Lounas omasta maasta
Sunnuntailounas katettu: tomaatti-mozzarella-basilikasalaattia, purjoa ja vahapapuja sekä fenkolia, fenkolitilliä ja fetaa. Perushyvää, josta tulee jotain uskomattoman hienoa, kun kaikki vihannekset on itse juuri käynyt noukkimassa kasvimaalta ja -huoneesta.
Purjoa ja vahapapuja
Putsaa kourallinen pavunpalkoja. Suikaloi yhden purjon vaalea osa. Kuumenna oliiviöljyä ja paista pavut ja purjo. Suolaa. Nosta vadille, purista päälle 1/4 sitruunan mehu ja koristele lehtipersiljalla.
Fenkolia ja fetaa
Viipaloi 1/2 fenkoli ohueksi. Murustele päälle haluamasi määrä fetaa ja lisää hieman (minttu)öljyä. Silppua hieman fenkolin tillimäistä lehdistöä koristeeksi.
Tomaattia ja mozzarellaa
Pilko 5 hyvin kypsää tomaattia. Revi päälle iso kourallinen basilikaa ja 1-2 buffalomozzarellaa. Valele hyvällä oliiviöljyllä, lisää suolaa ja mustapippuria haluamasi määrä.
Kasvimaalla siis kuhisee. Iso osa tämän kesän yrityksistä on tainnut onnistua. Ainoastaan ruusukaali otti niin monen tuholaisen osumaa, että viimeinenkään isoksi ehtinyt ei taida satoa tehdä. Ja kasvihuoneessa munakoiso vasta kukkii, kiitos käppänän kesän. No, molemmat taimet olivat heräteostoksia, joten kestämme pettymyksen.
Purjo oli myös heräteostos taimitorilta. Harvoin heräteostoksilla on näin hyvä hinta-laatu -suhde.
Fenkoli on todellinen yllättäjä. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta siinä ne pullistuvat! Salaattiin laitoimme muutaman pienen, jotka olisivat olleet isojen kasvun tiellä. Aromia riitti.
Talvikurpitsat kasvavat kurpitsakaaressa kovaa vauhtia. Niitä tulee (toivottavasti) kahta lajia: keskikokoista keltaista ja butternutia. Kesäkurpitsat kasvavat niiden alla, huonosti organisoituneesta taimikasvatuksesta selvisivät vihreä ja keltainen sekä pyöreä kasipallo. Oma suosikki, keltainen ufonmallinen kuoli kuljetuksessa/koulimisessa/kylmään. Ensi vuonna uudelleen.
Viljelykierron viimeisessä lohkossa kasvaa erivärisiä vahapapuja ja hernettä maaperää parantamassa.