Scotch eggs

Tämä ohje on ollut kokeiltavien listalla jo tovin. scotch6.jpg

Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että tunnen suurta vetoa kaikkea friteerattua kohtaan. Onpa tämä myös erinomaista Hävikistä herkuksi-ruokaa, sillä tähän saa helposti upotettua jo vähän nahistuneet tuoreyrtit, kovettuneet leivänkannikat ja parasta ennen päivämäärän ylittäneet kananmunat.

Scotch eggs on ilmeisesti perienglantilainen brunssi- ja piknik-eväs, joka voidaan syödä kuumana tai kylmänä. Meillä nämä päätyivät nälkäisten lounastajien suihin höyryävän kuumina. Ohje on neljälle hengelle.

300 gr jauhelihaa
6 kananmunaa + 1 muna leivitykseen
200 gr leivänmuruja
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
puolikas punasipuli
savustettua paprikajauhetta
pieni puntti sileälehtistä persiljaa
sitruunatimjamia
n. 1 l rypsiöljyä friteeraamiseen

Munat voi keittää jo vaikka edellisenä päivänä valmiiksi (itse en toki ollut niin fiksu). Kannattaa tähdätä melko löysään keltuaiseen, sillä muna kypsyy vielä friteeratessa. Jauhelihataikinankin voi tehdä jo ennakkoon (tässäkään kohtaa en ollut niin fiksu).

Sekoita jauhelihaan mausteet, silputtu sipuli ja yrtit. Sotkota yhdellä lautasella muna rikki, mittaa toiselle vehnäjauhot (voit halutessasi maustaa vehnäjauhot suolalla ja pippurilla) ja laita kolmanteen leivänmurut. leivitys.jpg

Jaa jauhelihataikina kuuteen yhtä suureen osaan. Taputtele kukin n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Kierittele kuorittu kananmuna vehnäjauhoissa ja kääri se jauhelihaan.

scotch1.jpg

Kannattaa kastella tai öljytä kädet tätä vaihetta varten, niin taikinan saa helpommin taputeltua tasaisesti munan ympärille. Kun taikina peittää munan kauttaaltaan, dippaa se raakaan kananmunaan ja kierittele vielä leivänmuruissa.

scotch2.jpg

scotch3.jpg

Friteeraa pallerot 180-asteisessa öljyssä  n. 5-8 minuuttia kunnes jauheliha on kypsää ja pinta kullanruskea. Valuta talouspaperin päällä.

scotch4.jpg

Tarjoile munat sellaisenaan majoneesin kanssa tai tee lisukkeeksi raikas salaatti.

scotch5.jpg

scotch7.jpg

Jauhelihataikinan sijaan näissä kannattaa kokeilla myös valmiiden tuoremakkaroiden massaa. Voipa nämä tehdä vaikka viiriäisenmunistakin jos haluaa pientä ja sievää brunssipöytään!

Koti Ruoka ja juoma Sisustus

Matchadonitsit

dsc_0712.jpgSain inspiraation Pinterestin ruokakuvia selaillessani: minidonitseja tehdään nyt joka paikassa ja matcha-tee vihertää vaikka millaisissa resepteissä. -> Oh, suklaakuorrutteiset matchadonitsit!

Järjestimme vappuna kaupungissa tuparit ja värikäs ruoka sopii vappuun kuin vappunenä teekkarin päähän. Niinpä vapunpäivän aamuna paistoin otsa hiessä donitseja ja temperoin suklaata. Aiempaa kokemusta matchan käytöstä ei ollut, eikä tietoa mausta, mutta mitäpä siitä, värinhän takia näitä paisteltiin.

Guuglailemalla törmäsin sopivan kuuloiseen reseptiin ja kaupasta löytyi donitsivuoka. Ei se minisellainen ollut, mutta ei haitannut, pikkusievä ei ole muutenkaan mua.

Donitsit (n. 18-20 donitsia)
5 dl jauhoja
1,25 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
4 tl matcha-jauhetta
maustemitallinen suolaa
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2,5 dl piimää
2 munaa
2 rkl sulatettua voita

250 g suklaata
(nonparelleja)

voita vuoan voiteluun

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, vanilja ja matcha keskenään. Riko munat ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita puuhaarukalla jauhoihin piimä, munat ja voi. Sekoita vain sen verran että taikina on tasaista.

Voitele donitsivuoan kolot ja täytä ne taikinalla pursotuspussia apuna käyttäen. Täytä noin 3/4 koloista ettei donitsit tursua liiaksi. Paista 210 asteessa n. 10-12 minuuttia.

Pikatemperoi suklaa.  (Jos donitseja ei tarvitse laittaa tarjolle päällekäin ja sotku suupielissä ja sormissa ei haittaa, voit vain yksinkertaisesti sulattaa suklaan ja dipata siihen.) Sulata suklaa vesihauteessa. Siirrä sen jälkeen suklaakulho kylmään (ei jäiseen) veteen ja laita siihen lämpömittari. Sekoittele suklaata, kunnes sen lämpötila on 20 astetta. Nosta sitten kulho takaisin vesihauteen päälle ja lämmitä sekoittaen n. 30 asteeseen.

Dippaa jäähtyneet donitsit suklaaseen ja nosta ne työtasolle jähmettymään. Ripottele tässä vaiheessa halutessasi päälle nonparelleja.

dsc_0715.jpg

Ps. ai niin. Se maku. Mun mielestä se oli tosi hyvä, tässä ja juomana. Jos matcha ei olisi niin pirun kallista, musta voisi tulla sen säännöllinen juoja. Ja jokainen donitsi hävisi, joten ei niitä ainakaan vihattu. Liisa ei ollut kuulemma ihan varma..

Pps. Lähes aina kun matchasta on leivottu jotain US-tyyppisissä blogeissa, tekijä jaksaa mainostaa leivosta terveellisenä, teellä kun on tiettävästi terveellisiä ominaisuuksia. Oh well, aika kaukaa haettua. Näistä suklaa-sokeri -renkaista ei terveystuotetta saa, saatikka vaikkapa kermaisesta juustokakusta. Enkä minä terveystuotteita haekaan silloin, kun leivon herkkuja. (Tämä nyt vaan piti päästä sanomaan, kun alkoi rasittaa .)

Koti Ruoka ja juoma