Virolaista kirjallisuutta?

Saatan mennä kesälomallani muutamaksi päiväksi Viroa kiertelemään, joten kaipaan kirjavinkkejä matkalle. Vaikka iloitsin taannoin kovasti, kun Viro oli Helsingin Kirjamessujen teemamaana, huomaan, ettei kirjatietous tarttunut sieltä juuri päähäni... Mari Saatin Lasnamäen lunastajan olen lukenut ja Viivi Luikin Varjoteatterin aikonut lukea, mutta siinäpä se.  Ehdotuksia sekä uudesta että vanhemmasta virolaiskirjallisuudesta saa esittää! Tai jos niitä ei ole, niin myös Viroon sijoittuvat muunmaalaiset teokset kelpaavat vinkiksi. Sattumalta olen lukemassa juuri (tai siis edelleen...) Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaania; kirjasuunnitelma tuli ennen matkasuunnitelmaa.

Otan vastaan myös Viron-matkavinkkejä etenkin sellaisista paikoista, jonne voi mennä reissussa rähjääntyneenä moottoripyörämatkalaisena.

Olisipa jo loma! 

 

Kommentit

Morren maailma (Ei varmistettu) http://morrenmaailma.blogspot.fi/

Andrus Kivirähk: Riihiukko
http://morrenmaailma.blogspot.fi/2012/05/andrus-kivirahk-riihiukko-2000....

Humoristinen ja vahvasti kansanperinteeseen nojaava tarina :)

Jenni S.

Kiitos, Kivirähkin olen lukenutkin (oli ainakin silloisella lukuhetkellä vähän liiankin humoristinen makuuni, mutta kansanperinne on aina kiinnostavaa) ja eilen muistelin turhaan tuon kirjan nimeä. Hyvä, että toit sen ilmi, Morre!

jaana t. (Ei varmistettu) http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.fi/

Viro on ihana ja suosittelen erityisesti käymistä Tartossa, joka on todella kaunis pieni kaupunki. Kyytipojaksi voisit vaikka lukea Aino Kallaksen päiväkirjoja 1900-luvun alusta alkaen. Kallas muutti Tartoon 1903 ja hänen päiväkirjojensa kautta pääsee mukaan virolaiseen kulttuurihistoriaan.

Jenni S.

Kiitos vinkeistä! En ole käynyt Tartossa, mutta voi hyvin olla, että menemme juuri sinne(kin). Aino Kallas on kyllä aina kiinnostava kirjailija, ja itse asiassa kotihyllystäni löytyy lukematontakin Kallasta, harmillisesti tosin Lontoon- eikä Viron-päiväkirja. Jos en ota Kallasta mukaan, pitää ainakin tutkia hänen henkilöhistoriaansa tarkemmin - jospa pääsisimme Kallaksen jalanjäljille.

Veemäinen (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi Tammsaaren Hornanperän uutta paholaista sekä Mati Untin Syystanssiaisia. Aivan erityisesti pidin myös Mehis Heinsaaren Liblikmees-novellista, mutta sitä ei ole taidettu suomentaa : /

Jenni S.

Kiitos, nämä olivat ihan uusia vinkkejä! Pitää käydä kirjastossa ennen reissua. Ja reissussa pitää käydä kirjakaupassa ja ostaa jotain virolaista, matkatraditioihini kuuluu sekä lukea että ostaa kohdemaan kirjallisuutta.

mt (Ei varmistettu)

Tartto on ihana, samoin kauniin hiekkarannan Pärnu - jossa muuten sijaitsee Lydia Koidulan kotimuseo :) Ja jos matka suuntaa Saarenmaalle, niin siellä vasta onkin kaunista...
Aino Kallaksesta on kiinnostavasti ja tuoreesti artikkeleita muutama vuosi sitten ilmestyneessä kokoelmassa. (Leskelä-Kärki, Maarit & Melkas, Kukku & Hapuli, Ritva (toim.): Aino Kallas: Tulkintoja elämästä ja tuotannosta. Helsinki: BTJ, 2009. ISBN 978-951-692-749-0.)

Jenni S.

Mt, kiitos kommentistasi ja anteeksi näinkin myöhäinen vastaus. Pärnussa kävimmekin, mutta emme yhdessäkään museossa. :) Seuraavan Viron-matkan soisin kyllä suuntautuvan juuri Saaremaalle, Hiidenmaalle ja muille Viron saarille, ne ovat minulta vielä aivan kokematta. Luin kuitenkin ennen Viron-matkaa Aino Kallaksen kesämökin esittelyn Haltiakuusen alla - suomalaisia kirjailijakoteja -kirjasta. Mökki on museoitu, mutta auki vain sopimuksen mukaan. Olisin kuitenkin käynyt katsomassa sitä edes ulkoa, jos olisimme käyneet Hiidenmaalla.

Tuo Kallaksesta kertova tietokirja minulla onkin ja minäkin suosittelen sitä lämpimästi kaikille kiinnostuneille!

Reeta / Les! Lue! (Ei varmistettu) http://les-lue.com

Tämä tulee nyt matkasi kannalta myöhässä, mutta minä tykkäsin joskus teininä tosi paljon Jaan Kaplinskin esseistä. Luin muistaakseni ainakin kirjat "Titanic" ja "Rajalla jota ei ole". Mies on kirjoittanut myös paljon runoja.

Jenni S.

Kiitos, Reeta! Vinkki ei tullut myöhään, sillä aion lukea virolaista kirjallisuutta vielä matkan jälkeenkin. Myös ystäväni, joka on asunutkin Virossa, on aina kiinnostunut kaikista Viroon ja sen kirjallisuuteen liittyvistä vinkeistä. :)

Kai (Ei varmistettu)

Hei!

Ihan myöhassa oleva kommenti, mutta jos aiot tulla 2014 moottoripyöralla Viron saarille, niin suosittelen Hiiumaalla majakka-kierrosta ja samalla voisitte katsoa vanhoja neuvostolaisia sotilasrakennuksia, siellä on rannikkolla kokonainen verkosto maanalaisia katakombeja monessa kerroksessa. NB: taskulamppu mukana ja äärimäinen varoivaisuus, kun siellä maan alla on lattiassa reikia ja voi putoa alakerrokselle. Myös Aino Kallaksen mökki Kassarissa on kiva paikka katsoa.

Jenni S.

Kiitos Kai! Ensi kesästä en vielä tiedä, mutta halua (haluamme) ehdottomasti joskus uudestaan Viroon ja juuri saarille. Kommentissasi on sellaista asiaa, jotka kiinnostaisivat ainakin toista matkalaista, ellei jopa molempia. Kiitos vinkeistä siis!

Kommentoi