Outi Rinne: Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia

raakaruoka-aika.jpg

 

Viime aikoina on ollut miltei mahdoton välttyä termiltä raw food eli raakaruoka. Jopa minun kaltaiseni ei-niin-ruokahifisti on huomannut, että puhtaat kasvisraaka-aineet ja niistä ruoan laittaminen esim. marinoimalla, kuivattamalla tai hapattamalla ovat nyt suosittuja. Tartuin vastikään ilmestyneeseen kotimaiseen raakaruokakirjaan, Outi Rinteen Raakaruoka-aikaan, ensi sijassa uteliaisuudesta: olisivatkohan ohjeet kovin hankalia, kirjan sävy paasaava tai muuten idealistinen? Vai sittenkin, olisiko tästä keittokirjaksi ihan arkikäyttöön ja normaaliin elämään?

Ilokseni voin sanoa, että Rinteen kirja on hyvällä tavalla tavallinen ja pääsee arkikäyttöön ainakin meidän (kasviksia ja ylipäätään puhtaita makuja, laktoosittomuutta ja etenkin gluteenittomuutta suosivassa) keittiössämme. Rinne ei paasaa eikä muutenkaan tuputa ajatuksiaan tai sen suurempaa ruokafilosofiaa, hän vain jakaa suosikkiohjeitaan ja kertoo omista raakaruokakokemuksistaan. Kirjan yleisote on rento ja mutkaton, kokeilemaan kannustava. Ja aiheena raakaruoka on minusta kyllä kiinnostava – onneksi Rinne tekee aiheesta helposti lähestyttävän.

Kirjan pääpaino on luonnollisesti ruokaohjeissa ja niitä onkin ilahduttavan paljon, eri vuodenajoiksi ja kaikiksi mahdollisiksi ruokalajeiksi. Omalla pihallamme rehottaa sen verran raparperia, että ajattelin testailla raakaruokaraparperikeksejä. Monta muutakin houkuttelevaa ohjetta löytyi, kuten erilaisia makeita kastikkeita, jotka maistuisivat varmasti hedelmien ja marjojen tai – vähemmän raakaruokamaisesti – jäätelön kanssa. Myös esim. omenasta, tattarin iduista ja punajuuresta makunsa saavansa raakaruokapizza houkuttaisi jo sen vuoksi, että se kuulostaa niin erikoiselta. Onneksi muuten useimpien ruokien raaka-aineet eivät olleen sinänsä erikoisia. Minusta on ärsyttävää laukata kaupasta toiseen kummallisten mausteiden ja ruoka-aineiden perässä, ja ihmettelen sitäkin, miten näin lähiruoka-aikana niin moni haluaa ruokakaappiinsa maailman äärestä raahattuja erikoisuuksia…

No, nyt meni itselläni paasaamiseksi, joten siirrytään takaisin Rinteen kirjaan. Yhtä ohjetta jo testasin: raaka pasta primavera, jossa on oikean pastan sijasta kesäkurpitsa- ja porkkanasuikaleita sekä mm. herneitä ja hunajaa, oli erittäin raikasta ja monikäyttöisen oloista. Söimme sitä pääruokana, mutta kasvispasta olisi hyvin maistunut lisukkeena salaatin sijastakin. 

Kaiken kaikkiaan kirja vaikuttaa hyvin kiinnostavalta tuttavuudelta. Joissakin ohjeissa hyödynnetään kasvikuivuria tai kuivataan ruokaa miedolla lämmöllä uunissa, joten aivan kaikki ohjeet eivät sovi ainakaan teoksen otsikosta huolimatta kerrotun aikamäärän puitteissa sähköttömään keittiöön, kuten mökille. 

Kirjasta löytyä tietoa kustantajan sivuilta. Kannattaa tutustua myös kirjoittajan blogiin Keittiökamelontti, josta löytyy myös ruokaohjeita.

 

Outi Rinne: Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia. Atena, 2013. 

 

Muita tavalla tai toisella ruokaa käsitteleviä teoksia tässä blogissa:

Heidi Kuusisto: Uusi päivä. Matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla.

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut

 

Oletko kiinnostunut raakaruoasta? Mistä saat ideoita ja ruokaohjeita?

Kommentit (5)
 1. Olipa kiva lukea tästä kirjasta fiiliksiä, koska tämä on seuraava hankintani (heti kun pääsen eroon pääsykoekirjasta). 😉 Muutaman kerran olen kirjaa jo selaillutkin ja se vaikuttaa ulkoasultaankin niin raikkaalta!

  1. Vilma, tämä on mukava ja kesäisiä(kin) ohjeita sisältävä kirja: anna se vaikka pääsykoelahjaksi itsellesi. Tsemppiä pääsykokeisiin!

   1. Kiitos Jenni!!! 🙂 <3

     

 2. Liisa_ Luetut lukemattomat
  2.6.2013, 17:42

  Olen seurannut Keittiökameleonttia monta vuotta ja muutama resepti on jäänyt sieltä ihan vakituiseen käyttöön. Minusta on ihan kiva lukea niitä hifistelyohjeitakin, mutten itse jaksa kokeilla reseptejä, jotka vaativat joko eksoottisia aineita tai hirveästi esivalmisteluja. Mutta Rinteeltä tosiaan löytyy ihan perusruokaakin ja ainakin minun kokeilemistani ohjeista useimmat ovat olleet tosi maukkaita. Siksi tuo kirjakin on kiinnostanut, vaikken vielä ole sitä hankkinut itselleni.

  1. Liisa, minusta ei ole edes erityisen kiva lukea hifistelyohjeita, maistan kyllä mielelläni erikoisia ja/tai ajan ja vaivan kanssa tehtyjä ruokia. 🙂 Rinteen kirjassa oli minusta todella paljon hyviä perusohjeita arkeen ja juhlaan. Jätin kirjan keittiön ”käyttökirjastoon”, niin että kirjaa tulee testattua usein. Ja tuota blogia alan nyt seurata!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *