Mustikoita, mustikoita!

– eli kuinka mustikan keräämisen vannoutuneesta vihaajasta kuoriutui sinisorminen tyytyväinen marjanpoimija.

dsc_1840.jpg

Olen aina inhonnut marjanpoimimista, etenkin mustikoiden. Lapsena oli velvollisuus täyttää pieni muki marjoilla, kun perheessä metsään mentiin. Joskus täytin mukin pohjan sammalella, joskus sain juuri ja juuri puolikkaan kerättyä rehellisin keinoin, joskus tyydyin vain valittamaan, kunnes sain lähteä kotiin. Oli tilanne mikä tahansa, tuntui, että kompastuin aina, kun olin saanut muutaman marjan kerättyä, ja saalis levisi aluskasvillisuuteen.

Sienestystä sen sijaan olen rakastanut aina. Niinpä varustauduin Kivistössä sieniveitsin ja -korein ja lähdimme metsään, Liisalla mustikanmetsästysvermeet mukana. Kun kerran kantarellit piilottelivat vielä sammaleissa, alennuin poimimaan muutaman mustikan. Ja lisää. Ja lisää. Ja se olikin ihan mukavaa, kun niitä on metsä mustanaan. Niinpä saimme kunnon saaliin, josta tehtiin herkkupiirakkaa, suklaista kuningatarhilloa ja mustikka-kanelihilloa.

untitled-1.jpg

Taidanpa kerätä jokusen rasiallisen vielä pakkaseen, ennen kuin sienisato vie kaiken huomioni.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY

Lounasleivät

Rakastan leipää. Rakastan kaalisalaattia. Rakastan grillissä kauan paahtunutta possua. 

lounasleipa.jpg

Rakastin tätä täytettyä lounasleipää, joka sai innoituksensa Ree’ltä

Grillasimme muutama ilta sitten kahden kilon porsaan kasslerin, joka marinoitiin tällä Strömsöstä tutun Paulin Grilli kuumana -kirjan marinadiohjeella. Loistava kirja muuten, suosittelemme lämpimästi!

Paprikakiillote/marinadi

6 paprikaa
6 punaista chilipaprikaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
0,5 tl maustepippuria
2 tl kokonaisia mustapippureita
2 tl paprikajauhetta
1 tl raastettua muskottipähkinää
3 rkl limettimehua
1 tl soijaa
4 rkl raakasokeria (käytimme ruokosokeria)
2 rkl vettä 
punaviinietikkaa
suolaa

Puolita paprikat ja chilit ja poista siemenet. Kiehauta kattilassa kevyesti suolattua vettä ja keitä paprikoita ja chilejä noin 1 minuutti. Siirrä ne monitoimikoneeseen ja lisää muut ainekset paitsi viinietikka ja suola. Soseuta sileäksi ja kaada kattilaan. Keitä hiljaa noin 10 minuuttia ja mausta punaviinietikalla ja suolalla.

Paul mainitsee ohjeen yhteydessä vielä, että marinadi on voimakas ja sopii siksi parhaiten rasvaisemman lihan kanssa. 

Hyvin se sopikin possun kanssa joskin liha olisi saanut olla marinadissa hieman pidempään.  Possua kypsennettiin grillissä n. 2-3 tuntia siihen asti, kun paistomittari näytti 80 astetta. 

Pioneerinainen Ree oli tehnyt possulla täytettyjä leipiä jokin aika sitten ja nappasin sieltä kaalisalaatin ohjeen meidän lounasleipiimme.

Korianterilla terästetty kaalisalaatti

1/2 punakaali
1/2 varhaiskaali
1 jalapeno (tai miedompi chili)
1,5 dl maitoa (käytin smetanaa)
1,5 dl majoneesia
1 tl valkoviinietikkaa
2 rkl sokeria (laitoin vähän vähemmän)
1/4 tl suolaa (laitoin enemmän)
1/4 tl cayenne-pippuria
runsaasti korianterin lehtiä

Suikaloi kaalit ohueksi ja laita kulhoon. Puolita jalapeno tai chili, poista siemenet ja suikaloi. Kippaa kaalin kaveriksi kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa kastikkeen ainekset (ei korianteria vielä tässä vaiheessa), kaada kaalin päälle ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Lisää silputtu korianteri ennen tarjoilua.

lounasleipapitka.jpg

Leikkasin jääkaappikylmän possun viipaileiksi ja paistoin sitä hetken pannulla paprikamarinadissa ennen kuin täytin leivät. Marinadia lorautettiin vielä vähän lisää leipien väliin tuomaan lisäpotkua.

 

 

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY