Piirakka ihanille naisille
Vietän kahden entisen työkaverin – nykyisen hyvän ystävän – kanssa maanantaiviinejä noin kerran kuussa. Konsepti on hyvin yksinkertainen: jokainen kutsuu vuorollaan muut luokseen maanantai-iltana ja laittaa pöytään vähän syötävää ja yhden viinipullon. Tämän viikon maanantaina oli minun vuoroni. Koska viikonlopun tattisaalis oli hyvä, nyysin sunnuntaina kuivurikasasta muutaman kourallisen tatteja ja laitoin ne maanantaiviinipiirakkaan.
Tattipiirakka
Piirakkapohja on omenapiirakasta ja kesäkurpitsaherkusta tuttu pâte brisée
115 g voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2-3 rkl jääkylmää vettä
Sekoita suola ja pieniksi kuutioitu jääkaappikylmä voi jauhoihin. Hiero taikina nopeasti kämmenten välissä tai surauta yleiskoneen terällä hiekkamaiseksi muruksi. Sekoita jääkylmää vettä joukkoon sen verran että seoksesta tulee taikinamainen. Nosta pöydälle ja alusta sen verran, että taikinasta tulee on kiinteä pallo. Laita jääkaapiin vähintään tunniksi lepäämään. Ja taas: tee itsellesi palvelus, muotoile taikina jo tässä vaiheessa vuoan muotoiseksi: lieriöksi tai suorakulmioksi. Kiität itseäsi kauliessasi taikinaa.
Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja nosta vuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja pistele pohja haarukalla. Peitä pohja leivinpaperilla ja laita painoksi esim. kuivattuja herneitä niin, että pohja ja reunat peittyvät. Paista pohjaa 180 asteessa 15 minuuttia ja poista sitten leivinpaperi ja herneet ja paista pohjaa vielä n. 5 minuuttia niin, että taikina kuivuu pinnalta.
Täyte
n. 0,5 l pilkottuja tuoreita tatteja/kourallinen kuivattuja liotettuna/1,5 dl pakastettuja
2 salottisipulia hienonnettuna
1 dl maitoa
2 munaa
4 viipaletta prosciuttoa
0,25 dl raastettua pecorinoa
lehtipersiljaa
voita paistamiseen
lisäksi muutama nätti tatti koristeeksi, jos oikein söpöjä pieniä sattuu sienikoriin
Haihduta pilkoituista tateista hiukan vettä kuivalla kuumalla pannulla. Lisää nokare voita ja hienonnetut sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja anna jäähtyä hieman.
Vatkaa muna ja maito keskenään, älä suolaa munamaitoa: prosciutto ja pecorinoraaste pitävät huolen piirakan suolatasapainosta. Levitä sieni-sipuliseos piirakkapohjalle ja asettele päälle kokonaiset prosciuttoviipaleet niin, että ne suunnilleen peittävät koko täytteen. Kaada munamaito päälle. Asettele munamaidon päälle koristeeksi lehtipersiljaa ja mahdolliset kauniit tattiviipaleet. Ripottele viimeiseksi pecorinoraaste ja laita uuniin (180 astetta) noin puoleksi tunniksi, kunnes pinta on hieman saanut väriä ja munamaito hyytynyt.
Tämä ohje on mitoitettu tuolle meidän suosikkivuoalle, joka kuvassa näkyy. Pyöreään piiraspohjaan täytemäärä kannattaa varmasti tuplata. Taikinamäärä taas riittää pyöreään hyvin. Pienemmästä vuoasta sitä jää aina yli, mutta pienemmän määrän tekeminen on osoittautunut epäkäteväksi.
Eipä muuta kuin tattionnea viikonloppuunne, metsästättepä niitä metsässä, torilla tai vihannesosastolla!