Penkki betonista

Kesälomalla Kivistölle tehtiin uutta penkkiä. Se sijoitettiin sellaiselle nurkalle, joka saa ensimmäisenä nauttia aamuauringosta. Nyt kelpaa aamukahvitella.

dsc_2115.jpg

Penkki jatkaa betoniharrastelutöideni sarjaa. Vaikka pinnassa pitsiä onkin, mitään pientä ja sievää tämän tekemisessä ei ollut. Ensin päätettiin mitat, etsittiin muottimateriaalit, kiskottiin vähän ruosteisia nauloja, surautettiin kääntöpöytäsahalla, mittailtiin, väännettiin ruuvia hurisevilla laitteilla, pingotettiin pitsiä ja lopulta öljyttiin.

dsc_2066.jpg

Sitten sekoitettiin betonia myllyssä, joka sanoi sopimuksen irti ja lakkasi. Sekoitettiin betonia hartiavoimin kottareissa. Sen jälkeen muotti siirrettiin lähelle määräpaikkaa ja alettiin täyttää. Puolivälissä vahvikkeeksi laitettiin raudoitukset, täytettiin istuinosa loppuun, ruuvattiin jalat umpi, täytettiin ja raudoitettiin. Sitten odoteltiin pari viikkoa.

dsc_2075.jpg

Muotista kuoriutui kaunis betonipenkki, joka painaa niin paljon, että sitä ei huvikseen siirrellä. Pitsikuvio jäi hennosti pintaan ja on ajan myötä vahvistunut, kun penkki on kuivunut kunnolla.

dsc_2121.jpg

Siinä se nyt on. Sievänä omenapuun katveessa omassa nurkkauksessaan. Odottelee, että valettaisiin pihakiveykset ja se saisi seistä tukevalla maalla.

dsc_2112.jpg

Ha! Kirjoitin jutun betonipenkistä, enkä tuntenut minkäänlaista kiusausta käyttää adjektiivia rouhea! Luotan että tekin pystytte siihen, kaikki rakkaat sisustustoimittajat! (Ja kun nyt tälle tielle lähdettiin, lakataan se kattaus-sanan käyttäminenkin. Paitsi jos puhutaan kattamisesta. Esim. artistikattaus -> ni ei)

Koti Sisustus DIY

Karviaisia kattilassa

dsc_2212.jpg

Yksi pieni karviaispensas antoi meille tänä vuonna valtavan sadon. Kiitos siitä! Näistä palluroista sai aikaiseksi vaikka millaista säilöntää, kesän viimeisenä helleviikonloppuna hellan ääressä. Ja koska säilöntää on meiltä äänekkäästi vaadittu*,  nyt laitetaan ohjeita jakoon.

*Yksi ihminen. Ihan vaan feispuukissa. Ja ompuista tai luumuista.

Karviaiscurd

Loppukesän Kotiliedestä löytyi karviaiscurdin ohje. Niinpä sunnuntaiaamuna löytyi leivän päältä curdia.

500 g vihreitä karviaisia
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
75 g voita
2 munaa

Puhdista karviaiset, keitä niitä vedessä viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja voi ja kuumenna kunnes voi on sulanut. Ota hetkeksi pois liedeltä. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja valuta tasaisesti karviaisseokseen samalla raivoisasti sekoittaen. Laita kattila taas liedelle ja anna kiehua koko ajan sekoittaen n. 20 minuuttia kunnes seos paksuuntuu. Purkita kuumana kuumennettuihin hillopurkkeihin.

Itsetehty curd kestää jääkaapissa noin 2 viikkoa, ei sen pidempään. Niinpä laitoimme tuon ohjeen suosiolla puoliksi, kun ei ollut mitään leipomuksia suunnitteilla. Erittäin herkullista rapeaksi paahdetulla leivällä ja varmasti teen vielä jossain vaiheessa jonkin kakun, johon voin laittaa tätä täytteeksi.

dsc_2236.jpg

Karviaismarmeladi

Tätä tehdessä keskityttiin miettimään tulevia kumppaneita: juustoja ja voileipäkeksejä.

1 kg karviaisia
1 kg sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl vettä

Soseuta marjat sauva- tai tehosekoittimella. Kaada kattilaan, lisää vesi, sitruunankuori ja sokeri. Sekoittele tehokkaasti kaikki sokeri kunnolla sulaksi ja keittele 50-60 minuuttia ilman kantta. Minä tein tämän lieden sijaan uunissa: energiaa säästyy ja tupa pysyy viileämpänä. 130 asteessa aikaa taisi mennä juuri se tunti. Muista valita uuninkestävä kattila, joka on riittävän iso. Uuninpohjalle kupliva sokerimössö ei oikein puhuttele laiskaa siivoojaa.

Tee marmeladitesti, neuvoja vaikkapa tuolta. Kun marmeladi on valmista, kuori vaahto pinnalta ja anna levähtää kymmenisen minuuttia. Kuumenna säilöntäpurkit, keitä kannet ja purkita marmeladi. Käännä kansi tiukkaan kiinni ja malta odottaa asettumista jääkaapissa muutaman päivän ajan.

dsc_2239.jpg

Tämä marmeladi on tehty vihreistä karviaisista. Sulatin hieman hermojani, kun kurkkasin uuniin 45 min kuluttua ja näin tällaisen tuloksen. Jaha, nymmääsi poltin sen. Jaha, että hyvät marjat hukkaan, hyvämari. Mutta ei siinä mitään vikaa ollut, se vain muuttui tuon väriseksi. Hämmästelen sitä, kun nautiskelen marmeladia talvella juuston kanssa.

Ja mitä muuta niistä tulikaan? Siitä kuulette ensi kerralla. Liisa kertoo.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY