Omenavoi

Niin, omenasta voi todella tehdä voita. Ilman voita. Törmäsin tähän tänä syksynä ensimmäistä kertaa ja pakkohan sitä oli sitten kokeilla.

omenavoi.jpg

reilu kilo omenaa
1 dl siideriviinietikkaa
1 dl omenamehua
2 dl vettä
n. 3 dl ruokokidesokeria
1/4 tl neilikkaa (jopa vähemmän, kun se on niiin tujua)
0,5 tl kanelia
sitruunan raastettu kuori
puolikkaan sitruunan mehu

Huuhtele omenat ja lohko ne niin, että siemenkota ei tule mukaan. Omenoita ei välttämättä tarvitse kuoria jos sinulla on käsikäyttöinen soseutusasia (en nyt millään keksi, mikä sen oikea nimi on mutta se sellainen, johon tulee reiällinen terä). Laita omenalohkot, etikka, mehu ja vesi kattilaan ja anna kiehua n. 20 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmenneet. Tämän voi tehdä myös n. 200-asteisessa uunissa. Kun omenat ovat pehmenneet, soseuta ne sillä kierrevempaimella tai tehosekoittimessa.

Laita sose takaisin kattilaan ja lisää sokeri, mausteet, sitruunankuori ja -mehu. Anna kiehua hiljaa n. tunnin ajan. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai mausteita. Purkita kuumennettuihin purkkeihin ja nauti vaikka paahtoleivän tai juustojen kera.

Kilosta omppuja tulee suurinpiirtein litran verran valmista voita.  

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY

Aamuvaloa ja kriikunaketsuppia

Aamuvalo on yksi parhaista asioista mitä tiedän. 

aamuvalo.jpg

Aamuvalossa voi vaikka keitellä kriikunaketsuppia. Ohje on Kotiliedestä.

kriikunaketsuppia.jpg

1 kg kriikunoita (tai luumuja)
3/4 dl vettä
3 dl ruokokidesokeria
2 valkosipulinkynttä
1 dl punaviinietikkaa
1,5 tl suolaa
1,5 tl sinappijauhetta
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl jauhettua neilikkaa
puolikkaan sitruunan mehu

Huuhtele kriikunat ja laske määrä jos jaksat. Keitä suuressa kattilassa veden ja sokerin kanssa n. 20-30 minuuttia, kunnes hedelmät alkavat hajota. Kerää kriikunoiden kivet pois (ole kärsivällinen).

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Lisää sipulit ja mausteet kriikunoiden joukkoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 50 minuuttia. Tässä vaiheessa keitos tuoksuu jo hämmästyttävn paljon tavalliselta ketsupilta! Soseuta tasaiseksi (tässä vaiheessa huomaat jäikö joku kivi keräämättä). Purkita tai pullota sose steriloituihin astioihin. Ohjeessa sanottiin, että valmis sose säilyy jääkaapissa vain viikon, mutta itse ajattelen kyllä ketsupin säilyvän pidempään. Ketsupin voi myös pakastaa.

Palkitse itsesi kupillisella kahvia ja kukkakimpulla.

aamuvalokukat.jpg

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY