Syömään! Riisiä pannulla

Tammikuu jaksaa pitää kiireisenä. Nyt jos koskaan on tarve ideoille, joilla syntyy ruokaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämänkertainen Syömään! -sarjan pannuidea on löytynyt jostain ulkomaisesta ruokalehdestä ja jäänyt muistijäljeksi. Ohjetta en lopulta lehtikasoistani löytänyt – kun en edes tiennyt kunnolla, mistä olisin etsinyt. Niinpä mennään muistijäljen varassa.

riisi.jpg

Tämä ruoka ei valmistu hätäisesti kaikista kovimpaan pikanälkään, mutta se on täydellinen kaapintyhjentäjä. Vihanneksina voi käyttää sitä, mitä sattuu löytymään, pähkinöitä voi olla, tai ei. Korianteri ei ole koskaan huono idea, mutta ilmankin pärjää. Meillä vihannesten virkaa toimittivat kaapista kaivetut keltajuuret, fenkoli ja porkkana.

Riisiä pannulla (2-3:lle)
feat. itämaisia vivahteita

250-350 g vihanneksia tai juureksia
1 sipuli
1-2 kynttä valkosipulia

200 g riisiä
1 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
5 dl vettä

2 dl kookosmaitoa
korianteria/lehtipersiljaa/thaibasilikaa/tuoretta chiliä
cashewpähkinöitä

Kuumenna 5 dl vettä. Leikkaa vihannekset ohuiksi tikuiksi ja sipuli suikaleiksi. Hienonna valkosipuli. Kuumenna pannulla pari rkl öljyä ja paista vihanneksia 5-10 min, kunnes ne ovat pureskeltavan kypsiä. Suolaa ja pippuroi, ja nosta vihannekset lautaselle ja peitä foliolla.

Kaada riisi ja inkivääri samalle pannulle, jossa paistoit vihannekset, lisää tarvittaessa hieman öljyä ja ripottele päälle hiukan suolaa. Paista riisiä noin 3 minuuttia ja kaada niille 5 dl kuumaa vettä. Keitä miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes vesi on kokonaan imeytynyt riisiin. Tarkista, että kaikki vesi on todella imeytynyt kaivautumalla lastalla pohjaan saakka. Jos pannun pohjalla on vielä maitomaista nestettä, malta miedolla lämmöllä vielä hetki.

Kun kaikki vesi on imeytynyt, nosta lämpöä ja paista riisin pohjaan rapea ruskea pinta. Tähän menee noin 10 minuuttia. Nosta siksi aikaa myös vihannekset ja pähkinät riisin päälle lämpenemään. Jos tykkäät rapeudesta, tarjoa kookosmaito pöydässä lisukkeena, jos taas et pidä kylmästä kookosmaidosta, kaada se vihannesten ja riisin päälle hetkeä ennen pöytään nostamista; paistopinnan maku pysyy vaikka tekstuuri hieman kärsiikin. Tarjoa korianteri-, thaibasilika- tai lehtipersiljasilpun tai pieneksi hakatun chilin kanssa.

Ps. jos kaipaat lisää yksinkertaisia arkiherkkuja, tsekkaa myös Kokit ja Potit-blogin Pikaruoka-sarja!

Koti Ruoka ja juoma

Pata naisen tiellä pitää

choucroute.jpg

Vuoden alussa on hyvä keventää ja hankkiutua eroon joulunpyhien huonosta ruokaomastatunnosta, eikös? Toisaalta pakkaskeli laittaa kropan haluamaan jotain tuhtia, lämmittävää ja lohduttavaa. Kevyttä mutta lohduttavaa -kompromisseja löytyy kyllä, kun hiukan etsii.

Mutta ei niistä kompromisseista sen enempää tänään: choucroutemme ei omantunnon antamaa keveystehtävää ole tullut täyttämään.  Sori. Tämä on ainoastaan tuhtia, lämmittävää ja lohduttavaa.

Choucrouteen eli elsassilaiseen hapankaalipataan uppoaa lihaa ja kaloreita. Hapankaalin lisäksi padassa on perinteisesti mm. porsaanpotkaa, savustettua possunkylkeä tai -lapaa, pekonia, 3-5 eri makkaraa ja kunnon annos perunoita. Sen haudutteluun varataan tunteja ja lopputulos nautitaan rieslingin, sylvanerin tai oluen kanssa.

Aidosta oikeasta ainesten kompositiosta tietysti väitellään intohimoisesti loputtomiin, ja esimerkiksi miehelläni on eri käsitys ainoan oikean choucrouten makkaroista kuin Kulinaria Ranska -kirjalla. Strasbourgin makkarasta ja savustetusta makkarasta taidetaan kuitenkin olla lähes kaikkialla samaa mieltä, ja sianlihan kuulumisesta ruokaan. Ohjetta voi hieman säveltää (ainoastaan minun vaatimaton mielipiteeni, huom!) sen mukaan, millaisia makkaroita on saatavilla, mutta jotain savustettua kannattaa yrittää mukaan löytää.

Me teimme viimeisimmän choucroutemme makkaravalikoimalla, joka tuotiin Ranskasta työmatkalta.

maccarat_copy.jpg

Punainen on Strasbourgin makkaraa, vieressä frankfurteria, kantikas on savuista ja puolikuivattua gentarmea (tai landjägeriä) ja viimeinen savuista morteauta. Kahta ensimmäistä saa kaupoista ja halleista, ja kysymällä löytyy varmasti myös hyvää savuista makkaraa. Näiden lisäksi laitoimme pataan porsaankyljyksiä, muutaman siivun kylkeä ja muutaman siivun pekonia.

Choucroute 8:lle (ainakin)

2 kg hapankaalia
2 siivua siankylkeä
6 viipaletta pekonia
2 porkkanaa
2 sipulia
1/2 pulloa rieslingiä
1 dl vettä
8 kokonaista mustapippuria
timjamin oksa
laakerinlehti
5 neilikkaa
10 katajanmarjaa
4-6 porsaankyljystä
12 makkaraa, joista muutama savustettu, loput strasbourgilaista, frankfurtilaista, bratwurstia, fleishwurstia..
10-16 perunaa

Huuhtele hapankaali kylmällä vedellä ja purista se kuivaksi. Pilko sipulit, porkkanat ja siankylki. Lado padan pohjalle siankylki ja nostele päälle puolet hapankaalista. Lisää porkkanat ja sipuli, pippurit ja muut mausteet. Timjami, laakerinlehti, katajanmarja ja neilikat on hyvä laittaa kyytiin harsokankaassa, jonka saa nostettua pois lopuksi. Lisää kyljykset ja pekoni ja peitä lopulla hapankaalilla. Kaada päälle viini ja vesi, peitä kannella ja hauduta 180-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Kuori ja keitä perunat. Lisää hapankaalin alle pataan savustetut makkarat ja hauduta 30 minuuttia. Sen jälkeen lisää vielä päälimmäiseksi loput makkarat ja keitetyt perunat. Hauduta vielä vartti. Poimi maustenyytti pois ja nostele halutessasi lihat eri vadille.

Tarjoa pata valkoviinin tai oluen ja hyvän sinapin kanssa.
 

Koti Ruoka ja juoma