Lounas omasta maasta

omastamaasta.jpg

Sunnuntailounas katettu: tomaatti-mozzarella-basilikasalaattia, purjoa ja vahapapuja sekä fenkolia, fenkolitilliä ja fetaa. Perushyvää, josta tulee jotain uskomattoman hienoa, kun kaikki vihannekset on itse juuri käynyt noukkimassa kasvimaalta ja -huoneesta.

Purjoa ja vahapapuja

Putsaa kourallinen pavunpalkoja. Suikaloi yhden purjon vaalea osa. Kuumenna oliiviöljyä ja paista pavut ja purjo. Suolaa. Nosta vadille, purista päälle 1/4 sitruunan mehu ja koristele lehtipersiljalla.

Fenkolia ja fetaa

Viipaloi 1/2 fenkoli ohueksi. Murustele päälle haluamasi määrä fetaa ja lisää hieman (minttu)öljyä. Silppua hieman fenkolin tillimäistä lehdistöä koristeeksi.

Tomaattia ja mozzarellaa

Pilko 5 hyvin kypsää tomaattia. Revi päälle iso kourallinen basilikaa ja 1-2 buffalomozzarellaa. Valele hyvällä oliiviöljyllä, lisää suolaa ja mustapippuria haluamasi määrä.

Kasvimaalla siis kuhisee. Iso osa tämän kesän yrityksistä on tainnut onnistua. Ainoastaan ruusukaali otti niin monen tuholaisen osumaa, että viimeinenkään isoksi ehtinyt ei taida satoa tehdä. Ja kasvihuoneessa munakoiso vasta kukkii, kiitos käppänän kesän. No, molemmat taimet olivat heräteostoksia, joten kestämme pettymyksen.

purjo.jpg

Purjo oli myös heräteostos taimitorilta. Harvoin heräteostoksilla on näin hyvä hinta-laatu -suhde.

fenkoli.jpg

Fenkoli on todellinen yllättäjä. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta siinä ne pullistuvat! Salaattiin laitoimme muutaman pienen, jotka olisivat olleet isojen kasvun tiellä. Aromia riitti.

kurpitsa.jpg

Talvikurpitsat kasvavat kurpitsakaaressa kovaa vauhtia. Niitä tulee (toivottavasti) kahta lajia: keskikokoista keltaista ja butternutia. Kesäkurpitsat kasvavat niiden alla, huonosti organisoituneesta  taimikasvatuksesta selvisivät vihreä ja keltainen sekä pyöreä kasipallo. Oma suosikki, keltainen ufonmallinen kuoli kuljetuksessa/koulimisessa/kylmään. Ensi vuonna uudelleen.

Viljelykierron viimeisessä lohkossa kasvaa erivärisiä vahapapuja ja hernettä maaperää parantamassa.

borlotto.jpg

horne.jpg

keotainen.jpg

Koti Ruoka ja juoma DIY

Kun korkkimies keittoon tipahti

Ruokakuvaus on joskus haasteellista. Tai no ollaan rehellisiä, tällaiselle amatöörille se on useimmiten haastellista mutta kuitenkin mukavaa. Kuvatessani tätä kesäkurpitsa-kukkakaalikeittoa päätti kuistin lampusta roikkunut korkkimies hypätä keittoon uimaan. Plätsistä!

korkkimieskeitossa.jpg

Juhalla on tapana askarella skumppapullon korkeista tällaisia pieniä ukkeleita ja akkeleita ja niitä sitten löytyy niin ryytimaan laidalta vartioimasta kuin mökistä sisältäkin.

Lämmin ja kostea viime viikko olivat sysänneet kurpitsat hurjaan kasvuun. Talvikurpitsat levittelivät versojaan kasvimaan reunojen ulkopuolelle ja pyöreä kesäkurpitsakin oli ehtinyt paisuttaa yhden hedelmänsä näin komeisiin mittoihin.

kasipallo.jpg

Koska sunnuntaina vietettiin ehkä kesän viimeistä hellepäivää, halusin tehdä kesäkurpitsasta jotain raikasta ja minttuisaa lounaaksi. Vaihtoehtona oli tehdä joko pastaa tai keittoa ja lyhyen äänestyksen jälkeen keitto voitti. Jääkaapista löytyi Marin jäljiltä puolikas purkki mascarponea, joka päätyi pyöristämään keiton maut.

kurpitsakeitto.jpg

Minttuinen kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto (kahdelle)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1/2 pienestä kukkakaalista
1 sipuli
5-6 dl kasvis- tai kanalientä
ripaus paprikajauhetta
suolaa
pippuria
125 gr mascarpone-juustoa
2 rkl sitruunamehua
tuoretta minttua
minttuöljyä

Kuutioi kesäkurpitsa, silppua sipuli ja paloittele kukkakaalin nuput. Kuullota silputtu sipuli pannulla tai kattilassa oliiviöljyssä ja lisää sitten kesäkurpitsa ja kukkakaali. Paista kasviksia muutaman minuutin ajan ja mausta paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää kasvis- tai kanaliemi ja anna porista kunnes kukkakaalit ovat pehmenneet. Soseuta keitto sileäksi ja lisää sitten mascarpone ja sitruunamehu. Sekoita ja tarkista maku. Tarjoile minttusilpun ja minttuöljyn kera.

kurpitsakeitto2.jpg

Minttuöljyn voi korvata myös tekemällä yrttiöljyn tuoreesta mintusta ja oliiviöljystä. Jos minulla olisi sellainen kartionmallinen siivilä (ja jos olisi ollut vähemmän nälkä) olisin paseerannut keiton samettisen sileäksi.

Koti Ruoka ja juoma Sisustus