Yrtit seinällä

Kivistössä

Nostimme yrtit seinälle. Unohdettu ja ruusun valtaama nurkkaus sai ensin viime kesänä betonipenkin ja tänä kesänä yrttiruukut seinustalle, joka on sopivasti auringossa, mukavasti omenapuun varjossa ja sateilta suojassa räystään alla. Ruukut ovat Ikeasta ja alkuperin tarkoitettu keittiövälineille.

Ruukuissa kasvaa sitruunaverbena, piparminttu, amppelimansikka, oregano, viinisuolaheinä, korianteri,  timjami, rosmariini ja koristeena suikeroalpia.

Penkillä ei kukaan koskaan malttanut istua, joten se pääsi myös yrttihommiin. Siinä kasvaa posottaa punaista ja vihreää basilikaa, lisää oreganoa ja viinisuolaheinää, lisää korianteria ja vahvaminttua. Korianterin ja punaisen basilikan kasvatin siemenistä, mutten ole ollenkaan varma, jaksanko enää lähteä siihen hommaan. Taimet ovat kohtuullisen hintaisia ja niistä voi satoa kerätä lähes heti, toisin kuin itsekasvatetuissa. Lisäksi myös tavalliset kaupasta saatavat ruukkuyrtit saa istutettua aivan mainiosti, kunhan varmistaa, etteivät juuret ole kuolleet.

Meillä on kolme amppelimansikkaa. Niistä tulee ehkä yhteensä 10 marjaa. Yhden on syönyt tyhjäksi linnut, toinen vasta punastuttaa marjojaan ja tämä alla oleva - niin no, sen kohtalo oli kova. Valokuvaimen kanssa heiluessani onnistuin tiputtamaan yläpuolella olevan ruukun mansikan niskaan. Giljotiiniin jäivät lähes kypsät marjat ja iso osa lehdistä. Onneksi kuva saatiin. Mansikat nautittiin puolikypsinä.

Toiset mansikat roikkuvat yrttimaan aidassa. Viime vuonna ostetut ja maassa talvehtineet amppelimansikat saivat uudet mekot täksi kesäksi. Jumalattoman rumat valkoiset muoviamppelit peitettiin säkkikankaaseen, kuten Puutarhaperjantai meitä opetti. Nyt ne ovat niin sievät, että mansikattomuuskaan ei valtavasti haittaa.

Kommentit

ad (Ei varmistettu)

Hyvä Mari! Nättiä!

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos ad!

Vierailija (Ei varmistettu)

Heippa!

Kaunista :-). Mutta kuinka vältetään/torjutaan kirvat yrteistä....?

Kyselee Tietämätön :-)

MariMaalla
Kivistössä

Heippa vierailija! Hyvä kysymys, meillä ei ole kirvoista ollut vaivaa muissa yrteissä kuin tillissä, eikä siinä ollut muuta vaihtoehtoa kuin katsoa tuhoa vierestä. Oliskohan ahkerasta vesisuihkuttelusta jotain iloa?

Hienot ruukut ja hyvä idea! Aloin heti katsella sopiva kohtia omalta parvekkeelta. Ehkä sitten ensi kesänä ;-)

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: kiitokset! Jos hankit samoja ruukkuja, huolehdi kunnolla salaojituksesta. Pienenpienet vesireiät eivät oikein riitä valuttamaan ylimääräistä vettä pois ja kuivasta tykkäävät ja huonosti ojitetut rosmariini ja timjami olivat aika surkeita kunnes tajusin hoitaa homman kuntoom. Muuten olemme oikein tyytyväisiä :)

Hyvä vinkki, kiitokset.

Hyvä vinkki, kiitokset.

Kommentoi