Viinivinkit pääsiäisaterialle

Ruoan ja viinin yhdistämisessä keskitytään usein siihen, minkä lihan kanssa mikäkin viini sopii. Mutta itse asiassa lihaa enemmän viinivalintaan vaikuttaa lihan kypsyys ja maustaminen / lisukkeet. Reippaasti roseeksi jätetty liha kestää punaviinin rotevatkin tanniinit. Kypsä liha puolestaan maistuu pehmeämmän punkun kanssa. Karitsalle kannattaa valita hieman herkemmän makuprofiilin viini kuin voimakkaamman makuiselle lampaalle.

Suola ja rasva ovat viinin ystäviä, sokeri ja tuliset mausteet tuovat haastetta sopivan juoman etsimiseen. Ruoan makeus korostaa viinin kitkeryyttä, ja voi saada kuivan viinin maistumaan metalliselta. Chili puolestaan korostaa alkoholin polttavaa tuntua – jotkut tykkäävät alkoholin ja tulisuuden yhdistelmästä, mutta usein viinivalinta pyritään tekemään niin että se ennemminkin pehmentäisi chilin potkua.

Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon sopii hyvin roseeksi jätetylle lampaalle

Jos tarjoat pääsiäispöydässä roseeksi kypsennettyä lammasta, esimerkiksi karetta tai paahtopaistia, saa viinissä olla voimaa ja täyteläisyyttä. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi cabernet sauvignon tai siitä tehdyt Bordeaux-blendit, espanjalainen tempranillo, tai syrah/shiraz joko Rhônesta tai Australiasta. Blogissakin esittelemäni Tarapaca Gran Reserva on loistava ja hyvän hinta-laatu-suhteen cabernet sauvignon Chilestä. Tempranilloja tehdään Riojan ja Ribera del Dueron alueilla – kehittyneemmän viinin ystävä valitsee reservan tai gran reservan, kuten Coto de Imaz ja Faustino I. Omasta pöydästäni löytyy tänä vuonna nuorekkaampi Malasenda Roble 2018 (tuote saatu maahantuojalta). Italiasta nappaisin pöytään brunello di montalcinoa.

Villinä korttina voi kokeilla myös Lähi-Idän viinejä. Esimerkiksi libanonilaisen kulttituottaja Chateau Musarin viinejä löytyy Alkosta useammassa eri hintaluokassa, edullisin on Chateau Musar Jeune 2017 ja arvokkaampana löytyy mm. 1,5l magnum-kokoinen, jo ikää saanut Chateau Musar Magnum 2007. Ota harkintaan myös israelilainen Galil, jolta Alkosta löytyy sekä shirazia että cabernet sauvignonia.

Kypsä lammas viihtyy matalatanniinisen viinin kanssa, esimerkkinä toissaviikon perjantaipullo Borgogno Barbera d’Alba (kuva: alko.fi)

Jos pääsiäisaterian kruunaa kypsä lammas, esimerkiksi lampaanviulun tai lammaspadan muodossa, viiniksi kannattaa valita keskitäyteläinen ja matalampitanniininen viini. Rhônen alueella tehdään myös kepeämpiä punkkuja, hyvänä esimerkkinä biodynaaminen Lunar Apoge Côtes du Rhône 2018. Ranskasta voi kokeilla myös Bourgognen alueen pinot noiria – pieni hintavaroitus, näistä saa pulittaa useamman kympin. Uuden maailman pinot noirit ovat usein huomattavasti edullisempia, ja tyyliltään helpommin lähestyttäviä.

Myös monet italialaiset kevyet viinit sopivat hyvin lampaan kanssa. Pohjois-Italian barbera on yksi hyvä vaihtoehto, myös valpolicella tai kevyempi chianti sopii mainiosti lampaalle. Mikäli haluaa kuitenkin juomaltaan täyteläisyyttä, voi kokeilla kevyemmän tyylin amaronea Alkon ”mehevä & hilloinen” -makutyypistä.

Mikäli lampaassa on kunnolla mausteisuutta tai jopa tulisuutta Lähi-Idän tai Aasian hengessä, voi mausteisuutta joko pehmentää tai alleviivata viinivalinnalla. Lempeä viinivalinta on matalatanniininen ja hieman jäännössokeria sisältävä viini, kuten italialainen apassimento. Myös tämän viikon tulevaa perjantaipulloa Jam Shed Shirazia kannattaa kokeilla – tosin sillä varoituksella, että en ole itsekään vielä sitä maistanut! Paperilla australialaisen, reilusti sokeria sisältävän viinin pitäisi sopia lampaan seuraan.

Hewitson Miss Harry on oikein kelpo shiraz-blendi, jolla saa ruoan tulisuutta alleviivattua (kuva: alko.fi)

Mikäli tulisuutta ja alkoholin potkua haluaa korostaa, luontevin valinta on täyteläinen shiraz tai GSM-blendi Australiasta. Blogissa aiemmin esittelemäni Miss Harry tai possunkuvalla hämäävä The Hedonist Shiraz 2017 ovat molemmat tähän soveltuvia vaihtoehtoja. Muuten valitse mikä tahansa roseeksi jätetylle lampaalle suosittelemani viini.

