Kirjahyllyn järjestämisen lyhyt oppimäärä

 

Esittelin huhtikuun alussa (!) vasta järjestetyn kotimaisen kirjallisuuden kirjahyllymme. Nyt vasta voin kertoa, että toinenkin kolmesta kotikirjahyllystämme on kuosissa (vuoroaan odottavat vielä tietokirjahylly sekä lastenkirja-sisustuskirjahylly, jota ei ole edes vielä olemassa). Tämän hyllyn järjestely ei mennyt kädenkäänteessä - vai pitäisikö sanoa tomuhuiskan heilautuksessa - mutta siitä huolimatta tai juuri siksi haluan nyt antaa ohjeet kirjahyllyn järjestämiseen. Kenties linjoilla on muitakin, joiden projektit saattavat jäädä aikomuksiksi tai jo alettuaankin veeeeenyyyyä.

Siispä:

 

Näin järjestät kirjahyllyn

 

 

1. Lajittele ja pinoa. Pura kirjahyllyn kirjat lattialle aakkosten mukaisiin pinoihin (mikäli haluat järjestää kirjasi aakkosten mukaan; aakkosjärjestyksestä on sekä iloa että riesaa, ks. kohta nro 7.)

 

 

2. Palaa lähtöruutuun. Jos et hoida järjestelyurakkaa kerralla loppuun, varaudu siihen, että lattiallasi saattaa olla aakkostettuja kirjapinoja usean päivän ajan. Jos saat yllätysvieraita, varaudu siihen, että voit joutua tunkemaan aakkostetut pinot takaisin hyllyyn seuraavaa siivouskohtausta odottamaan. Jos olet laiska kiireinen, varaudu siihen, että kirjapinot voivat joutua odottamaan siivouskohtausta hyllyssä jopa viikkoja, elleivät peräti kuukausia.

 

 

3. Älä hermostu. Seuraavan kohtauksen aikana jatka järjestelyä edellä annettujen ohjeiden mukaan. Säilytä malttisi, vaikka huomaisit, että hyllyssäsi on enemmän kirjojen irtokansia kuin kirjoja,

 

 

tai että sekalaiset kirjapinosi houkuttelevat kotonasi vierailevia pikkuisia ryhtymään kirjastonhoitajiksi. (Jos sinulla on kissoja, älä piittaa siitäkään, että ne kaatavat kirjapinoja ja tiputtelevat kirjoja öisin: ne haluavat vain köllötellä puolityhjässä kirjahyllyssäsi.)

 

 

4. Määritä kirjahyllysääntösi. Kirjapinoja kootessasi voit samalla tehdä kirjahyllypoliittisia linjauksia. Avainkysymys on, sallitaanko kirjahyllyssä muita esineitä kuin kirjoja. Milloin matkamuiston paikka on perustellusti kirjahyllyssä? (Vastaus: Esimerkiksi silloin, kun et vain voi vastustaa Meksikosta asti tuomiasi puisia kilpikonnia, koska ne ovat söpöjä ja muistuttavat ajasta, jolloin vietit lomallasi aikaa jossain muualla kuin omien kirjahyllyjesi luona.)

 

5. Ole rehellinen itsellesi: tarvitsetko todella kaikkia kirjojasi? Vaikka mielesi tekisi säästää kaikki omistamasi kirjat ja alkaa lukea niitä kaikkia sekaisin juuri tällä hetkellä, jatka järjestelyä tyynen rauhallisesti. Ole kylmäpäinen ja laita poistopinoon kaikki opukset, joiden omistamista harkitset edes hetken. (Jos et vie kirjoja kierrätykseen heti seuraavana päivänä, voit vielä tarkistaa poistopolitiikkaasi myöhemmin; jos sinulla on puoliso, voit poistaa myös hänen kirjojaan, mutta jätä edes muodon vuoksi muutama hänen omistamansa kirja hyllyyn ja kysy häneltä vielä ennen kirjojen kierrätykseen viemistä, haluaako hän käydä poistokirjapinon läpi.)

 

6. Siivoa. Tulipa kirjahyllyysi vain kirjoja tai sekä kirjoja että koriste-esineitä, imuroi kirjahyllyn hyllyt ja pyyhi ne sen jälkeen vielä kertaalleen mikrokuituliinalla. Imuroi kirjat päällisin puolin. Jotkut ahkerat tomuttavat kirjat sivu kerrallaan, mutta jos olet laiska ajattelevainen, muistat, että turha sivujen plärääminen rasittaa kirjoja ja voi päästää pölyä niiden väliin sen sijaan että vähentäisi kirjojen pölymäärää.

 

 

7. Älä soimaa itseäsi, vaikka epäilet, ettet osaa aakkosia. Kun kirjat ovat suurin piirtein paikoillaan, saatat huomata, etteivät aakkospinosi ole täydellisiä. Älä hermostu. Pyri hyllyttämään löyhästi juuri tällaisten tapausten - sekä tulevien kirjahankintojesi - takia, mutta jos jonkun kirjaimen kohdalle ei vain mahdu uusia kirjoja, voit laittaa aakkospinosta unohtuneet ja ensin hyllyttämättä jääneet kirjat ko. kirjaimen kohdalle lappelleen. Niin antikvariaateissakin tehdään. Ja tuovathan lappeellaan olevat kirjat tietynlaista visuaalista vaihtelua muuten (poikkeuksellisesti ja hetkellisesti) siistiin kirjahyllyyn, ehkä.

 

8. Iloitse. Kun kaikki kirjat ovat rivissä, omalla paikallaan ja pölyttömiä, ihaile näkyä ja nauti siitä.

 

 

Miten sinä siivoat ja järjestelet kirjahyllysi?

Kommentit

Näinhän se juuri menee. Tärkeitä vaiheita ovat erityisesti karsinta, järjestelyperiaatteen päättäminen ja siivoaminen. Ja tietysti sen hetkellisesti siistin hyllyn ihaileminen. :) Kirjahyllyn järjestäminen voi olla melkoinen urakka, mutta ah, niin tyydyttävä. Ja kirjahullu ilahtuu myös toisten siisteistä hyllyistä ja kirjariveistä. :) Ihana juttu.

 

Jenni S.

Liisa, toisten siistit kirjarivit - ja vähemmän siistitkin - ovat parasta! Kuulun tosiaankin niihin, jotka vakoilevat toisten kirjahyllyjä. Erityisen ihanaa on, kun on tavannut hyllyn niin monta kertaa, että se tuntuu tutulta. Olen parhaillani anoppilassa ja täällä on juuri sellainen "tuttu hylly": on mukavaa katsastaa, ovatko vanhat suosikit paikoillaan ja onko tullut uusia.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiva kirjoitus!

Aah, kirjahyllyn järjestäminen - yksi mukavimpia asioita maailmassa. Kirjahyllyn järjestäminen on niin kivaa, että se on aina vähän kompensoinut lukuisia muuttojani - onpahan ainakin sitten saanut järjestää kirjat uudelleen, vaikka muuttopuuhat muuten aika rasittavia ovatkin.

Meillä on tällä hetkellä kirjat värien mukaan järjestettyinä, ekaa kertaa ikinä. Eikä se oikein toimi. Järjestin ne vain jossain toimeliaisuuden puuskassa tällä tavalla, mutta en saanut hommaa vietyä kunnolla loppuun, kun taapero kiskoi kirjoja hyllystä lattialle sitä mukaa, kun sain niitä järjesteltyä hyllyyn. Palaan varmaan pian genrejärjestykseen, jossa saman kirjailijan kirjat ovat vierekkäin - nyt kun kirjat on väreittäin, minua ahdistaa, että saman kirjailijan tuotantoa on ripoteltu monelle eri hyllylle.

Ihania ongelmia :) oikeastaan tosi kiva, että järjestin kirjat vähän hassusti, nyt ne saa järjestää uudestaan!

Jenni S.

Kahvittelija, onpa positiivinen näkemys! :) Minustakin kirjahyllyn järjestely on järjestely töistä mukavinta ja lopputulos on aina todella palkitseva, mutta silti venytän aina sitäkin urakkaa ikuisesti... Olen kuullut kirjojen järjestämisestä värien mukaan, mutta en nk. käyttökokemuksia asiasta. Kommenttisi kyllä vahvistaa epäilykseni. Vaikka muistan ulkoa, miltä kurjat näyttävät ja ne siis varmaan löytyisivät värijärjestyksestä huolimatta, en miellä kirjoja kuitenkaan mitenkään värien edustajiksi. Ja juuri tuo, että saman kirjan tuotantoa olisi siellä täällä, melkein ahdistaa! Kannatan genre-kirjailijajärjestystä ja tärkeimpien genrejen sisällä vielä aakkosjärjestystä.

Mä aloitin muutama vuosi sitten koko homman puhtaalta pöydältä. Myin hirveässä rahapulassa kirppiksellä kaikki kirjani hintaan 2-3e kappale. Hyvässä kunnossa kun olivat, menivät päivässä. Rahaa taisin saada parisataa euroa jotka tulivat tarpeeseen.

Silloin lupasin etten enää ostelisi kauheasti kirjoja. No eipä oo lupaus pitänyt. Satunnaisesti kaipaan joitakin kirjoja mutta en varsinaisesti kadu koska tarvitsin sen rahan kipeästi ja kotiin tuli kivasti tilaa. Enää en edes muista mitä kirjoja minulla silloin oli joten ei voinut olla kauhea menetys. 

Mutta rakastan kirjahyllyjä. Jos ja kun taloudellinen tilanne paranee haluan taas oman kirjahyllyn :D Nyt ne muutamat ilmestyneet makaavat makuuhuoneen lattialla.

Jenni S.

NinaMaria, vaikka se kirpaisisikin, luulen, että olisi itse kullekin tarpeellista tehdä joskus tuollainen kirjahyllyn puhdistus ja aloittaa alusta. Toivottavasti kuitenkin saat kirjahyllyn, niin voit kerätä taas enemmän kirjoja ;)

Saran kirjat (Ei varmistettu) http://sarankirjat.blogspot.fi/

Jenni, tämä oli niin innostava ja kiva postaus, että sain yöllä kirjahylly-siivous-kohtauksen olohuoneessa! Karsin reippaasti kirjoja, koska tajusin, että näitä kirjoja en enää tarvitse eikä minulla ole tarvetta niitä säilyttää. Minä järjestelen hyllyni aina teemoittain. Nyt sain vihdoin järjestettyä elämäkertahyllyn! Toki järjestelyt ja siivoukset jatkuvat vielä, mutta hyvään alkuun on päästy. Kiitos tästä! :)

Jenni S.

Sara, tämä oli hyvin hauska tieto! Harvoin sitä kuulee, että blogitekstillä on näin konkreettisia vaikutuksia - ja vielä keskellä yötä :D

tiia_

Kiva postaus! Minä yritin pari viikkoa sitten änkeä kirjoja suoraan epämääräisesti pakatuista muuttolaatikoista kirjahyllyyn... yllätys, yllätys, ei oikein toiminut. :) Meillä on yksi värikoordinoitu kirjahylly, ja mulla se toimii hyvin, koska sen hyllyn kirjat ovat olleet värijärjestyksessä monta vuotta. Toinen kirjahylly on omistettu puoliksi miehen mangasarjakuville ja puoliksi meikäläisen psykiatriakirjoille. Ja kolmas on tällä hetkellä epämääräisesti teemoitettu: yhdellä hyllytasolla on politiikkaa, yhdellä vanhaa neuvostokirjallisuutta, yhdellä "klassikkoja", yhdellä ukin vanhoja kirjoja, yhdellä korkeita kirjoja jne. Ei toimi ollenkaan tämä viimeksi mainittu kokonaisuus, jonka siis kasasin hätäpäissäni, koska kirjat oli pakko saada pois tieltä. Hutkinnasta sakotetaan, vai miten se meni. :) Tarvittaisiin lisäksi vielä neljäskin hylly, koska vielä on kuusi laatikkoa kirjoja purkamatta... mutta pakko olisi kyllä tehdä jonkinlainen puhdistusoperaatio. Ei tällaisen kirjamäärän kanssa voi elää järkevästi. :D

Pia / Bibliofiles (Ei varmistettu) http://bibliofiles2.wordpress.com/

Hauskinta kirjahyllyn järjestäminen ja siivoaminen on ehkä muuton jälkeen, kun laatikoista purettavat läjät saa pinota ja järjestää uuteen uskoon – muutoin en ole tainnut jaksaa noin suurta urakkaa edes tehdä. Kirjat ovat olleet niin aakkos- kuin värijärjestyksessä (ihan hoopoa! :D), tällä hetkellä genreittäin, ja systeemi tuntuu mukavimmalta. Hih, kohta 2 on niin totuudenmukainen mitä tahansa suurempaa siivousprojektia aloittaessa!

Jenni S.

Pia, olen huomannut viime aikoina, että minustakin kirjahyllyn järjestely (ensisuunnittelu!) on mieluisaa, kun on saanut uuden hyllyn tai muuttanut. Sen sijaan se, että pitää purkaa vanhasta hyllystä kirjat pois ja järjestää ne uudelleen, onkin jo aikamoisen ryhtymisen takana. Mutta tässä jos missä pätee se, että lopussa kiitos seisoo. Huhtikuussa järjestetty kotimaisen kirjallisuuden hylly on yhä järjestyksessä ja iloitsen siitä joka kerta sen nähdessäni.

Minä tykkään sen verran paljon kirjahyllyn järjestelemisestä että tekisi mieli pistää nykyinen järjestys uusiksi ihan vaan järjestelemisen ilosta! :) Ihan pakko kokeilla joskus miltä värikoodattu hylly näyttää, vaikkei se pitempiaikaisena ratkaisuna houkuttelekaan.

Jenni S.

Satu, minusta värikoodaus sopii sellaiseen genreen, jota ei aio aakkostaa ja jota omistaa vain rajatusti. Minä aakkostan vain kaunokirjallisuuden, ja esim. kielitieteelliset kirjat on ryhmitelty löyhästi teemoittain sekä myös ulkonäöllisten seikkojen mukaan, ei kuitenkaan värien perusteella.

Taika / Kirjasfääri (Ei varmistettu) http://kirjasfaari.fi

Mä värikoodaan kirjallisuuslajien sisällä. Aakkosjärjestyksestä ei tule kuin vihaiseksi, kun ei sitä pysty kuitenkaan ylläpitämään.

Jenni S.

Taika, kiinnostavaa! Ja nyt kun yksi värikoodauksen puolustaja ilmoittautui, pitää heti kuulustella: Muistatko helposti, minkä värinen selkämys kirjassa on, eli löydätkö kirjat helposti? Tai, järjestätkö selkämyksen värin vai kannen yleisvärityksen mukaan? Tuleeko värikoodi paperikannesta vai kovasta kannesta? Eikö sinua harmita, jos ja kun saman kirjailijan eri teokset eivät päädy vierekkäin?

 

Hyvin kiinnostavaa päästä haastattelemaan oikeaa värikoodaajaa!

Kommentoi