Rommirusina-omenapiirakka

Piha ja puut pullistelevat omenoita. Ihanaa, tekosyy herkutella koko ajan.

dsc_0341.jpg

Ajelemme koti-ranskalaiseni kanssa joskus jo torstaisin harrastusten jälkeen Kivistöön. Silloin kun ei ole palavereita, voin tehdä töitä mistä vaan, kunhan nettiyhteys toimii (Kivistössä se on muutenkin elinehto) ja miehelle löytyy yksi konttuuri lähistöltä. Sillä tavalla viikonlopun saa alkuun 1,5 tuntia ja yhtä ruuhkaista automatkaa aiemmin. Saatuani perjantaina työt pakettiin, ehdin kerätä omenat ja tehdä niistä tuoksuvan lomanaloituspiirakan parahiksi, kun onnenpossulomalaiset Juha ja Liisa kaartoivat pihaan.

Rommirusina-omenapiirakka

Täyte
1,5 dl sultanarusinoita
0,5 dl tummaa rommia
1 kg omenoita
1 dl ruokosokeria
0,5 dl vaahterasiirappia
0,5 tl vaniljajauhetta tai 1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
0,5 dl perunajauhoja

Piiraspohja
230 g voita
6,25 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
5 rkl jääkylmää vettä

1 muna
3 rkl maitoa

Sekoita rommi rusinoihin ja jätä imeytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Tee taikina: sekoita suola ja sokeri jauhoihin. Paloittele jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja lisää jauhoihin. Hiero taikina nopeasti kämmenten välissä tai surauta yleiskoneen terällä hiekkamaiseksi muruksi. Sekoita jääkylmä vesi nopeasti joukkoon. Nosta taikina pöydälle ja työstä nopeasti kiinteäksi taikinaksi. (Aika paljon kaikkea nopeaa). Jaa taikina kahtia ja tee niistä pallot. Teet itsellesi palveluksen, jos jaksat tässä vaiheessa vielä tasoittaa ne huolella lieriön muotoisiksi: pyörylöiden kauliminen käy myöhemmin näppärästi. Kääri lieriöt muovilemuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele omenat suurehkoiksi lohkoiksi. Sekoita niihin sokeri, siirappi, mausteet ja perunajauhot.

Voitele piirakkavuoka kevyesti. Kauli toinen taikinoista pyöryläksi, joka ylettyy vuoan laitojen yli. Kaada täyte piirakalle. Kauli sitten toinen taikinapala pyöryläksi, jolla saat peitettyä koko komeuden. Leikkaa taikinaan aukot, joista höyry pääsee ulos. Nosta taikina piirakan päälle ja leikkaa saksilla molemmat taikinat vuoan reunojen mukaisesti. Painele reunat kunnolla kiinni. Vatkaa muna ja maito kevyesti ja voitele piirakan kansi seoksella.

Paista piirakkaa noin 45 minuuttia. Suojaa kansi foliolla, kun se on saanut kunnolla väriä. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa se vaniljajauheella ja sokerilla tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

dsc_0345.jpg

 

1346222571_mainlift_blogawardspaakuva.jpg

P.S. Tänä vuonna järjestetään ensimmäisen kerran Gloria Blog Awards, joissa valitaan kaunein, paras ja lukijoiden suosikki sekä sisustus- että ruokablogeista. Kivistö on ehdolla kahdessa sarjassa: Paras ruokablogi, jonka valitsevat tuomarit ja Lukijoiden suosikki, jonka valintaan me kaikki pääsemme vaikuttamaan. Jokaisessa kategoriassa ja kummassakin lohkossa hirmuisesti upeita ehdokkaita! Käykäähän tekin klikkaamassa suosikkianne.

Koti Ruoka ja juoma

Härkäpapucrostinit

crostini.jpg

Härkäpapuja! Liisa, miten on MAHDOLLISTA, että meillä ei kasva härkäpapuja!? Jotenkin näin kuului tekstiviesti, joka lähti puhelimestani Stokkan vihannesosastolta härkäpapulaarin vierestä. Kauhoin itselleni pussillisen kauniita palkoja pään pulputtaessa resepti-ideoita ja ensi kevään kylvösuunnitelmia. Siitä pussillisesta syntyi lauantainen lounas: nämä crostinit.

Härkäpapucrostinit 4:lle

Salaatti
1 kg härkäpavun palkoja
2 pientä avomaankurkkua tai 1 peruskurkku
1/2 ruukullista basilikaa
1/2 ruukullista minttua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria, hiven suolaa
voimakasta juustoa, esim. pecorinoa

Crostinit
8 viipaletta hyvää vaaleaa leipää
oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi

Esikäsittele härkäpavut: avaa palot ja riivi ne. Laita vettä kiehumaan ja varaa viereen kulhollinen jääkylmää vettä. Keitä papuja vedessä noin 3-4 minuuttia, kunnes papujen pinna paksun kalvo muuttuu maitomaisen läpikuultavaksi. Nosta pavut kylmään veteen jäähtymään. Purista papu kuoren sisältä kulhoon ja heitä kuoret pois.

Kuori kurkut, puolita ja kaavi siemenet pois. Leikkaa viipaleiksi ja laita papujen seuraksi. Suikaloi yrtit ja lisää kulhoon. Purista päälle sitruunan mehu ja valuta sekaan öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkiseksi jääkaappiin maustumaan.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sivele leipäpalat öljyllä ja hiero pintaa halkaistulla valkosipulin kynnellä. Nosta leipäviipaleet uuniin ja anna paahtua rapeaksi. Nosta lautaselle.

Nosta salaatti kaapista ja kaada tarjoiluastiaan. Vuole päälle juustolastuja. Nosta ruokailijoiden lautasille crostini ja nostele salaattia kastikkeineen runsaasti päälle. Laita juustoa myös tarjolle, jotta jokainen saa halutessaan lisätä sitä annokseensa.

ps. Kuivatut härkäpavut käyvät myös. Muista liottaa ne huolella ja noudattaa keitto-ohjeita!

harkapapu.jpg

Näillä ajatuksilla: rentoa viikonloppua itse kullekin!

Koti Ruoka ja juoma