Lohta aasialaisittain

Tämä on Jamien 30 minute meals -ohjelmasta napattu resepti. Kirjahyllystämme ei löydy yhtään Jamien keittokirjaa mutta tätä 30 minutes meal –opusta olen kyllä useasti harkinnut. Eräältä ohjelman katselukerralta jäi mieleen tämä aasialaistyylinen lohi. Muutenkin näitä ns. pikareseptejä pistää aina korvan taakse, kun sellainen eteen sattuu ihan sitä varten, että etenkin perjantai-iltaisin on mukava saada ruokaa suht nopeasti lautaselle höyryämään.

aasialohi-1.jpg

n. 400 gr lohifilee (ruodoton ja miel. nahallinen suomustettu)
2 cm pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
½ punainen chili
1 rkl soijaa
2 limeä
Kiinalaista viismaustetta
Suolaa
Pippuria
Oliiviöljyä

Kuumenna uuni 250-asteeseen. Kuori ja pilko inkivääri, puna- ja valkosipuli karkeasti ja laita tehosekoittimeen. Pilko chili ja laita tehosekoittimeen soijan ja limeistä puristetun mehun kanssa. Sekoita kunnes kastike on sileää. Kaada kastike uunin kestävään laakeaan astiaan, johon lohifileet juuri mahtuvat. Lorauta joukkoon vähän oliiviöljyä ja sekoita.

Leikkaa lohifilee kahteen annospalaan. Tee nahkaan muutama n. 1 cm syvyinen viilto. Lorauta kalojen päälle vähän oliiviöljyä ja hiero kalan pintaan viismauste, suolaa ja pippuria. Laita fileet kastikkeen päälle nahka ylöspäin. Paista uunin yläosassa 18-20 minuuttia. Kala on kypsää, kun nahka irtoaa vaivattomasti.

lohikypsa.jpg

Meillähän kävi niin, että fileitä ei oltu suomustettu, joten nahka jäi syömättä. Tarkoituksena kuitenkin on, että nahasta tulee ihanan rapeaa ja itse kala on todella mehevää. Ja meheväähän se olikin! Kala tarjoiltiin Nannan innoittamana paistetun riisin kera. Ruokajuomana kurkusta kulautettiin ihanan kuivakkaa skottilaista ja ruotsalaista alea.

oluet.jpg

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY

Rukiinen ritiratileipä

Näkkäri on hyvää ja sitä kuluu meidän perheessä n. paketillinen viikossa. Säännöllisessä kierrossa ovat Oululaisen hapankorput, eri varrasleivät ja Ylhäisten ruisnäkkileipä. Joskus kuitenkin käy niin, että leipälaatikosta ei löydy mitään edellä mainituista. Onneksi kaapista löytyy useimmiten ruisjauhoja, kuivahiivaa, suolaa ja raanasta saa vettä.

palttoo.jpg

Itse tehty näkkileipä on paitsi todella helppoa leipoa myös erittäin hyvää. Parasta siinä on se, että sen saa käristää uunissa juuri niin tummaksi kuin haluaa.

Tällä kertaa leivoin leivät tämän ohjeen perusteella.

5 dl vettä
1/2 kuivahiivapussi
1 rkl suolaa
600 g (täysjyvä)ruisjauhoja

Sekoita kulhossa kuvahiiva, jauhot ja suola. Lisää jauhoihin kylmä vesi ja vaivaa taikina kiinteäksi. Nostata taikina jääkaapissa yön yli (tai n. 30 minuuttia huoneenlämmössä). Nosta taikina n. tuntia ennen leipomista pöydälle lämpenemään.

nakkari.jpg

Lämmitä uuni 225-asteeseen. Jauhota leivinalusta reilusti ruisjauhoilla ja pyöritä taikina palloksi. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molemmat osat pötköiksi. Leikkaa veitsellä pötkö yhtä suuriin paloihin ja kaulitse ne jauhojen avulla ohuiksi pyöreähköiksi levyiksi (n. 2-3 mm). Tee levyn keskelle reikä esimerkiksi snapsilasilla ja laita pikkupyörylät sivuun talteen.

nakkari2.jpg

Pistele leivät haarukalla molemmin puolin ja paista n. 10-15 minuuttia kunnes ne ovat saaneet kunnolla väriä ja ovat kovia. Pikkupyörylöiden eli palttoonappien paistoaika ei ole ihan yhtä pitkä kuin isoilla leivillä. Jäähdytä leivät ritilällä ja säilytä paperipussissa.

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY