Kauraa ja pistaasia keksissä

Vieläkö uupuu jotain pukinkontista? Tai kolottaako voileipäkeksihammasta? Tässä yksi resepti, jolla lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla nopeasti ja melko vaivattomasti. Ohje on ihanasta australialaisesta The Food Dept-blogista, jossa on kivoja oivalluksia ja todella kauniita ruokakuvia. Kannattaa käydä tutustumassa!

keksit.jpg

Kaura-pistaasi-kuminakeksit (n. 36 keksiä)

2 kuppia (4,7dl) kaurahiutaleita
1,5 kuppia (3,5dl) (täysjyvä)vehnäjauhoja
80 gr kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 tl kuminansiemeniä
2 rkl ruokokidesokeria (tai muuta tummaa sokeria)
1 tl suolahiutaleita
100 gr voita kuutioituna
0,5 kuppia vettä

Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen. Laita tehosekoittimen kulhoon kaurahiutaleet ja surauta konetta n. 30 sekuntia kunnes hiutaleet ovat muuttuneet lähes jauhomaiseksi. Lisää vehnäjauhot, pistaasit, kuminansiemenet, sokeri, suola ja voi. Aja seos koneella leipämurumaiseksi. Lisää vesi ja aja seosta niin kauan, että se muodostaa selkeän taikinamassan. Kaavi taikina työtasolle ja pyöritä pötkyläksi, joka on n. 5 cm halkaisijaltaan. Kääri pötkö kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Viipaloi jähmettynyt pötkylä 5 mm siivuiksi (ehkä jopa vähän ohuemmiksi) ja ripottele siivujen pinnalle halutessasi mustapippuria ja suolahiutaleita. Keksit eivät juurikaan leviä uunissa, joten voit huoletta asetella ne melkein kylki kylkeä vasten uunipellille. Paista noin 10-15 tai kunnes keksit ovat kullanruskeita. Jäähdytä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa tai kääräise sellofaaniin ja anna lahjaksi!

Keksit maistuvat erityisen hyvältä esimerkiksi kauan kypsytetyn cheddarin kanssa.

keksit1.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Syömään! Monipuolinen nuudeliliemi

Hyvällä liemellä ja nuudeleilla saa taltutettua nälän ja talvikylmän hetkessä. Syömään!-sarjassa on vuorossa vinkki nopeisiin nuudeleihin, joista ei makua puutu.

img_3367.jpg

Lupasimme, että ainekset sarjan resepteihin löytyvät yleensä kaapeista. Noh, se on ehkä aika paljon sanottu näistä: erilaisia aasialaishenkisiä kastikkeita ei kaikkien kaapeissa välttämättä jatkuvasti lymyile. Kannattaa kuitenkin harkita osterikastikkeen, makean chilikastikkeen ja seesamiöljyn kaappiin hankkimista, jos yleensäkin tykkää tehdä ruokaa. Ne ovat monikäyttöisiä pikku purnukoita.

Oletko muuten pohtimassa Farangin karkkipossun tekoa? Lopussa vinkki juuri sinulle!

Tymäkkä nuudeliliemi
4:lle

1,5 l kana-, kasvis-, tai lihalientä
0,5-1 dl soijakastiketta
0,5 dl osterikastiketa
0,5 dl makeaa chilikastiketta
1 kanelitanko
1 tähtianis tai 1/2 tl kiinalaista viismaustetta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
(1 tl chilihiutaleita tai kuivattu tai tuore chili)

Lisäksi:
2 rkl seesamiöljyä
riisinuudeleita
haluamiasi nopeasti kypsyviä kasviksia
esim. lehtikaalia, pinaattia, ituja, kiinankaalia
2 rkl seesaminsiemeniä

Laita kattilaan kaikki liemen aineet. Soijan määrä riippuu liemen suolaisuudesta. Aloita siis vähemmällä ja lisää maistellen. Keitä lientä n. 5-10 minuuttia ja poimi kaneli ja anis pois. Lisää kattilaan kuivat nuudelit ja kasvikset. Keitä kunnes kaikki on kypsää. Mausta seesamiöljyllä ja seesamin siemenillä. Siinä se!

Voit laittaa sekaan mitä tahansa kasviksia, kunhan pidät huolen, että ne kypsyvät 5-10 minuutissa. Näin ruoka pysyy helppona parin yksinkertaisen vaiheen illallisena. Chilin voi jättää pois, inkiväärinkin, ja kasvikset. Pelkät nuudelit käyvät myös pikaruoaksi.  Jos tähtianista ei löydy, se ei ole vakavaa. Mutta miten tahansa reseptiä varioitkin, älä skippaa seesamiöljyä! Se on tämän homman sielu.

Reseptiin voit käyttää oikeastaan mitä lientä tahansa, ja se voi olla aika laimeaakin. Liemen makumaailma ei sinänsä ole pääasia, mutta se on, että jonkinlainen valmis aromipohja löytyy: pelkkä vesi hiukan vesittää lopputulosta.

Ja täältä tulee lupaamani täsmävinkki kaikille Farangin karkkipossun tekijöille. Tämä liemi on muunnelma siitä, kun tein Riitalta poimitun karkkikanan jälkeisenä päivänä nuudelit keittoliemen lopuista. En vaan malttanut heittää herkullisia makuja mäkeen. Jos haluat hyödyntää huolella keittämäsi karkkipossun mausteliemen loput (jota siis jää auttamattomasti yli sen jälkeen, kun karkkikastike on tehty), toimi seuraavasti:

Sekoita kastike 1-1,5 litraan vettä. Lisää halutettasi chiliä ja inkivääriä ja tarvittaessa hiukan soijaa. Kiehauta, lisää ylläolevat lisäkkeet; nuudelit, kasvikset ja seesamituotteet, ja keitä kypsäksi. Herkkua!

Koti Ruoka ja juoma