Outi Rinne: Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia
Viime aikoina on ollut miltei mahdoton välttyä termiltä raw food eli raakaruoka. Jopa minun kaltaiseni ei-niin-ruokahifisti on huomannut, että puhtaat kasvisraaka-aineet ja niistä ruoan laittaminen esim. marinoimalla, kuivattamalla tai hapattamalla ovat nyt suosittuja. Tartuin vastikään ilmestyneeseen kotimaiseen raakaruokakirjaan, Outi Rinteen Raakaruoka-aikaan, ensi sijassa uteliaisuudesta: olisivatkohan ohjeet kovin hankalia, kirjan sävy paasaava tai muuten idealistinen? Vai sittenkin, olisiko tästä keittokirjaksi ihan arkikäyttöön ja normaaliin elämään?
Ilokseni voin sanoa, että Rinteen kirja on hyvällä tavalla tavallinen ja pääsee arkikäyttöön ainakin meidän (kasviksia ja ylipäätään puhtaita makuja, laktoosittomuutta ja etenkin gluteenittomuutta suosivassa) keittiössämme. Rinne ei paasaa eikä muutenkaan tuputa ajatuksiaan tai sen suurempaa ruokafilosofiaa, hän vain jakaa suosikkiohjeitaan ja kertoo omista raakaruokakokemuksistaan. Kirjan yleisote on rento ja mutkaton, kokeilemaan kannustava. Ja aiheena raakaruoka on minusta kyllä kiinnostava – onneksi Rinne tekee aiheesta helposti lähestyttävän.
Kirjan pääpaino on luonnollisesti ruokaohjeissa ja niitä onkin ilahduttavan paljon, eri vuodenajoiksi ja kaikiksi mahdollisiksi ruokalajeiksi. Omalla pihallamme rehottaa sen verran raparperia, että ajattelin testailla raakaruokaraparperikeksejä. Monta muutakin houkuttelevaa ohjetta löytyi, kuten erilaisia makeita kastikkeita, jotka maistuisivat varmasti hedelmien ja marjojen tai – vähemmän raakaruokamaisesti – jäätelön kanssa. Myös esim. omenasta, tattarin iduista ja punajuuresta makunsa saavansa raakaruokapizza houkuttaisi jo sen vuoksi, että se kuulostaa niin erikoiselta. Onneksi muuten useimpien ruokien raaka-aineet eivät olleen sinänsä erikoisia. Minusta on ärsyttävää laukata kaupasta toiseen kummallisten mausteiden ja ruoka-aineiden perässä, ja ihmettelen sitäkin, miten näin lähiruoka-aikana niin moni haluaa ruokakaappiinsa maailman äärestä raahattuja erikoisuuksia…
No, nyt meni itselläni paasaamiseksi, joten siirrytään takaisin Rinteen kirjaan. Yhtä ohjetta jo testasin: raaka pasta primavera, jossa on oikean pastan sijasta kesäkurpitsa- ja porkkanasuikaleita sekä mm. herneitä ja hunajaa, oli erittäin raikasta ja monikäyttöisen oloista. Söimme sitä pääruokana, mutta kasvispasta olisi hyvin maistunut lisukkeena salaatin sijastakin.
Kaiken kaikkiaan kirja vaikuttaa hyvin kiinnostavalta tuttavuudelta. Joissakin ohjeissa hyödynnetään kasvikuivuria tai kuivataan ruokaa miedolla lämmöllä uunissa, joten aivan kaikki ohjeet eivät sovi ainakaan teoksen otsikosta huolimatta kerrotun aikamäärän puitteissa sähköttömään keittiöön, kuten mökille.
Kirjasta löytyä tietoa kustantajan sivuilta. Kannattaa tutustua myös kirjoittajan blogiin Keittiökamelontti, josta löytyy myös ruokaohjeita.
Outi Rinne: Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia. Atena, 2013.
Muita tavalla tai toisella ruokaa käsitteleviä teoksia tässä blogissa:
Heidi Kuusisto: Uusi päivä. Matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla.
Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut