Uusimmassa Glorian Ruoka & Viini lehdessä oli kannessa upea porkkanakakku, jonka välissä oli appelsiini-porkkana marmeladia. Makeeta sanoin mä ja ryhdyin tuumasta toimeen!

resepti.jpg

Näistä minä sen tein:

400 g porkkanoita (600 g alkuperäisessä ohjeessa)
3 appelsiinia
2 sitruuna
1 lime (oma lisäys)
5 dl hillosokeria

Kuori ja pilko porkkanat. Laita kattilaan ja täytä se niin, että porkkanat juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi kannen alla n. 15 minuuttia. Kuori sitrukset veitsellä niin, että saat valkoisen kuorikerroksen kokonaan pois. Fileoi hedelmäliha (se on kivaa, jotenkin terapeuttista) ja poista mahdolliset siemenet. Valuta kypsät porkkanat. Soseuta porkkanat ja sitrukset teho- tai sauvasekoittimella.

Kaada seos kattilaan ja lisää sokeri joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori pinnalle nouseva vaahto lusikalla tai reikäkauhalla. 

Kaada lämmin marmeladiseos kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Jäähdytä ja laita jääkaappiin. Marmeladi säilyy avaamattomissa purkeissa jääkapissa kuukausia.

Jos joku nyt miettii, että entäs se viski niin sanottakoon, että se päätyi parempiin suihin. Tosi testiin marmeladi pääsee muutaman päivän kuluttua, kun perheen kotiranskis saapuu paikalle.

purkit.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY