Miksi minä haluan laihtua?

Mitä painan nyt?

90,4 kg. (Olen 162 cm pitkä)

Kuinka paljon olen pahimmillani painanut?

Pahimmillaan panoin 95,5 kg. Tämä oli punnittu painoni vielä kaksi viikkoa sitten juuri joulun jäljiltä.

Mikä on painonpudotustavoitteeni?

Kaiken kaikkiaan painoa haluan pudottaa yhteensä 20-30 kg. Minulla ei ole tavoitteelle varsinaista aikarajaa asetettuna. Tämä riippuu lopulta niin monesta elämän eri muuttujasta. Tarkoitus olisi kuitenkin olla tavoitteessa kahden vuoden sisällä. On aivan mahdotonta tietää ja ennustaa etukäteen kaikkia mahdollisia elämän tekijöitä. Jos esimerkiksi työsuhteen osalta tapahtuu muutosta, jossa vaihdan nykyisestä leppoisasta osa-aikatyöstä kokoaikaiseen työhön, jossa opittavaa on paljon ja kiire ja stressi alituiseen läsnä, silloin suosiolla saatan päättää pudotella painoa entistä lempeämmällä tahdilla ainakin kunnes totun tähän elämänmuutokseen.

Minulla on matkallani selkeitä välitavoitteita, sillä suoraan sanottuna tässä vaiheessa vielä ajatus jälleen 65-75-kiloisesta minusta tuntuu kovin etäiseltä ja suorastaan epätodelliseltakin. Sen sijaan -10 kg tuntuu minulle täysin saavutettavalta tavoitteelta ja olenkin jo puolivälissä tätä tavoitetta. Kun sen saavutan, juhlistamme tätä sillä, että poikaystäväni tarjoaa minulle kunnon pihviaterian ravintola Groteskissa!

Miksi haluan laihtua?

En sen takia, että muuten en kelpaisi tai olisi riittävän hyvä tai rakkauden arvoinen. En sen takia, että ulkonäkö on minulle tärkeintä maailmassa ja mielestäni pitää olla hoikka. Ehei, ei.

Ensinnäkään en tässä vaiheessa haaveile niinkään siitä, että olisin tosi hoikka tai fit. Ei minun tarvitse olla. Kunhan nyt olisin taas sellainen ihan sopusuhtainen ja kuta kuinkin terveen painoindeksin rajoissa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja onnellisuus ovat kulmakiveni. Jos 75-kiloisena tunnen oloni taas hyväksi, viihdyn kehossani ja se tuntuu omalta, voi olla, että se jo riittääkin minulle varsin hyvin.

Minä haluan laihtua terveydellisistä syistä. Painoindeksini on nyt 34.4, mikä merkitsee lihavuutta ja kaksi viikkoa sitten käytiin jo kääntymässä painoindeksin mukaan vaikean lihavuuden puolella. Liikapainoon liittyviä mainittavia terveyshaittoja ei ole vielä ilmennyt kohdallani, vaan enpä niitä välittäisi kohdatakaan, jos ne vain ovat vältettävissä!

On myös totta, että en ollut enää tyytyväinen peilikuvaani. En ollut siihen tyytyväinen laisinkaan enkä ole ollut vuosikausiin. Riitti kuitenkin, että tein pelkän päätöksen painonpudotuksesta ja siihen sitoutumisesta ja se peilikuvakin on taas helpommin kohdattavissa! Välitön muutos. On hassua, kuinka paljon se, miten itsemme näemme ja koemme, on kiinni siitä, mitä on korvien välissä.

Nyt kun katson peiliin, näen edessäni reippaan naisen, joka on tehnyt hienon päätöksen pudottaa painoa arvostuksesta itseään kohtaan ja pitääkseen itsestään entistä parempaa huolta. Edessäni on kuvajainen lähes yhtä ylipainoisesta naisesta kuin kaksi viikkoa sitten, mutta silti tämän naisen kuvajainen on paljon helpompi hyväksyä, sillä tämä nainenpa on päättänyt tosissaan tehdä asialle jotakin ja päässyt siinä jo varsin hyvään alkuun! Itseään on nyt helpompi kunnioittaa ja peiliin mukavampi katsoa tai sitten suostua kuvattavaksi, sillä tiedän, ettei nykyinen ulkomuotoni ole pysyvä ja asiaa työstetään parhaillaan.

DSC_8214_extra_small.jpgOonko omppu vai päärynä?

On omppu- ja päärynätyypin liikalihavuutta. Ompputyypin lihavuudessa rasvakudoksen sijainti on keskittynyt vatsaonteloon. Omppulihavuudella on todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin sekä kakkostyypin diabetekseen. Vatsaonteloon kertynyt rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin päärynälihavuuden rasva, joka taas on varastoitunut enimmikseen lantiolle ja reisiin. Tämän takia omppulihavuus on terveydelle vaarallisempaa, mutta tämä rasva on myös helpommin laihdutettavissa.

Minä olen päärynätyypin lihava. On minulla mahaakin, voi kyllä, mutta suurin keskittymä on selkeästi asettunut itsepintaisen tiukasti tuonne lantiolle ja reisiin. En kuitenkaan aio ihan vielä tässä kohtaa heittää kirvestä kaivoon. Kyllä se sieltä vielä liukenee, kun saa vähän avitusta! Mutta se on kyllä totta, että masukumpu tuntuu pienenevän ensimmäisenä, kun painoa alkaa tippumaan. Olen pudottanut nyt 5 kg ja kasvojen lisäksi tämä näkyy eniten juuri mahassa.

Miksi hyvä ajankohta muutokselle on kohdallani juuri nyt?

Nyt on varsin hyvä aika aloittaa, sillä elämässäni on vakautta ja hyviä rutiineja, joiden turvin ja joiden ympärille voi lähteä uutta terveempää elämäntapaa rakentamaan. Olen ihan onnellinen, hyvillä mielin ja tähän hyvässä tahtotilassa. Olen elämääni tyytyväinen. Minulla on rinnallani ihana kumppani, joka rakastaa minua sellaisena kuin olen, mutta kannustaa ja tukee minua tavoitteissani. Elän aikalailla omannäköistäni elämää. On kivoja harrastuksia ja mielekästä tekemistä ja mieluisia projekteja. Ja minulla on työ, jossa viihdyn. Henkilökohtaisen avustajan työ on ollut ihan mukavaa ja melko leppoisaa duunia ja henkilökemiat toimii avustettavan kanssa hyvin. Tällä hetkellä teen ns lyhennettyä työviikkoa, en omasta toiveestani, vaan koska työnantajallani ei ole minulle täyttä työviikkoa tarjota.

Mitä enemmän olen asiaa kuitenkin miettinyt, sitä enemmän olen tullut siihen tulokseen, että osa-aikatyö saattaa tällä hetkellä olla minulle varsin ideaalikin työmuoto. On totta, että raha on tiukassa ja kun on velkaakin, mieluusti sitä lyhentäisi pois tiuhemmassa tahdissa. Mutta taas toisaalta, olen tässä oikeastaan vasta pääsemässä takaisin jaloilleni ja palautumassa uupumuksesta ja masennuksesta. Olen vasta päässyt takaisin työelämään yli puolentoista vuoden työttömyyden jälkeen, joka oli kaikkea muuta kuin hyvä ajanjakso elämässäni.

Ehkä olikin vain hyväksi minulle saada kevennetty paluu työelämään. Hyvä puolihan tässä on se, että on aikaa ja energiaa itseään toteuttaa eikä työ ime kuiviin. Sitä ehtii pohdiskella, fiilistellä ja ihan tunnustella omaa oloaan ja jaksamistaan ja hiljalleen alkaa miettiä ja suunnitella myös tulevaa. Nyt on hyvä aika pitää huolta itsestään ja pistää itsensä kuntoon, kun kerrankin sitä jaksamista löytyy!

DSC_8263_small.jpg

Toive äitiydestä

On tähän sitten vielä sellainenkin näkökulma… Blogin kuvauksessa mainitaan ”vauvakuume”. En nyt sanoisi, että ihan KUUME. Ei olo nyt sentään ihan kuumeiselta tunnu kumminkaan. Mutta sitten ihan näin vakavissaan, onhan minulla se 30+ mittarissa ja tiedän äidiksi vielä tahtovani. Joskus täytyy olla realisti ja tietyt faktat ovat faktoja. Aikaa näille asioille ei ole kuitenkaan aivan loputtomiin. On minullakin sentään biologinen kello. Se ei huuda, mutta on se tässä viime vuosina alkanut jossain tuolla takaraivon perällä hiljakseen raksutella. En äidiksi halua välttämättä tässä just heti nyt, mutta lähitulevaisuudessa kyllä. Varmasti kahden vuoden sisään ja jos ei, niin sitten se kello kyllä alkaa jo huutaa ja kovaa sittenkin!

Kuten äitini ystävällisesti minua muistutti, raskaus tuo mukanaan usein raskauskilot. Nyt on siis aika päästä kuntoon, että vauva voi turmella vartaloni uudelleen 😀

No eeeiii.. Mutta joo. Heh. En myöskään halua ylipainoni siirtyvän vauvaan. Ennen kaikkea haluan lapselleni hyvinvoivat, tasapainoiset vanhemmat, joilla on terveet ja fiksut elämäntavat. Kuinka voisin odottaa lapseni omaksuvan järkevää elämistä, jos en itse ole näyttänyt mallia? Minulla ei ole vielä lapsia, mutta mielestäni ei silti ole liian aikaista miettiä henkistä perintöäni tulevalle jälkikasvulle. Jos en pudota painoa ihan vain oman itseni takia, niin sitten tulevan jälkikasvun ja sen tulevaisuuden vuoksi, jonka hänelle haluan tarjota.

Välillä itsensä on asetettava etusijalle

Jos olet sitä ihmistyyppiä, joka aina auttaa muita asettaen itsensä viimeiselle sijalle, voit ajatella asiaa niin, että pitämällä parempaa huolta itsestäsi mahdollistaa sen, että voit pitää paremmin huolta myös rakkaistasi ja ihmisistä ympärilläsi. Kyse ei tarvitse olla lapsista. Voidaan puhua vanhemmista, sisaruksista, ystävistä, lemmikeistä tai vaikka asiakkaista! Aivan kenestä tahansa, josta välität! Jos on sinun juttusi auttaa muita, ajattele että parhaiten teet sen asettamalla itsesi ja omat tarpeesi välillä etusijalle: et voi auttaa ketään, jos olet aivan pohjalla. Taas toisaalta jos olet pohjalla, koska liian pitkään olet laiminlyönyt itseäsi asettaen toiset etusijalle, on varmasti hyväksyttävää, että on sinun vuorosi saada olla huonona ja ottaa vastaan apua muilta.

PIKKUMITTA.jpgMilloin on hyvä aika painonpudotusrupeamalle?

Aina on oikea aika alkaa välittää ja huolehtia itsestään entistä paremmin. Eihän sitä kerralla tarvitse tehdä valtavaa ja totaalista muutosta kaikkeen elämässään! Myös pienin askelin voi edetä kohti entistäkin parempaa vointia ja huomista. Jos muutat positiiviseen suuntaan pientäkin asiaa arjen tekemisessä tai vaikka vain ajattelutavassasi, teet asiat tänään jo paremmin kuin eilen ja voit siitä itseäsi kiittää.

Kuitenkin silloin, kun edessä on iso painonpudotustavoite ja kokonainen elämäntapamuutos, ajankohtaakin on mielestäni syytä miettiä ja harkita. Haluathan kuitenkin antaa itsellesi parhaat mahdollisuudet onnistumiselle ja asioiden loppuunviemiselle kunnialla. Jos olet keskellä hurjan kuluttavaa elämäntilannetta, kiireinen, stressaantunut, väsynyt ja lopen uupunut, ei ajankohta välttämättä ole se paras mahdollinen. Itselleen on syytä antaa tarvittaessa armoa eikä aivan kaikkeen tarvitse pystyä samalla hetkellä.

Monesti silloin kuin huomattavaa ylipainoa esiintyy, se ei ole ainoa asia, joka on pielessä. Valitettavan usein ylipainoisella on myös uupumusta, masennusta tai huono itsetunto. Pahimmassa tapauksessa ylipainoinen kärsiikin näistä kaikista. Sellaisessa tilanteessa suosittelisin ensin ottamaan työn alle nuo muut ongelmat, jotka hyvinkin voivat häiritä kunnianhimoisia tavoitteita painonpudotuksessa.

Toki, jos alat pitää itsestäsi parempaa huolta, saat myös lisää puhtia ja energiaa selvitä siitä stressaavasta ja uuvuttavasta arjestasi. Ylimääräisten kilojen kariseminen vaikuttaa usein positiivisella tavalla myös itsetuntoon. Itsestään on helpompi pitää, kun näyttää hyvältä ja ennen kaikkea itsestään on hurjan ylpeä löydettyään sisältään sen tarvittavan voiman suuren muutoksen tekemiselle!

