Syömään! Monipuolinen nuudeliliemi

Kivistössä

Hyvällä liemellä ja nuudeleilla saa taltutettua nälän ja talvikylmän hetkessä. Syömään!-sarjassa on vuorossa vinkki nopeisiin nuudeleihin, joista ei makua puutu.

Lupasimme, että ainekset sarjan resepteihin löytyvät yleensä kaapeista. Noh, se on ehkä aika paljon sanottu näistä: erilaisia aasialaishenkisiä kastikkeita ei kaikkien kaapeissa välttämättä jatkuvasti lymyile. Kannattaa kuitenkin harkita osterikastikkeen, makean chilikastikkeen ja seesamiöljyn kaappiin hankkimista, jos yleensäkin tykkää tehdä ruokaa. Ne ovat monikäyttöisiä pikku purnukoita.

Oletko muuten pohtimassa Farangin karkkipossun tekoa? Lopussa vinkki juuri sinulle!

Tymäkkä nuudeliliemi
4:lle

1,5 l kana-, kasvis-, tai lihalientä
0,5-1 dl soijakastiketta
0,5 dl osterikastiketa
0,5 dl makeaa chilikastiketta
1 kanelitanko
1 tähtianis tai 1/2 tl kiinalaista viismaustetta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
(1 tl chilihiutaleita tai kuivattu tai tuore chili)

Lisäksi:
2 rkl seesamiöljyä
riisinuudeleita
haluamiasi nopeasti kypsyviä kasviksia
esim. lehtikaalia, pinaattia, ituja, kiinankaalia
2 rkl seesaminsiemeniä

Laita kattilaan kaikki liemen aineet. Soijan määrä riippuu liemen suolaisuudesta. Aloita siis vähemmällä ja lisää maistellen. Keitä lientä n. 5-10 minuuttia ja poimi kaneli ja anis pois. Lisää kattilaan kuivat nuudelit ja kasvikset. Keitä kunnes kaikki on kypsää. Mausta seesamiöljyllä ja seesamin siemenillä. Siinä se!

Voit laittaa sekaan mitä tahansa kasviksia, kunhan pidät huolen, että ne kypsyvät 5-10 minuutissa. Näin ruoka pysyy helppona parin yksinkertaisen vaiheen illallisena. Chilin voi jättää pois, inkiväärinkin, ja kasvikset. Pelkät nuudelit käyvät myös pikaruoaksi.  Jos tähtianista ei löydy, se ei ole vakavaa. Mutta miten tahansa reseptiä varioitkin, älä skippaa seesamiöljyä! Se on tämän homman sielu.

Reseptiin voit käyttää oikeastaan mitä lientä tahansa, ja se voi olla aika laimeaakin. Liemen makumaailma ei sinänsä ole pääasia, mutta se on, että jonkinlainen valmis aromipohja löytyy: pelkkä vesi hiukan vesittää lopputulosta.

Ja täältä tulee lupaamani täsmävinkki kaikille Farangin karkkipossun tekijöille. Tämä liemi on muunnelma siitä, kun tein Riitalta poimitun karkkikanan jälkeisenä päivänä nuudelit keittoliemen lopuista. En vaan malttanut heittää herkullisia makuja mäkeen. Jos haluat hyödyntää huolella keittämäsi karkkipossun mausteliemen loput (jota siis jää auttamattomasti yli sen jälkeen, kun karkkikastike on tehty), toimi seuraavasti:

Sekoita kastike 1-1,5 litraan vettä. Lisää halutettasi chiliä ja inkivääriä ja tarvittaessa hiukan soijaa. Kiehauta, lisää ylläolevat lisäkkeet; nuudelit, kasvikset ja seesamituotteet, ja keitä kypsäksi. Herkkua!

Kommentit

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Nuudelisopat on ihan mahtavaa talviruokaa. Lämmittää mieltä ja kehoa yhtälailla!

Huli/Meanwhile in Longfield.. (Ei varmistettu) http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/

Seesamiöljy on maailman paras öljy! Sitä pitää löytyä kaikkien kaapista. Iso nam! :P Nuudelisoppa vaikuttaa hirmuisen hyvältä.

http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/

MariMaalla
Kivistössä

Jokihaka: juuri näin!

Huli: täysin samaa mieltä! On suoranainen katastrofi, jos seesamiöljy pääsee loppumaan huomaamatta.

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Juupa juu, kaikkia muita paitsi tuoretta inkivääriä ja noita kasviksia löytyy kaapista tälläkin hetkellä. Inkiväärikin puuttuu vain siksi, että purkkiversio pääsi loppumaan eikä varastoa ole vielä täydennetty...

suolaa&hunajaa

Kerta kerran jälkeen alan pitää yhä enemmän tästä teidän sarjastanne. Olen pohtinut, että ensi vuonna voisi alkaa oikein tosissaan paneutua aasialaiseen keittiöön. Nämä kaikki liemet on ihan mahtavia!

...ja eräiden kaapeissa näitä aasialaishenkisiä puteleita lojuu enemmän kuin perusmarketin hyllyssä... eli kyllä lähtee taas tämäkin!

Soul Kitchen

Mahtista ja kiitos vinkistä, meillä nimittäin syödään karkkipossua jouluna. Tiedän siis mitä syön välipäivinä!

MariMaalla
Kivistössä

Minna, Jonna, Nanna, Anna (kuinka hieno litania!): kaapit varustelluiksi ja varusteet helppoon käyttöön. Tämähän on tosiaan hyvää vaihtelua jouluruokain jälkeenkinl. Paitsi tietysti jos on karkkipossua jouluna (ooooh, karkkipossua jouluna! Anna! onko ruokapöydässä vielä tilaa? Meitä olis 5)

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://masutoaitemu.wordpress.com

Loistava idea, lientä tosiaan jää yli, inhottavaa heittää hyviä makuja pois.

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos Riitta inspiksestä ;)

Kommentoi