Revitty kanelileipä

Viikonloppuisin kaipaa aamiaispöytään yleensä vähän jotain ekstraa. Kuten Mari tuossa jokin aika sitten jo kirjoittikin, erästä lauantai-aamuamme sulostutti tämä ihana revitty sokerinen kanelileipä. 

kanelileipa.gif

Ohje on Joy the Bakeriltä, vaikka tässä meidän versiossamme käytettiin täysjyvävehnäjauhoja tavallisten valkoisten sijaan, kun kaapista ei muita löytynyt. Näin leivästä tuli aika tuhtia ja ehkä jopa hieman liian terveellisen makuista. Täysjyväjauhot tuntuivat imevän nestettä, joten taikinasta ei tullut ihan niin löysää kuin olisin halunnut. Seuraavalla kerralla tämä leivotaan ihan perus erikoisvehnäjauhoilla. Alla resepti niin kuin minä sen tein.

Revitty kanelileipä

Taikinaan tarvitset:

n. 6,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
reilu 2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
reilu 50 gr voita (suolatonta)
0,8 dl kevytmaitoa
0,6 dl vettä
2 munaa
1 tl vaniljauutetta

Varaa täytteeseen:

2,5 dl sokeria
2 tl jauhettua kanelia
reilu 50 gr voita (suolatonta) sulatetaan kunnes ruskistuu hieman
1/2 tl muskottipähkinää jauhettuna

Sekoita suuressa kulhossa 5 dl jauhoja, sokeri, kuivahiiva ja suola. Siirrä syrjään. Riko munien rakenne ja siirrä syrjään. Lämmitä maitoa ja voita kattilassa kunnes voi on melkein sulanut. Siirrä kattila pois hellalta ja lisää vesi sekä vaniljauute. Anna seoksen jäähtyä hetki (n. 45 asteiseksi).

Kaada neste jauhoseokseen ja sekoita puuharrukalla tai kapustalla. Lisää munat ja sekoita kunnes munat ovat sekoittuneet taikinaan. Tämän vaiheen voi varmasti tehdä yleiskoneella, mutta minä heitin tässä vaiheessa puuharukaan syrjään ja sekoitin taikinan käsin. Lisää tässä vaiheessa loput jauhoista (1,5 dl) ja sekoita taikinaa vielä muutama minuutti.

Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä se elmukelmulla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. tunnin verran kunnes se on kaksinkertaistunut.  Taikinan voi tässä vaiheessa laittaa yön yli jääkaappiin niin kuin minä tein. Jos teet näin anna taikinan levätä pöydällä puolisen tuntia ennen kuin ryhdyt kaulitsemaan sitä.

Taikinan noustessa sekoita täytteen sokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Sulata voita kunnes se on hieman ruskeaa, siirrä syrjään. Voitele ja jauhota pitkänmallinen vuoka ja siirrä sekin odottamaan.

Losauta taikinasta ilmat pihalle ja vaivaa sitä hetki leivonta-alustalla. Anna levätä vielä 5 minuuttia keittiöpyyhkeen alla. Kaulitse taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla kunnes se on noin 30 cm korkea ja noin 50 cm leveä. Tämä ei ole niin turhan tarkkaa, kaulitse siitä niin iso kuin saat. Levitä sulatettu voi taikinan päälle pullasudilla. Sirottele päälle sokeri-kaneli-muskottipähkinäseos. En tainnut käyttää ihan kaikkea sokeria, vaikka Joy niin rohkeasti kehottaa tekemäänkin. Olisi ehkä pitänyt..

Leikkaa taikina taikinapyörää tai veistä apuna käyttäen pitkittäin kuuteen osaan. Pinoa ne päällekkäin ja leikkaa pino poikittain kuuteen osaan. Kasaa pinot vuokaan, peitä se keittiöpyyhkeellä ja anna kohota vielä 30.45 minuuttia. 

taikinarulla.gif

sirottelu.gif

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista leipää keskitasolla reilu puolituntia. Anna leivän levätä vuoassa vielä parisenkymmentä minuuttia sen jälkeen, kun olet ottanut sen uunista pois. Voit käyttää veistä vuoan ympäri, jotta leipä irtoaa helpommin. Kippaa se varovasti vaikka leikkuulaudalle ja siitä sitten tarjoiluastialle. 

Keitä kupponen kahvia ja nauti.

leipalahelta.gif

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY

Savupossua, kurpitsaa ja linssejä

Possukokeilut jatkuivat Kivistössä käytännön sanelemina: kahden kilon ulkofileen jötkäle täytyy syödä kahdessa erässä. Possu pääsi osalliseksi lihansavustuskokeilustamme, jonka onnistumisesta tuossa jäljempänä. Pöydän kuningatar oli kuitekin possun kylkeen tehty butternut-kurpitsasta (onkohan se joku suomeksi?) ja belugalinsseistä tehty haalea lisäkesalaatti.

dsc_6449.jpg

Salaattia varten paahdoin kurpitsan uunissa, keitin linssit kasvisliemessä, pilkoin mukaan kevätsipulia (hollantilaista tarttui kaupasta mukaan) ja raastoin yhden appelsiininkuoren joukkoon. Kastike syntyi appelsiinimehusta ja oliiviöljystä. 

Possun ulkofilee puolestaan sai pintaansa suolaa ja pippuria, ja pääsi savustuslaatikkoon. Pidimme posanderin laatikossa koko kypsymisajan ja kääräisimme sen levähtämään folioon.

dsc_6455_2.jpg

Savustuksen tuloksena possu oli kovin kaunis; lämpimän vahvan ruskea pinta ja hennon vaaleanpunainen liha. Maku sitävastoin oli pinnassa hieman liian ärhäkkä, ja lämpimänä syötynä sisus ei ollut juurikaan savun makuinen. Appelsiininen,  raikas, hieman lämpimäksi jätetty salaatti tasoitti savun kitkeryyttä, eikä ruokapöydässä onneksi tullut itku kenellekään.

Jäljelle jääneessä kylmässä possussa maut olivat jo tasoittuneet mukavasti ja savu päässyt muihinkin kerroksiin. Siitä huolimatta  kokemusta viisaampana puolittaisin savustusajan ja kypsyttäisin loput uunissa. Nyt siis kilo possua köllötteli savustuslaatikossa noin 45 min ja vetäytymässä 10 lisää.

Appelsiininen kurpitsa-linssi-salaatti

1 butternut-kurpitsa kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
2 dl belugalinssejä
6 dl vettä
1 luomukasvisliemikuutio
2 vartta kevätsipulia (tai 1/2-1 ruukku ruohosipulia)
1 luomuappelsiinin kuori
1/2 appelsiinin mehu
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Keitä linssit kasvisliemessä kypsäksi (n. 20 min). Laita kurpitsakuutiot uunipannulle yhteen kerrokseen, lirauta päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele halutessasi pinnalle vähän suolaa. Paahda 200 asteessa pehmeiksi: kypsymisaika riippuu kuutioiden koosta, kuvan kuutoissa meni noin 15 min.

Anna linssien ja kurpitsan jäähtyä hieman. Raasta appelsiinin kuori kulhoon ja pilko kevätsipulit renkaiksi joukkoon. Sekoita lämpimät linssit ja kurpitsakuutiot (varovasti) mukaan. Purista appelsiinin mehu sekä liruttele oliiviöljyä joukkoon. Rouhaise päälle mustapippuria, maista suola ja lisää tarvittaessa.

Tarjoile lämpöisenä tai haaleana; appelsiinin kuoren aromit pääsevät silloin kunnolla oikeuksiinsa!

 

Koti Ruoka ja juoma DIY