Joskus kuitenkin ylipainoisella liikakilot ovat nimenomaan seurausta syvemmästä ongelmasta ja tällöin kannattaakin hoitaa ensisijassa syytä eikä sen seurausta.

Olenko dietillä tai seuraanko jotain tiettyä painonpudotusohjelmaa?

En ole varsinaisesti millään dietillä. Laskeskelen päivän aikana kertyviä kaloreita ja pidän kokonaiskalorimäärän alhaisena. Tämän lisäksi olen kiinnostunut seuraamaan makroja eli sitä, miten päivän aikana nautitut kalorit jakautuvat. Suositus olisi 20-30 % proteiinia ja 20-30 % rasvoja, joista 30 % kovia eli tyydyttyneitä rasvoja (esim. kookosrasva ja voi) ja loput pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja, joita saadaan esim oliiviöljystä, avokadoista ja pähkinöistä. Loput kalorit tulisi ottaa hiilihydraateista.

Se, kuinka paljon sallin itselleni kaloreita, riippuu päivän aktiivisuustasosta. Jos harrastan liikuntaa, tarvitsen energiaa huomattavasti enemmän. Sitä tarvitaan myös enemmän päivinä, jolloin olen jatkuvasti liikkeellä ja touhukkaana, kuin päivinä, jotka vietän kotosalla bloggailemassa. Ja toki joskus saatan viettää jonkun vähän hövelimmänkin päivän. Eipä koko homma ikinä yhteen sellaiseen kaadu.

Samoin myös kuuntelen kehoani ja oloani ja mitä ne minulle kertovat. Toisinaan huomaan selvästi, että nyt energiatasoni ovat alhaiset. Olo voi kesken päivän tuntua nuutuneelta ja vedottomalta ja olen tavallista vaisumpi. Se on minun elimistöni tapa kertoa, että nyt sillä ei vain ole tarpeeksi energiaa käytössään. Silloin on aika syödä eikä pelkkä salaatti välttämättä riitä. Syötyäni hieman tukevammin piristynkin yleensä välittömästi. Siitä tiedän vetäneeni jo liiankin tiukkaa linjaa. Vielä tässä opetellaan ja matkan varrella opitaan yhtä jos toista!

Aloitin elämäntapamuutokseni Forever Living Productsin Change 9 -ohjelmalla. Sillä pudotin ensimmäiset 4,7 kg ja pääsin uusissa, fiksummissa ja tasapainoisemmissa elämäntavoissa alkuun.

Change 9 -ohjelmalla alkuun

Forever Living Productsin Change 9 -ohjelma antoi minulle kerrassaan mainion pohjan uusille, paremmille elämäntavoille. Ohjelma sopii hyvin nimenomaan tällaisen terveemmän elämän aloitteluun ja aktivoimaan torkkumaan käyneen aineenvaihduntasi. Ohjelma on kyllä melko tiukka, mutta parhaiden mahdollisten tulosten saavuttamiseksi sitä kannattaa seurata melko orjallisesti. Ohjelman aikana ei ole tarkoitus mitään raskasta liikuntaa harrastaakaan. Liikunnaksi ohjelman ajalle suositellaan 30 minuuttia päivässä kevyttä liikuntaa kuten kävelyä tai joogaa.

Tämä on toinen kertani ohjelman kanssa. Tälläkin kertaa kokemus oli varsin positiivinen. Ohjelman suorittaminen kävi minulta hyvinkin kivuttomasti ja tuumasin oikeasti päivän 9 kohdalla, että täh, nytkö tää jo loppuu??! Noiden yhdeksän päivän aikana olin pirteä ja hyväntuulinen suurimman osan aikaa, olo oli kevyt ja mukavan energinen. En voi taata, että Change 9 kokemus olisi sinulle kuitenkaan aivan samanlainen, sillä ihmiset ovat niin yksilöllisiä. Se mikä toimii ihanasti yhdelle, ei välttämättä toimikaan toiselle. Minulle tämä oli rehellisesti hieno kokemus ja todellakin fiksu sijoitus itseen.

Oma julkaisu C9-kokemuksestani löytyy täältä.

Kuvat: Tanja Burtsoff

Kommentit (1)
  1. Kivoja ajatuksia täällä! Samasta painoindeksistä samoilla ajatuksilla ja syillä painoa pudotteleva ihminen olen minäkin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *