Rapeaa porsasta crispy duckin tapaan

Tämän talven intohimonani on näköjään riivitty ylikypsä liha. 

crispypork3.jpg

Ja mikäs siinä, se on niin vaivatonta valmistaa ja sitä voi varioida niin monella tavalla! Syksyisellä Manchesterin-matkalla söin ensimmäistä kertaa sielläpäin hyvinkin suosittua crispy duckia. Ja hyväähän se oli yksinkertaisine tykötarpeineen (kurkkua, kevätsipulia, hoisin-kastiketta ja lettusia).  Ajattelin että samaan makumaailmaan pääsisi maustamalla porsaan lapa samalla tavalla ja hauduttamalla sitä uunissa yön yli. Päätin myös jossain kevennyspuuskassani korvata lettuset kiinankaalilla. 

Tarvitset:

n. 1 kg porsaan lapaa
5 cm pätkä inkivääriä
kiinalaista viismaustetta
suolaa

Lisäksi:

1/2 kurkku
2-3 kevätsipulin vartta
kiinankaalia tai vahvalehtistä salaattia
hoisin-kastiketta

Laita uuni lämpenemään 150-asteeseen. Raasta inkivääri ja hiero se lavan molempiin puoliin. Sirottele päälle roimasti viismaustetta ja suolaa ja hiero molemmin puolin lihansyihin. Käytin tähän itse asiassa ”Chinawürtzer”-mausteseosta, joka on tarttunut mukaan joltain Saksan-reissulta. Luulen, että se ei pitänyt sisällään täysin samoja mausteita kuin oikeassa viismausteessa, mutta kelpasi paremman puutteessa. 

crispypork5.jpg

Laita lapa uunipataan ja lorauta pohjalle vettä niin, että n. puolet lihasta peittyy. Anna hautua uunissa kannen alla yön yli tai niin pitkään, että lihan saa helposti riivittyä haarukalla säikeiksi.

Siirrä riivitty liha kulhoon odottamaan ja jäähdytä padan pohjalle jäänyt liemi niin, että saa kuorittua enimmät rasvat päältä pois. Sekoita jäljelle jäänyt nestehyytelö lihan joukkoon. Näin se pysyy mehevänä ja saadaan kaikki maut talteen.

Puolita kurkku ja poista siemenet. Suikaloi se tikuiksi. Suikaloi myös kevätsipuli. Jos käytät kiinankaalta niin suosittelen ohentamaan lehtiruotia. Silloin lehti taipuu helpommin kääröksi.  Paista possua vielä ennen tarjoilua pannussa niin saat siihen rapean pinnan. Sitten vaan possua kaalin- tai salaatinlehdelle, sipulit ja kurkut päälle ja viimeiseksi sopivasti hoisin-kastiketta, lehti rullalle ja rulla suuhun. Toista.

crispypork4.jpg

Tämä on mukavaa seurusteluruokaa ja mahdollisesta ylijääneestä lihasta ja kaalista syntyy seuraavana päivänä maukas wokki!

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY

Poro wonton-raviolit

Tämä on nyt sitten sellaista kroskitseniä oikein parhaimmillaan. Pakastimeen oli ennen joulua säilötty mm. poron niskaa ja etuselkää enkä halunnut valmistaa niistä keittoa tai lihapataa. Deliporon sivuilla oli oikein hyvä reseptihaku ja ensimmäisenä tärppinä sieltä tulivat poronniskaraviolit.

poro7.jpg

Raviolitaikinan tekeminen mökkiolosuhteissa ilman pastakonetta ei kuitenkaan houkutellut, joten katseeni kääntyi aasialaisen keittiön suuntaan ja valmiisiin wonton-taikinalevyihin (niitä löytyy varmimmin etnisten ruokakauppojen pakastealtaasta).

Lihan haudutus
n. 400 gr poron etuselkää
n. 400 gr poron niskaa
4 salottisipulia
1 valkosipuli
1/2 purjosipuli
1 palsternakka
juuriselleriä
muutama timjamin oksa
n. 0,5 dl lehtipersiljaa karkeasti silputtuna

Täyte
ylikypsää liha
5 siivua pekonia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria

2 pkt wonton-levyjä
voita
tuoreita yrttejä (esim. lehtipersilja, timjami tai salvia)

Kuori juurekset ja pilko paloiksi. Laita lihat kylmään veteen niin, että ne juuri peittyvät. Lisää 2 rkl merisuolaa ja anna kiehahtaa. Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois ja lisää juurekset sekä yrtit. Hauduta liha ylikypsäksi n. 2 tuntia. Siivilöi liemi talteen, poista palsternakka ja erottele lihat luista raviolia varten. Me laitoimme liemen pakkaseen myöhempää käyttöä varten, mutta raviolit voi toki tarjoilla haudutusliemessään.

poro5.jpg

Kuori ja hienonna sipulit täytettä varten. Kuutioi pekoni ja paista pannulla. Lisää sipulit, kuullota hyvin sekä lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja. Sekoita ylikypsän lihan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Wonton-levyt kuivuvat melko helposti, joten ne kannattaa peittää kostealla liinalla täyttöoperaation ajaksi. Laita nokare täytettä levyn keskelle, kostuta reunat vedellä ja taittele haluamasi mallikseksi nyytiksi.

poro8.jpg

Kypsennä valmiit wonton-raviolit kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä muuutaman minuutin ajan. Sulata sillä välin kattilassa pieni kimpale voita ja lisää tuoreet yrtit. Anna muhia hetken. Annostele wonton-raviolit lautaselle ja lusikoi päälle yrttivoita. Raasta päälle halutessasi parmesaania ja ropsauta vielä myllystä muutama kierros mustapippuria.

poro6.jpg

Koti Ruoka ja juoma Sisustus