Sinappinen kurpitsahillo

dsc_0092.jpg

Taannoin Lontoossa eksyimme lounaalle pieneen italialaiseen viinibaariin, jossa tarjottiin leikkele- ja juustovalikoimia viinin seuraksi. Laudalle oli leipä-liha-juustoröykkiön seuraksi laitettu sinappisen tiukkaa kurpitsahilloa, joka sopi erityisesti lihojen kanssa, vaikka kai oli juustoille tarkoitettu.

img_0351.jpg

Lupasin tehdä tuotetestausta ja koekeitellä hilloa Kivistössä; hillo olisi aika varma kaveri joulukinkulle onnistuessaan. Koekeitos osoittautui aika yksinkertaiseksi, ainoastaan sinappijauheen määrän kanssa sai hiukan taiteilla. Nössykkähillosta nenäliekkeihin on yllättävän lyhyt matka. Koe-erästä osa syötiin välipalaksi chorizon ja schwarzwaldin kinkun kanssa ja puolikas päätyi pakkaseen odottamaan joulupöytää.

dsc_0083.jpg

Sinappinen kurpitsahillo

500 g kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl vettä
0.75 dl hillosokeria
5 tl sinappijauhetta

Keitä kurpitsa pehmeäksi vedessä ja soseuta. Lisää hillosokeri ja keittele 10 minuuttia. Sekoita sinappijauhe joukkoon. Purkita kuumiin, puhtaisiin hillopurkkeihin. Jos säilytät viikkoa pidempään tai tähtäät jouluun, hillo kannattaa pakastaa.

dsc_0087.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma Matkat

Punajuuri tykkää appelsiinista

dsc_2829.jpg

Perjantaisin startataan kohti Kivistöä töiden jälkeen. Perillä ollaan pimeällä (ok, tällä valon määrällä myös lähtiessä on jo pimeää) ja nälkä on kova. Niinpä perjantaina rokkaa joko nopeasti valmistuva tai valmiiksi etukäteen tehty. Tänä viikonloppuna perjantain illallinen oli siltä väliltä. Kypsensin punajuuret ja tein kastikkeen etukäteen tähän herkulliseen salaattiin ja loppu kasattiin ja laitettiin ääntä kohti perjantaisaunan lämmetessä Hämeen pimeässä illassa.

Appelsiini, punajuuri ja vuohenjuusto. Aah. Inspiraationlähde on Deliciousin joulunumero.

dsc_2859.jpg

Salaatti punajuuresta, vuohenjuustosta, hasselpähkinöistä ja appelsiinista
4:lle

800 g punajuuria
2,5 appelsiinia
150 g pehmeää vuohenjuustoa
50 g hasselpähkinöitä
salaatteja
4 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
8 rkl oliiviöljyä
1 tl dijonsinappia
2 tl kuminansiemeniä
suolaa
 

Kuori ja lohko punajuuret ja laita ne uunivuokaan. Raasta puolikkaan appelsiinin kuori ja purista siitä mehu. Murskaa kuminansiemeniä hieman huhmaressa. Sekoita öljy, etikka ja hunaja kastikkeeksi, mausta suolalla ja jaa se kahteen kulhoon. Sekoita toiseen kastikekulhoon noin 2 rkl appelsiininmehua ja raastettu applesiinin kuori sekä kumina. Kaada seos punajuurille, peitä vuoka huolellisesti foliolla ja laita 190-asteiseen uuniin 45-60 minuutiksi, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Jäähdytä.

Laita pähkinät uuninkestävään kulhoon ja paahda niitä punajuurien kanssa 6-8 minuuttia. Jäähdytä, ja sen jälkeen hiero kuoret irti.

Kuori appelsiinit ja poista kalvot lohkoista. (Tiinalla oli tähän hyvä linkki.)  Sekoita jäljellejääneeseen kastikkeeseen sinappi. Jaa salaatti lautasille. Asettele päälle appelsiininlohkot ja punajuuret ja ripottele pähkinät. Nostele päälle juustokokkareita ja lusikoi sinappikastike salaateille.

Jos haluat tarjota salaatin isosta kulhosta, kerrosta ainekset ja vältä sekoittamista, muuten pehmeä juusto sotkee kaiken hähmäiseksi ja punajuuri vuohenjuuston pinkiksi.

dsc_2846.jpg

Koti Ruoka ja juoma