Piiras päivässä

Olen yksinkertainen ja mieluiten improvisointiin taipuvainen ruoanlaittaja. Leivonta harvoin inspiroi, kauliminen on tylsää ja saa olla aikamoinen herkku, että jaksan heittäytyä monivaiheiseen tekemiseen, jossa puoli päivää menee sekoittamisen, vaivaamisen, kylmentelemisen, kuumentelemisen, kaulinnan ja yleisen sötköttelyn parissa. Tämä piiras on semmoinen.

piiras1.jpg

Taikina on periaatteessa ihan perus, mutta oikealla työstämistekniikalla siitä tulee paras kaulita koskaan, pohja säilyy rapeana ja reunat reippaasti ojossa myös leikatessa. Täyte on mehukas, pyöreä, pehmeä, suolainen ja tasapainoinen. Aikaa kuluu aloittamisesta ensimmäiseen haarukalliseen helposti neljäkin tuntia. Haarukallinen on sen arvoinen.

Ohjeen myötä ihanaa viikonloppua! Tässä hyvä askar esimerkiksi tulevaan tihkuiseen lauantaiaamuun.

piiras5.jpg

Piiras ratatouillesta, parmankinkusta ja parmesaanista

Taikina
200  g vehnäjauhoja
65 g perunajauhoja
115 g voita
0,5 tl suolaa
3 munankeltuaista
5 cl vettä

esipaistamiseen
2 pussia kuivattuja herneitä

Täyte
6 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 punainen paprika
2 pientä kesäkurpitsaa
1 pieni munokoiso
2 kypsää tomaattia
1 valkosipulinkynsi
bouquet garni tai kuivattuja yrttejä oman maun mukaan
6 viipaletta parmankinkkua
40 g parmesaania
tuoreita basilikanlehtiä
suolaa, mustapippuria

1,5 dl kermaa
1 dl maitoa
3 munaa
ripaus muskottipähkinää ja valkopippuria
suolaa
 

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia ja leikkaa se kuutioiksi. Sekoita jauhot keskenään kulhossa. Lisää voikuutiot ja puristele jauhojen kanssa sekaisin. Tämän jälkeen upota kädet voi-jauhoseokseen ja hiero taikinaa kämmenten välissä kunnes koko seos muistuttaa hienoa hiekkaa. Tee taikinaan pieni kuoppa ja kaada siihen keltuaiset, suola ja vesi. Sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään tunniksi.

Voitele irtopohjavuoka. Jauhota alusta ja pehmentele jääkaappikylää taikinaa hetken. Kauli taikina niin, että se yltää hyvin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta taikina vuokaan, taputtele se hyvin pohjaan ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja painele reunoihin koristeet esim. haarukalla ja pistele pohja ja reunat. Laita vuoka jääkaappiin vielä 30 minuutiksi.

Pilko paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa tasakokoisiksi ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia hetken. Lisää munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika sekä bouquet garni/irtoyrtit. Anna hautua 10 minuuttia pienellä liekillä. Sillä aikaa kalttaa ja pilko tomaatit ja hienonna valkosipuli. Lisää ne ratatouilleen ja anna hautua 15-20 minuuttia lisää. Poista bouquet garni ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna levätä kannen alla. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Ota taikina kaapista, vuoraa vuoka sisäpuolelta leivinpaperilla ja täytä kuivatuilla herneillä. Esipaista taikinaa 15 minuuttia.

Raasta tai viipaloi juusto. Sekoita munat kerma ja maito sekä pippuri, suola ja muskottipähkinä. Riivi basilikanlehdet.

Ota piiras uunista, kaada herneet käsillä olevaan kulhoon. Levitä taikinan pohjalle ratatouille ja levitä pinnalle kerros basilikaa. Levitä seuraavaksi parmankinkkuviipaleet niin, että koko piiras peittyy ja ripottele juusto. Kaada lopuksi munamaito päälle ja laita piiras uuniin. Kypsennä 45-60 min, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on kauniinruskea.

Anna jäähtyä tunnin verran. Nautiskele salaatin ja punaviinin kanssa.

piiras2.jpg

piiras3.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Kätevät

rannekkeet.jpg

Mökillä touhutessa ei usein malta laittaa hansikkaita käteen eivätkä työkäsineet kaikkeen näpräämiseen sovikkaan. Tällaiset villaiset ranteenlämmittimet pitävät kädet juuri sopivan lämpiminä ja kylmemmällä ilmalla ne voi myös vetää niiden työkäsineiden päälle.

rannekkeet2.jpg

Ohje löytyy englanniksi täältä. Nämä neuloo valmiiksi muutamassa illassa, joten vielä ehtii pukinkonttiin!

 

Muoti Sisustus DIY Trendit