Ankankoipia ja pommes de terre sarladaises

Talvella mökkeily on parhaimmillaan sympaattista ja kotoista villasukkahiihtämistä ja takan lämmittelyä. Luminen puutarha jättää aikaa kirjoille ja köllöttelylle ja pimeät illat pakottavat rauhoittumaan.  Mutta talvimökkeily on myös pilkkihaalarikasoja,  kerrastoihin verhoutuneita ihmisiä, pieni keittiön ruokapöytä ihanan ison ja valoisan kuistinpöydän sijaan ja  proosallinen sinappituubi syväjäästä sulattavan hernekeiton vieressä.

dsc_7984.jpg

Siksipä talvellakin tarvitaan joskus sievää ja sivistynyttä, jaloa ja juhlallista! Liisa kattoi viikonloppuna pöydän valkoisin liinoin, punaviinilasit otettiin käyttöön tiskaushaasteista huolimatta ja pöytään nostettiin pullo bordeauxlaista. Ruokalistalla oli Ranskasta jouluruokapaketissa saapuneita ankankoipia ja niiden rasvassa kypsytettyjä perunoita.

dsc_7991.jpg

Ankankoivet ja perunat sarlatlaisittain

4 kpl ankanrasvaan säilöttyjä kypsiä ankankoipia
1 kg perunoita
2 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
(persiljaa)

Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi. Huuhtele ne muutamaan kertaan väljässä vedessä niin, että tärkkelystä ei enää näkyvästi irtoa veteen. Kuivaa hyvin keittiöpyyhkeen välissä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja nosta koivet uunivuokaan. Kaavi säilöntärasva mahdollisimman tarkkaan koivista irti. Paista koipia uunissa noin 20 minuuttia kunnes nahka on rapeaa.

Laita puolet purkin rasvasta pannulle ja anna sulaa. Lisää perunat ja paista koko ajan käännellen kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää loput rasvat ja anna hautua pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia lisää. Hienonna valkosipulit ja lisää ne perunoihin noin 5 minuuttia ennen tarjoamista. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi halutessasi persilja.

Tarjoa koko komeus bordeauxlaisen punaviinin ja runsaan raikkaan, rasvaisuutta tasapainottavan vihersalaatin kanssa. Reikäkauha on hyvä tarjoiluväline, jos perunat vielä uivat paljossa rasvassa.

dsc_7990.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

Kun ruusukaali seesamöljyn kohtasi

Perjantain kipakassa pakkasillassa Kivistössä laitettiin villasukat jalkaan,  tupa ja sauna lämpenemään ja uuniin jotain helppoa, nopeaa ja viikonloppuun virittävää.

dsc_7963.jpg

Lehtikaalisesongin viimeiset henkäykset menivät minulta auttamatta sivu suun, vaikka vielä perjantaina töiden jälkeen tein muutaman epätoivoisen etsimisyrityksen. Tarkoituksenani oli varioida illalliseksi tämä herkku. Nyt saan lähinnä kiittää inspiraatiosta, sen verran kaukana esikuvastani liitelen. Kookoslastupussikin kun jäi tönöttämään pakkaushässäkässä kotikeittiön pöydälle.

dsc_7965.jpg

Onneksi kaupoissa oli kuitenkin vielä ruusukaalia, jonka paahtamiseen ovat innostusta antaneet mm. ihana Tiina ja hurmaava Nanna. Ja onneksi Kivistön kaapeissa on aina jonkinmoinen valikoima pähkinöitä ja siemeniä.

Ystävät hyvät: soijassa ja seesamöljyssä paahdettua lohta, ruusukaalia ja cashew-pähkinöitä.

Lohta ja ruusukaalia uunissa (4:lle)

1 kg lohifileetä
1 rasiallinen ruusukaalia (400 g)
kourallinen cashew-pähkinöitä

kastike:
1,5 rkl seesamöljyä
4,5 rkl soijakastiketta
3 rkl rypsiöljyä
2 tl hunajaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa ruusukaaleista pois kovaa kantaa, riisu kaalit päälimmäisistä kerroksistaan ja leikkaa halki. Aseta lohifilee uunipannulle ja ripottele ympärille ruusukaalit ja pähkinät.

Sivele kalalle 2/3 kastikkeesta ja ripottele sitä hiukan myös kaalien päälle (kastiketta valuu runsaasti alustalle, joten kaalit ja pähkinät saavat makunsa ilman kastikkeessa uittamistakin). Laita kala uuniin. Valuttele loppu kastike kalalle noin 15 minuutin paistamisen jälkeen. Ota lohi uunista, kun se on mehukkaasti juuri ja juuri kypsää. Tähän menee palan paksuudesta riippuen noin 25-35 min.

Kata pöytään vähän leipää. Kun pannu on tyhjentynyt, pyyhi leivällä herkulliset paahtuneet kastikkeenrippeet suuhusi.

dsc_7967.jpg

Koti Ruoka ja juoma