Sadonkorjuun loppuhenkäykset ja puutarhaoppeja

Syksyn puuhat painavat päälle. Pitäisi ehtiä tehdä perunalaarit ja kaivaa potut maasta säilöön. Saada huussi ja vaja valmiiksi. Kerätä muumio-omenat maasta ja viedä kauas kompostoitumaan. Tyhjentää ja siivota kasvihuone. Vaan sitäpä ei vielä voi tehdä: Kivistön tomaatinkorjuuaika on parhaimmillaan!

dsc_2249.jpg.jpg

Eivät nuo kaikki parat ehdi punaisiksi. Oppi nro 1: ensi vuonna taimenkasvatus alkaa kuukautta aikaisemmin.

Kesäkurpitsa antoi satoa loppukesästä tehokkaasti. Nyt sekin jaksaa enää homehduttaa viimeiset hedelmänsä. Talvikurpitsan kasvatus sen sijaan ei mennyt ihan niinkuin piti, annoimme niiden kasvaa ja vallata huonetta, eivätkä ne jaksaneet pistää energiaa kukinnan jälkeen kurpitsoihin. Pari kohtuullisen kokoista nyt pötköttelee kasvihuoneen lattialla, katsotaan, josko nämä jaksaisivat vielä kasvaa. Oppi nro 2: ensi vuonna kurpitsakaari kasvimaalle ja tehokkaammat saksikädet.

dsc_2253.jpg

Omenat ovat jo pakkasessa, purkeissa tai maassa. Kriikunat ovat kypsyneet ja kopsahtelevat nurmikolle minkä ehtivät. Nyt pitäisi keittää hilloa ja mehua, Liisa on luvannut tehdä ketsuppia. Mutta mökillä ehtii olla vain viikonloppuisin, hommaa riittää, sieneenkin pitää ehtiä ja kotona hillon keittelyä hidastaa muutto- ja keittiönlisärakennuskaaos. Apua. Oppi nro 3: yksi kesälomaviikko pitää säästää sadonkorjuuksi, stressaa vähemmän ja säilöö enemmän.

dsc_2260.jpg.jpg

Koti Sisustus

Perusjutut on parhaita

Sanoi mies, kun lihapullaa ja sienimuhennosta maistoi. 

lihapullat2.jpg

Mummo teki maailman parhaat lihapullat (mikä yllätys!). Mutta siis oikeasti, ne olivat nyrkin kokoisia (ainakin lapsena), tiiviitä, herkullisia ja ne tarjottiin aina perunamuusin kera. Muusin, joka ei pysynyt Sorsakosken kapeiden pitkäpiikkisten haarukoiden pesässä sitten alkuunkaan. Muita klassikoita olivat voipaperiin käärityt eväsleivät marjametsässä ja se pullapohjaan tehty mustikkapiirakka..Makumuistoja, joita voi näin aikuisiällä vain jäljitellä.

Reseptejä ei siis ole tallessa. Tai kyllä sisko kirjoitti ruutupaperille lihapullien ohjeen, mutta se on valitettavasti kadonnut jo vuosia sitten. Päätin kuitenkin yrittää mielessäni yksi mauste, jota monet karsastavat. Maustepippuri.

500 gr paistijauhelihaa
1 kananmuna
2 rkl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
1 maustemitta maustepippuria (jauhettua)
2 tl suolaa
voita paistamiseen

Tarinan mukaan mummo jauhoi lihat kokonaisesta naudanpaistista, mutta paistijauheliha ajanee saman asian. Ainakin jos on vähän kiire. Tai ei ole lihamyllyä saatavilla. Ota joka tapauksessa liha huoneenlämpöön ajoissa. Sekoita kermaan korppujauhot ja anna turvota n. 10 minuuttia. Sekoita muuta aineet ja vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta öljytyillä käsillä isoja pullia. Kuumenna valurautapannu ja sulata siinä kunnon kimpale voita. Paista pulliin molemmille puolille kunnon paistopinta ja kypsennä loppuun uunissa 200-asteessa n. vartin verran.

lihapullat4.jpg

Nauti esimerkiksi sienimuhennoksen kera unohtamatta lasillista punaviiniä.

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY