Kerrossämpylät

Tässä vaiheessa täpötäyttä viikkoa voi jo unohtua haaveilemaan viikonlopusta.

kerrossmpyl1-1.jpg

Minulle viikonlopuissa usein antoisinta on se, että on aikaa leipoa. Ja hymistellä menemään, kun leipien täytteenä on tällaisia herkkuja. Ohje on mukailtu Richard Bertinetin Leipää monella tapaa-kirjasta.

Kerrossämpylät (n. 4 suurehkoa sämpylää)

300 gr täysjyvä- eli grahamjauhoja
200 gr vehnäjauhoja
1/2 ps kuivahiivaa
12 gr suolaa
385 gr vettä
(siemeniä)

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Lisää vesi ja työstä taikinaksi käsin tai koneella. Tarkoitus on, että taikina irtoaa kulhon reunoista mutta on kuitenkin vielä hieman tahmeaa. Anna taikinan levätä kevyesti öljytyssä kulhossa tunnin verran tai kunnes se on tuplaantunut tilavuudeltaan.  Kaavi kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele tai kaulitse se n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi. Leikkaa levystä taikinapyörällä kolmioita tai suorakaiteita. Kostuta levyn pinta vedellä pullasutia apuna käyttäen ja laita päälle toinen levy. Toista kostutus ja lisää haluamasi määrä kerroksia (minä taisin laittaa kolme tai neljä).

Kohota sämpylöitä vielä tunti ja lämmitä uuni sillävälin 250-asteiseksi. Halutessasi kostuta sämpylän pinta vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Laita sämpylät uuniin ja laske lämpötila samantien 220-asteeseen ja paista leipiä n. 20-25 minuuttia.

Koti Ruoka ja juoma Sisustus

Skonssit

Kello viiden tee ei varsinaisesti kuulu Kivistön rutiineihin, niinpä skonssit syödään aamiaisella. Nämä tein taannoin curdin seuraksi lempiohjeellani, jossa nesteenä on kerman tai maidon sijaan piimä.

dsc_0230.jpg

Kahvi on ehdottomasti Kivistön aamujuoma, mutta näiden kanssa kannattaa keittää mukillinen teetä. Ja kaivaa itsetehty hillokaapin aatelisto pöytään!

Skonssit (n 8 kpl)

260 g jauhoja
50 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
100 g suolatonta voita
1,75 dl piimää
maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioksi. Sekoita murumaiseksi taikinakoukuilla, -melalla tai kahdella ruokaveitsellä. Lisää piimä ja sekoita nopeasti kädellä taikinaksi.

Nosta jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa hiukan varovasti niin, että taikina on kaulittavaa. Kauli taikina 2,5 sentin paksuiseksi ja leikkaa n. kahdeksaan osaan veitsellä tai pyöreällä muotilla. Sivele pinta maidolla ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä pieni hetki. Syö tuorejuuston tai kermavaahdon ja hillon, marmeladin tai curdin kanssa.

dsc_0236.jpg
 
dsc_0227.jpg

Koti Ruoka ja juoma