Uuniperunaa aamiaiseksi

Kivistössä

Kuten munasista (niistä lasisista) näkyy, tämän ohjeen piti olla kiirastorstain pääsiäisohje. Selkäni kuitenkin sanoi sopimuksensa määräaikaisesti irti ennen pääsiäistä ja siinä vaiheessa, kun olin saanut kaikki työt tehtyä selälläni maaten, kuvankäsittelyt ja turinoinnit eivät oikein enää irronneet.

Onneksi ohje on yleismaailmallinen ja sen verran myös taivaallinen, että jaan sen asiaankuulumattomasta rekvisiitasta huolimatta. Miettikäähän nyt: viikonlopun aamiaiseksi juustoista uuniperunaa kananmunalla! Joy! Ohje on a Beautiful Mess -blogista, hiukan muunneltuna: käytin kerman sijaan smetanaa ja toisin kuin alkuperäisessä, en viitsinyt heittää kananmunaa pois, niinpä tein jokaiselle ruokailijalle yhden keltuais- ja yhden valkuaispotun. Kokonainenkin kananmuna saattaisi ison perunan puolikkaaseen mahtua, mutta on eri asia, jaksaako sellaista kukaan aamulla syödä.

Kahdesti paistetut aamiaisperunat

1 peruna ja 1 muna per syöjä
n. 15 g juustoa raastettuna per peruna (käytin emmentalia, ja olisin lopulta suonut sen olevan jotain aromikkaampaa, kokeile vaikka cheddaria)
1-2 rkl smetanaa tai ranskankermaa per peruna
mustapippuria
suolaa
(ruohosipulia)

Pese perunat ja kääri ne folioon. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä. Leikkaa perunat pitkittäin kahtia ja kaavi lusikalla suurin osa perunasta kulhoon. Varo rikkomasta kuorta.

Sekoita kulhossa peruna, juustoraaste ja hapanmaitotuote. Suolaa ja pippuroi. Lisää halutessasi ruohosipulisilppua ja kauho täyte takaisin perunoihin. Tee täytteen keskelle iso kuoppa ja anna täytteen nousta ihan kunnolla perunan reunustojen yli, jotta muna mahtuu mukaan. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja kippaa ne omiin puolikkaisiinsa. Ripottele päälle juustoraastetta. Pidättäydy tässä vaiheessa suolasta: se rikkoo keltuaisen pinnan ja aamiainen - ja sitä myötä koko päivä - menee varmasti täysin pilalle ja on parempi vain kömpiä takaisin sänkyyn.

Paista munia vielä n. 10-15 minuuttia. Jos tykkäät pehmeästä keltuaisesta, vähennä aikaa puolella ja uhraa juuston ruskistuminen.

Voit paistaa perunat kypsiksi jo edellisenä iltana. Silloin suosittelen lämmittämään ne uudelleen uunissa tai mikrossa ennen kaapimista, jotta lopputulos on kuuma ja miellyttävä.
 

Kommentit

Wasted Years

Kuulostaa herkulliselta, kiitos vinkistä!

Ehdokaslistalle vappubrunssitarjottavaksi! Pitäiskö harjootella?

annemi

Täältä löytää kyllä ihania aamiaisvinkkejä, uuniperunaa aamiaiseksi.. NAM!!!

Hannele | Kokit ja Potit - ruokablogi (Ei varmistettu) http://kokitjapotit.blogspot.com

En ole vieläkään tointunut siitä aamiaispizzaidiksestä, vaikka sitä on tehty jo monesti, ja nyt heitätte ilmoille tämän. Voi teitä ihania aamismestareita!

MariMaalla
Kivistössä

rosedeknox: kiitos ja ole hyvä!

Nanna: oo, joo, sillillä! Paistaa (ehkä) ilman juustoa ja lätkäisee matjessilliä päälle. Perunaa ja silliä JA kananmunaa. Vappu! (harjoittelu on yliarvostettua muuten)

Annemi ja Hannele: viikonlopun aamiaiset yksinkertaisesti ansaitsevat kaikkea kivaa :)

Just niin, tänks, Mari! Ja koska soot kuullu, jotta molisin hariootellu? :) Kuhan keksiin jutunjuurta...

Pakko mainita, että suunnattomasti häiritsee tuo sivupalkin vaihtuva lainaus: " emme ole Jumalan sätkynukkeja! - Nanna-  :)

Joo, tätä tehdään. Ihan ei heti aamusta pysty välttämättä vetäisemään, mutta brunssille kyllä. Hieno idea taas kerran Mariseni.

MariMaalla
Kivistössä

Nanna: Keveälle matkalle, ajattele! - Mari :)

Jonna: no onhan tuo vähän kyllä sellainen työmiehen aamiainen. Nannan vappubrunssi ja sillin lisääminen alkoi kyllä puhutella!

Vierailija (Ei varmistettu)

Wau, nerokasta! Mulla on just perunakausi meneillään (alkoi jo ennen uusia perunoita, koko ajan tekee mieli syödä niitä tavalla tai toisella, onkohan syytä huolestua..), joten pakko testata!

Jytis / Herkku ja Koukku (Ei varmistettu) http://www.herkkujakoukku.blogspot.com

No kappas, nimi hävisi edellisestä. Meikä se täällä huutelee :)

MariMaalla
Kivistössä

Hei Jytis, perunakausi on  melko hykerryttävä ajatus! Kuolailinkin niitä sun pihvejäsi eilen illalla :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiva idea! Näillä jaksaa pitkälle päivään.:)

Maistuis varmaan sullekin! (Ei varmistettu) http://maistuisvarmaansullekin.blogspot.fi/

Äskeinen oli siis minulta.;)

MariMaalla
Kivistössä

Joo, todella jaksaa! Pitää haalia vaikka jotain ikkunanpesua tai pihatöitä aamupalan jälkeen ;)

Minnan (Ei varmistettu) http://minnankeittokirja.blogspot.fi/

Ihana idea, tuohon voisi vielä rapeita pekoni muruja hiukan ripotella. Sitten voisi varmaan jo jättää lounaan väliin :).

MariMaalla
Kivistössä

Minnan: pekoni on aina erinomainen idea!

Kommentoi