Kirpeän silakan puraisu

Silakka on yksi ehdottomista suosikkikaloistani sen monipuolisuuden takia. Enkä varmasti ole ainoa, joka näin miettii. Hämmästelin itsekseni talvella Masterchefiä katsoessani, ettei suurin osa kilpailijoista tunnistanut tätä hopeakylkistä herkkua.

Kesäkuumalla ei ehkä tee niinkään mieli perinteistä silakkalaatikkoa, mutta raakakypsytettynä silakasta saa ihanan raikkaan alkupalan. Tätä Kotilieden sivuilta löytyvää reseptiä on testattu ennenkin, mutta siitä on jo joitakin vuosia aikaa.

silakkacheviche.jpg

Sen verran sanoisin, että silakat kannattaa nylkeä ennen ensimmäiseen liotusliemeen laittamista tai sitten voi toki jättää takin päälle kokonaan. Nahkahan lähtee irti yhtä helposti kuin tikkari lapselta, kun työntää peukalon fileen ja nahan väliin (kannattaa aloittaa siitä leveämmästä päästä) ja vetää siitä vaan. Toiselle fileen puolikkaalle toistetaan sama kohtelu. Nopeaa ja terapeuttista on tämäkin (vrt. sitrusten fileointi).

Silakkacheviche

600 g silakkafileitä

Liotusliemi:

4 dl vettä
1 sitruunan keltaiset kuorisuikaleet
1 dl sitruunamehua
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria

Mausteliemi:

0,5 dl limettimehua
1 rkl sitruunaöljyä
ripaus suolaa ja sokeria
rouhittua mustapippuria
0,5 dl vettä
2-4 valkosipulinkynttä
1 tl chilipalko
1 nippu kevätsipulia

Tarjolle:

2 avokadoa
4 tomaattia (kypsiä)
salaatinlehtiä
tuoretta korianteria

Poista silakka-fileistä nahka. Sekoita liotusliemi ja anna kalafileiden kypsyä liemessä jääkaapissa n. neljä tuntia.

Kaada silakkafileet siivilään. Sekoita maustekastikkeen ainekset ja kaada liemi silakoille. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään.

Halkaise avocadot, poista kivet ja halkaise puoliskot vielä kahtia. Minä yleensä ”nyljen” avocadot tässä vaiheessa. Kuori lähtee yllättävän helposti siitä kapeammasta päästä vetämällä. Sitten vaan avocadot viipaleiksi tai kuutioiksi.

Halkaise (kypsät) tomaatit, poista siemenet ja pilko kuutioiksi tai haluamaasi muotoon.

Minulla oli tarkoitus käyttää tarjoilukuppina endiivin tai punasalaatin lehtiä, mutta niitä ei kaupasta juuri silloin löytynyt. Sen sijaan ostin pari sydänsalaattia, joiden lehdet irrottelin ja huuhtelin ennen esillepanoa. Silppua myös korianteri.

Nosta kalat liemestä ja aseta salaatinlehtien päälle. Ripottele päälle avocadoa, tomaattia ja korianterisilppua. Nauti hyväksyvien huokausten kera. Meillä chevichen kaverina lautasella oli keitettyä perunaa ja Fabienin virvelöimästä, savustetusta hauesta tehtyä rööraa.

Ja teille, jotka vihaatte ruotoja kalassa. Silakassa on melko pienet ruodot ja ne pehmenevät kyllä aivan olemattomiksi näissä liemissä. Rohkeasti siis vaan kokeilemaan!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Sisustus Mieli

Himmaillen helteessä

Loma on ihan nurkan takana, mutta tänään on vielä suunnattava auton nokka kohti kaupunkia. Hyristelen ajatuksella siitä, että saan viettää koko neljän viikon loman mökillä. Vähän tietysti jännittää myös, että iskeekö mökkihöperyys. 

Helteistä viikonloppua on vietetty kyläilemällä ja kesän ensimmäisillä markkinoilla käyden. Kyläpaikasta saatiin mukaan kaakkua (äitin tekemää), jota söin aamiaisen päätteeksi, tietysti. Täytekakku on parasta viikonloppuaamuisin. Etenkin ihana klassinen mansikkakermakakku!

sunnuntaikakku.jpg

Kasvihuoneessakin tapahtuu. Tomaatit saivat tuet raudoitusristikosta ja basilika pörhistelee pulleita lehtiään.

tomaattituet.jpg

Hellehatulle taitaa olla käyttöä ensi viikonloppunakin jos sääennusteisiin on uskomista.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Sisustus Hyvä olo