Syömään! Riisiä pannulla
Tammikuu jaksaa pitää kiireisenä. Nyt jos koskaan on tarve ideoille, joilla syntyy ruokaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämänkertainen Syömään! -sarjan pannuidea on löytynyt jostain ulkomaisesta ruokalehdestä ja jäänyt muistijäljeksi. Ohjetta en lopulta lehtikasoistani löytänyt – kun en edes tiennyt kunnolla, mistä olisin etsinyt. Niinpä mennään muistijäljen varassa.
Tämä ruoka ei valmistu hätäisesti kaikista kovimpaan pikanälkään, mutta se on täydellinen kaapintyhjentäjä. Vihanneksina voi käyttää sitä, mitä sattuu löytymään, pähkinöitä voi olla, tai ei. Korianteri ei ole koskaan huono idea, mutta ilmankin pärjää. Meillä vihannesten virkaa toimittivat kaapista kaivetut keltajuuret, fenkoli ja porkkana.
Riisiä pannulla (2-3:lle)
feat. itämaisia vivahteita
250-350 g vihanneksia tai juureksia
1 sipuli
1-2 kynttä valkosipulia
200 g riisiä
1 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
korianteria/lehtipersiljaa/thaibasilikaa/tuoretta chiliä
cashewpähkinöitä
Kuumenna 5 dl vettä. Leikkaa vihannekset ohuiksi tikuiksi ja sipuli suikaleiksi. Hienonna valkosipuli. Kuumenna pannulla pari rkl öljyä ja paista vihanneksia 5-10 min, kunnes ne ovat pureskeltavan kypsiä. Suolaa ja pippuroi, ja nosta vihannekset lautaselle ja peitä foliolla.
Kaada riisi ja inkivääri samalle pannulle, jossa paistoit vihannekset, lisää tarvittaessa hieman öljyä ja ripottele päälle hiukan suolaa. Paista riisiä noin 3 minuuttia ja kaada niille 5 dl kuumaa vettä. Keitä miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes vesi on kokonaan imeytynyt riisiin. Tarkista, että kaikki vesi on todella imeytynyt kaivautumalla lastalla pohjaan saakka. Jos pannun pohjalla on vielä maitomaista nestettä, malta miedolla lämmöllä vielä hetki.
Kun kaikki vesi on imeytynyt, nosta lämpöä ja paista riisin pohjaan rapea ruskea pinta. Tähän menee noin 10 minuuttia. Nosta siksi aikaa myös vihannekset ja pähkinät riisin päälle lämpenemään. Jos tykkäät rapeudesta, tarjoa kookosmaito pöydässä lisukkeena, jos taas et pidä kylmästä kookosmaidosta, kaada se vihannesten ja riisin päälle hetkeä ennen pöytään nostamista; paistopinnan maku pysyy vaikka tekstuuri hieman kärsiikin. Tarjoa korianteri-, thaibasilika- tai lehtipersiljasilpun tai pieneksi hakatun chilin kanssa.
Ps. jos kaipaat lisää yksinkertaisia arkiherkkuja, tsekkaa myös Kokit ja Potit-blogin Pikaruoka-sarja!