Laventeliset jogurttipurnukat
Ihastuin Ranskassa viime jouluna jogurttiin, joka myydään kauniissa laventelin värisissä lasitetuissa savipurkeissa. Tavoitteenani oli syödä kahdeksan purkillista, jotta saan sievistä purnukoista sarjan kotijogurtille ja -viilille. Vihdoin tänä kesänä urakoin tehtäväni loppuun, ja purkit päätyivät Kivistön hyllyyn. Niihin tehtiin heti jogurttia ja naapurin tontilla käytiin ahomansikkavarkaissa aamiaista varten.
Kotijogurtti
1 l kulutusmaitoa
2 dl turkkilaista tai bulgarianjugurttia
1 rkl maitojauhetta
Kuumenna maito hitaasti kiehuvaksi. Jäähdytä se 40-asteiseksi ja lisää jogurtinsiemen ja maitojauhe. Sekoita tasaiseksi ja laita yhteen isoon tai useaan pieneen tarjoiluastiaan. Pidä seos hiukan alle 40-asteisessa uunissa* viitisen tuntia, kunnes se on hyytyneen oloista. Peitä ja siirrä jogurtti jääkaappiin; sen pitäisi säilyä hyvänä noin viikon verran.
* Uuni oli minulla sopivan lämpöinen marjapiirakan paiston jälkilämmössä, pelkällä uunin valolla. Liian kuumassa jugurtti ei saa olla, mutta viileämmässäkin se happanee hieman pidemmällä ajalla, lämpöisellä ilmalla vaikka keittiön pöydällä (ei kylmällä kivellä tai rosterilla tosin) keittiöpyyhkeiden alla yön yli.