Punajuurisalaatti
Minulla ja kaupan punajuurisalaatilla on ollut vuosia kestänyt tiivis suhde. Ja painotettakoon, että en kelpuuta mitä tahansa äitien tekemää punajuurisalaattia, vaan sen täytyy olla Forssan (eli Atrian) valmistamaa. Ei ollut ennen jouluinen ruokanautinto täydellinen ellei pöydästä löytynyt mariskoolillista punajuurisalaattia. Se sopi(i) minusta lähes kaikkeen, mm. leivän päälle voin korvikkeeksi ja pikaiseksi välipalaksi suoraan purkista haarukalla nautittuna.
Viimeisten vuosien aikana suhteemme on kuitenkin väljähtynyt. Olemme kohdanneet vain satunnaisesti ilman sen suurempia tunteita. Ja sitten mieleeni iskostui ajatus itse tehdystä punajuurisalaatista. Pyörittelin ajatusta mielessäni, tein tutkivaa taustatyötä (tartuin einekseen) ja totesin, että omaan versiooni haluan vain muutaman raaka-aineen.
4-6 etikkapunajuurta
1 kevätsipulin- tai uuden sadon sipulinvarsi
1 prk smetanaa
2 rkl majoneesia
1 tl piparjuuritahnaa
suolaa
mustapippuria
Suikaloi punajuuret ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon. Sekoita sitten muut aineet keskenään, lorauta joukkoon tilkka etikkapunajuurten nestettä ja mausta suolalla pippurilla.
Kaada kastike punajuurten ja sipulin päälle ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa joitakin tunteja. Nauti esimerkiksi muurikalla paistettujen makkaraperunoiden kanssa.
Hämmästykseni oli suuri, kun maistoin ensimmäisen haarukallisen. Tämähän maistuu ihan siltä kaupan valmiilta salaatilta! En ole vieläkään oikein päättänyt onko se mielestäni hyvä vai huono asia, mutta nyt on todistettu, että sitä pystyy helposti valmistamaan myös itse jos niin haluaa. Smetanan voi halutessaan korvata ranskankermalla ja laitanpa ehkä seuraavalla kerralla tirauksen enemmän piparjuuritahnaa makua antamaan.