Viikonloppu, vihdoin!

Kaupunkikodissa eletään nyssyköiden, puoliksirakennetun keittiön, keskeneräisen sisustuksen ja pesukoneettomuuden hässäkässä. Päälle vielä stressiä työssä ja soppa on valmis. Silloin paras lääke on pakeneminen viikonlopun kuviin Kivistöstä.

dsc_2262.jpg

Aamulla syödään vastapaistettua lämpöistä pannuleipää, joka on herkkua silloin, kun Liisa ei ole paikalla leipomassa oikeaa leipää.

dsc_2266.jpg

Pää lepää, kun kädet tekevät jotain mielekästä, jotain jonka tuloksen näkee heti. Esimerkiksi maalaavat uuden vajan seinät punaisiksi.

dsc_2274.jpg

Työstressi tippuu sammalille sitä mukaa, kun sienikori täyttyy.

Ihanaa, perjantai, vihdoin. Auto starttaa kohti Kivistöä, saunaa, syksyn tuoksua, pimeää iltaa ja öljylyhtyjen valoa noin klo 16.32. Nauttikaa viikonlopusta, poimikaa kaikki sienet, jotka näette ja antakaa pään levätä!

Hyvinvointi Mieli

Punaviinirisotto salvialla

dsc_2285.jpgMustatorvisieniä, muutamat viimeiset töpäkät kantarellit. Hyvää parmesaania, italialaista viiniä, carnaroli-riisiä, oliiviöljyä. Tuoretta salviaa. Niistä syntyi sienestysviikonlopun – ja tähänastisen elämän – paras risotto.

Punaviinirisotto salvialla ja paistetut mustatorvisienet

3 1/2 dl risottoriisiä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 dl punaviiniä
n. 6 dl kuumaa kasvislientä
75 g parmesaania raastettuna
6 salvianlehteä hienonnettuna
voita
oliiviöljyä
(suolaa, jos käytät suolatonta lientä)

n. litra tuoreita mustatorvisieniä (tai kantarelleja, kosteikko- tai suppilovahveroita..)
voita
mustapippuria ja suolaa

Sulata muutama ruokalusikallinen voita laakeassa kasarissa. Lisää sipulit ja riisi ja kuullota, kunnes kaikki on hieman läpikuultavaa. Kaada kasariin punaviini ja anna sen imeytyä riiseihin. Lisää (mieluiten kiehuva) kasvisliemi* (ja tarvittaessa ripaus suolaa) useammassa erässä, hieroskele riisistä tärkkelyksiä liikkeelle ja pidä huoli, ettei seos kiehu liian lujaa. Samaan aikaan haihduttele sienistä neste pois kuumalla kuivalla pannulla.

Kun riisipaketissa ilmoitettu keittoaika alkaa olla täynnä, paista sienet kypsiksi pienessä määrässä voita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Maistele, onko riisi kypsää. Kun risotto on juuri sopivan pehmeää, sekoita joukkoon parmesaani ja noin rkl voita. Sekoita lopuksi mukaan salvia ja maistele suolan tarve. Nostele lautasille risottoa ja päälle keko sieniä. Valuttele päälle halutessasi hyvää oliiviöljyä.

Katsokaa nyt noita värejä!! Ihanaa viikonloppua ja sienionnea kaikille metsästäjille!

dsc_2287.jpg

* Joskus, kun on aikaa, jaksan keitellä oman liemen, joskus ostan valmista Puljongin lientä (tehkää nyt jo hyvänen aika elintarvikeyritykset muutkin hyviä liemiä, niin ei tarvitse olla energiatuhluri liemenkeitossa!!). Nyt käytin fondia, koska valmista lientä ei löytynyt kaupasta, jossa kävin. Kuutiota en käytä koskaan risoton valmistukseen, koska  risotto on tasan yhtä hyvää kuin siihen käytetty liemi, enkä ole löytänyt vielä sellaista kuutiota, joka ei pistäisi läpi risotosta.

Koti Ruoka ja juoma