Ensimmäinen mansikkakakku
Kivistöön oli tulossa odotettuja kahvivieraita kesän ensimmäiselle kauan odotetulle mansikkakakulle. Ja kävi sitten niin, että Liisa oli leiponut kaiken jauhon (taivaallisiksi) leiviksi. Koska autoilu kaupalle ei levollisena kesäpäivänä maittanut, vadille päätyi pienen pähkimisen jälkeen kääretorttu marengista, pihan raparpereista ja mansikoista.
Perusohje löytyi Koti ja keittiö -lehden sivuilta, lopputulos muokattiin kaapissa ja pihalla olevien aineksien mukaan.
Raparperi-marenkikääretorttu
Marenki:
1–2 rkl öljyä
4 valkuaista
2 dl sokeria
Täyte:
1 prk philadelphiajuustoa
1/2 dl kuohukermaa
n. 2 dl raparperia
tilkka vettä
n. 1/2 dl ruokosokeria
muutama tippa vaniljauutetta
Mansikoita, minttua
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkauksen loppuvaiheessa samalla vatkaten. Laita leivinpaperi uunivuokaan (halkaisija noin 25 x 30cm) ja voitele leivinpaperin pinta öljyllä. Levitä marenki vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.
Keitä raparperit ja sokeri pienessä tilkassa vettä, kunnes raparperi on kypsää ja hiutulaista. Anna jäähtyä ja mausta vaniljauuteella. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuustoon. Lisää joukkoon raparperi ja sekoita varovasti.
Anna marenkipohjan jäähtyä hetken uunista ottamisen jälkeen. Kumoa pohja
sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota leivinpaperi. Levitä täyte varovasti marengille. Rullaa tiukasti paperin sisään ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.
Leikkaa torttu viipaleiksi ja koristele mansikoilla ja mintulla.
Täyte jäi meillä suunniteltua löysemmäksi, kun jääkaapin tuorejuusto oli litkua laihisversiota. Torttuloinen oli siis suunniteltua littanampi ja valuvampi. Onneksi mansikoilla, yrteillä ja kesäkukka-vadilla saa minkä tahansa lässähtäneen pötkön nätiksi. Maussa sen sijaan ei ollut mitään lässähtänyttä!