Entäs jos pääruokana onkin kanaa? Kokonaisena paahdetulle broilerille luontevin valinta on kermainen, tammitettu chardonnay joko Ranskan Burgundista tai Yhdysvalloista. Kendall Jackson on loistava, Burgundista löytyy paksumman lompakon vaihtoehtoja. Myös viognier toimii, jos viiniltään haluaa hieman alkoholin potkua ja matalaa hapokkuutta. Kanan kanssa voi hyvin tarjota myös kevyempiä punaviinejä, lähtisin pinot noir -linjalle. Myös muut kypsän lampaan makuparit menevät broilerin kanssa.

Kosiskeleva jenkki-chardonnay on nappi valinta paahdetulle kanalle

Vegeherkkujen ja viinin yhdistäminen ei ihan osu omaan osaamisalueeseeni. Mikäli pääsiäispöydässäsi on kasvisruokaa, Master of Wine Tuomas Meriluodon insta-stooreista löytyy ”Kasvisruoat”-kohokohdan alta useita vinkkejä erilaisten kasvisruokien ja viinin yhdistämiseen. Suosittelen tsekkaamaan!

Mitä teidän pääsiäisaterialla tarjotaan?

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Perjantaipullo: Kungfu Girl Riesling 2018

Perjantaipullo tällä viikolla on jälleen kerran suosikki vuosien takaa, yhdysvaltalainen Kungfu Girl Riesling 2018. Washingtonin osavaltiossa sijaitsevassa Columbia Valleyssa tuotettu riesling on aiemmalta uraltaan rock-managerina tunnetun Charles Smithin viinitalon valmistama. Puolikuiva riesling sopii hyvin aasialaisen ruoan kanssa nautittavaksi, mikä käykin ilmi pullon hauskasta etiketistä. Esikuvana Kungfu Girlille on toiminut Lucy Liu elokuvassa Kill Bill.

Maistelin tämän viinin insta-livessä, se on katsottavissa iltaan saakka, mutta kuvasin lisäksi perinteisen IGTV:n joka jää Instagramiin katsottavaksi vielä tämän jälkeen.

Kungfu Girl Riesling 2018 on entisen rock-manageri Charles Smithin tuottama jenkkirisukka (kuva: alko.fi)

Kungfu Girlissä on jäännössokeria 12g/l, joten se on meikäläisittäin puolikuiva. Saksan systeemissä se asettuisi jonnekin trockenin ja halbtrockenin välimaastoon: trocken saa sisältää sokeria maksimissaan 9g/l, halbtrockenin maksimissaan 18g/l, mutta sokeripitoisuus on sidoksissa viinin happopitoisuuteen. Itse tykkään tästä aavistuksen kuivemmasta halbtrockenin tai feinherbin tyylistä, jossa sokerin määrä osuu 12-15g/l välimaastoon. Joka tapauksessa omasta mielestäni riesling on parhaimmillaan kun siinä on sokeria mukana – makeuden ja hapokkuuden tasapaino on juuri se rieslingin tärkein luonteenpiirre joka erottaa sen muista aromaattisista valkoviineistä, ja tuo rypäleen luonteen parhaiten esiin. Mutta tämä nyt oli ihan täyttä saivartelua 🙂

No, takaisin itse viiniin. Tuoksu on mukavan vivahteikas, siinä on havaittavissa seljankukkaa, limeä, vihreää omenaa, hyvin prominenttina kivellisiä hedelmiä (nektariini, aprikoosi, persikka) sekä mehiläisvahan tyyppistä ”paksun keltaista” tuoksua. Tuoksu on melko intensiivinen ja nuorekas. Se on helposti rieslingiksi tunnistettavissa. Jos verrataan saksalaisiin riselingeihin, tämä on tyyliltään lähimpänä eteläisempien viinialueiden kuten Pfalzin risukkaa.

Suutuntuma on melko täyteläinen, siinä on sokerin tuomaa viskositeettia, ja makeus tuntuu myös huulilla ja kielen kärjessä pienenä kihelmöintinä. Viini on voimakkaan hapokas ja nostaa vahvasti veden kielelle. Maussa tuntuvat tuoksun kivihedelmät ja lime, lisäksi siinä on jotain trooppista, ananasmaista. Tuoksun mehiläisvaha tuntuu maussa hunajaisena. Yleisfiilis on kypsän hedelmäinen.

Makeus ja hapokkuus ovat kivasti balanssissa, ja tämä viini onkin helppo juotava niin aasialaisen ruoan kanssa kuin pelkiltään. Olin joitain vuosia sitten japanilaisessa ravintolassa sushikokkina, siellä oli kyseinen viini listalla, ja tämän takia itse yhdistän Kungfu Girlin ensisijaisesti sushiin. Tuottaja suosittelee monipuolisesti aasialaista ruokaa, mm. kiinalaista take-awayta – joka näin karanteeniaikana sopiikin hyvin teemaan!

Kungfu Girl Riesling 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja hintaa sillä on 15,99€

Kulttuuri Ruoka ja juoma