Rapeaa porsasta crispy duckin tapaan
Tämän talven intohimonani on näköjään riivitty ylikypsä liha.
Ja mikäs siinä, se on niin vaivatonta valmistaa ja sitä voi varioida niin monella tavalla! Syksyisellä Manchesterin-matkalla söin ensimmäistä kertaa sielläpäin hyvinkin suosittua crispy duckia. Ja hyväähän se oli yksinkertaisine tykötarpeineen (kurkkua, kevätsipulia, hoisin-kastiketta ja lettusia). Ajattelin että samaan makumaailmaan pääsisi maustamalla porsaan lapa samalla tavalla ja hauduttamalla sitä uunissa yön yli. Päätin myös jossain kevennyspuuskassani korvata lettuset kiinankaalilla.
Tarvitset:
n. 1 kg porsaan lapaa
5 cm pätkä inkivääriä
kiinalaista viismaustetta
suolaa
Lisäksi:
1/2 kurkku
2-3 kevätsipulin vartta
kiinankaalia tai vahvalehtistä salaattia
hoisin-kastiketta
Laita uuni lämpenemään 150-asteeseen. Raasta inkivääri ja hiero se lavan molempiin puoliin. Sirottele päälle roimasti viismaustetta ja suolaa ja hiero molemmin puolin lihansyihin. Käytin tähän itse asiassa ”Chinawürtzer”-mausteseosta, joka on tarttunut mukaan joltain Saksan-reissulta. Luulen, että se ei pitänyt sisällään täysin samoja mausteita kuin oikeassa viismausteessa, mutta kelpasi paremman puutteessa.
Laita lapa uunipataan ja lorauta pohjalle vettä niin, että n. puolet lihasta peittyy. Anna hautua uunissa kannen alla yön yli tai niin pitkään, että lihan saa helposti riivittyä haarukalla säikeiksi.
Siirrä riivitty liha kulhoon odottamaan ja jäähdytä padan pohjalle jäänyt liemi niin, että saa kuorittua enimmät rasvat päältä pois. Sekoita jäljelle jäänyt nestehyytelö lihan joukkoon. Näin se pysyy mehevänä ja saadaan kaikki maut talteen.
Puolita kurkku ja poista siemenet. Suikaloi se tikuiksi. Suikaloi myös kevätsipuli. Jos käytät kiinankaalta niin suosittelen ohentamaan lehtiruotia. Silloin lehti taipuu helpommin kääröksi. Paista possua vielä ennen tarjoilua pannussa niin saat siihen rapean pinnan. Sitten vaan possua kaalin- tai salaatinlehdelle, sipulit ja kurkut päälle ja viimeiseksi sopivasti hoisin-kastiketta, lehti rullalle ja rulla suuhun. Toista.
Tämä on mukavaa seurusteluruokaa ja mahdollisesta ylijääneestä lihasta ja kaalista syntyy seuraavana päivänä maukas wokki!