Pihapiirissä tapahtuu

Kivistössä

Kivistön pihapiirissä ei juuri muita heiluhäntiä oravien lisäksi ole juurikaan tavattu (ehkä onneksi). Linnut kyllä sulostuttavat sirkutuksellaan keväisiä aamuja ja iltoja ja toivommekin, että pariskunnat löytävät toisensa ja pihapiirimme pöntöt.


Tämä mielessä Juha ryhtyi sunnuntai-aamuna puhdistamaan saunamökin päädyssä olevaa tuplapönttöä, jonka katto oli myös tarkoitus remontoida kevään vilkkainta asuntomarkkina-aikaa ajatellen. Suureksi yllätykseksi pöntöstä löytyikin oravan pesä ja laskujemme mukaan viisi vikisevää poikasta.Ei siinä muu sitten auttanut kuin pistää "mökin" katto takaisin paikalleen ja pönttö omalle paikalleen. Jännittyneinä jäimme seuraamaan mitä tapahtuisi, kun emo palaa paikalle. Ei siinä sitten kauaa mennytkään, kun heiluhäntä loikki pellon poikki ja vilisti seinää ylös. Vähän se näytti nuuskivan ympäriinsä mutta sujahti sitten mökkiin sisälle. Pidätimme hengitystä, kun orava-emo tuli ulos kantaen yhtä poikasista suussaan. Kaupunkilaisina siinä äimistelimme, että herraisä nyt se syö sen, mutta niin vain se lähti loikkimaan kohti lähimetsää palaten kohta hakemaan seuraavan poikasen.Googletimme tietysti jälkeenpäin, että miten orava tällaisissa tilanteissa toimii. Helpotukseksemme opimme, että oravalla on useita varapesiä, jonne se siirtää poikueen turvaan jos alkuperäistä pesää häiritään. Toivomme myös, ettei orava kanna meille kaunaa, vaan pysyy kanssamme hyvissä väleissä tapahtuneesta huolimatta.


Laitan tähän lopuksi vielä Aleksis Kiven Oravan laulun, kun se niin hyvin tähän tapahtuneeseen sopii.


Makeasti oravainen
makaa sammalhuoneessansa;

sinnepä ei Hallin hammas
eikä metsämiehen ansa
ehtineet milloinkaan.

Kammiostaan korkeasta
katselee hän mailman piirii,
taisteloa allans' monta;
havu-oksan rauhan-viiri
päällänsä liepoittaa.

Mikä elo onnellinen
keinuvassa kehtolinnas!
Siellä kiikkuu oravainen
armaan kuusen äitinrinnas:
Metsolan kantele soi!

Siellä torkkuu heiluhäntä
akkunalla pienoisella,
linnut laulain taivaan alla
saattaa hänen iltasella
unien Kultalaan.

Aleksis Kivi, Seitsemän veljestä


 

Kommentit

Jenni S.

Oi, oravanpesä! :) Ja tuollainen jännitysnäytelmä. Toivottavasti raportoitte vastakin, jos oravarintamalla tapahtuu jotain uutta. 

LiisaMaalla
Kivistössä

Juu ehdottomasti! :)

ToiSilja

Luontoilta! Mutta voiei, se on tehnyt niistä nyyttejä joita on helpompi kantaa, voi oravaa. 

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Mahtava kuvasarja! Hyvä että oli kamera lähettyvillä, ei tuollaista usein näe.

LiisaMaalla
Kivistössä

Luontoiltaan meinattiin nämä kuvat lähettääkin kunnes sitten tosiaan googletettiin tuo turvaanviemisasia. Kovin hellästi se tosiaan asetteli ne suuhunsa ja korjaili poikasten asentoa samalla, kun kipitti saunan seinää alas.

Kiitos jokihaka! Tosiaan kerrankin oli kamera lähellä ja vielä oikea linssi paikallaan, että sai napattua kuvat!

MariMaalla
Kivistössä

Mulle tulee joka kerta vähän paha mieli siitä, kun intternetissä luki, että orava kasvattaa poikaset lempipesässään, jossa olo on turvallisin. Ja sitten tulee jättirukkanen ja kouraisee turvan rikki :-/

Vierailija (Ei varmistettu)

Liikkikset <3. Luontoäiti hoitaa asiat omalla tavallaan. Intuitiolla, luulisin. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.