Rypäleet aasta ööhön: Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon. Voimakas, maailmanvalloittaja, aina tunnistettava, maailman viljellyin rypäle. Onkohan maailmassa yhtään kolkkaa, jossa cabernet sauvignonia ei viljeltäisi? Rypäle on kotoisin Ranskasta, jossa se on olennainen osa Bordeaux-blendiä, mutta viljelyalaltaan suurin tuottaja on Kiina. Ranskan jälkeen eniten cabernetia tuottavat Chile, Kalifornia ja Italia. Kalifornian Napa on Bordeaux’n ohella saanut mainetta erityisen laadukkaista caberneteista. Cabernet sauvignon on luonnossa risteytynyt sekoitus cabernet franc ja sauvignon blanc -rypäleitä, josta kertoo nimikin.

(kuva: Hari Nandakumar / Unsplash)

Cabernet sauvignonilla on kaksi selkeää etua, joiden takia se on noussut viljelijöiden suosioon: Se on varsin helppo kasvatettava, ja terroirista sekä valmistusmenetelmästä riippumatta maistuu aina itseltään. Cabernetille on tyypillistä hyvin selkeä mustaherukan tuoksu, minttu tai eukalyptus, voimakkaat tanniinit ja iän myötä lyijykynän tai sikarilaatikon aromit. Se on lämpimähkön ilmaston rypäle, Bordeaux’ssa on viileämpinä vuosina hankaluuksia saada cabernet kypsymään kunnolla, ja siksi se saakin Bordeaux’ssa lämpimimmät palstat, joissa on soramaata. Alikypsä cabernet maistuu vihreältä paprikalta.

Klassiseen Bordeaux-blendiin kuuluu cabernet sauvignonin lisäksi cabernet franc ja merlot. Blendin tarkoituksena on tasapainottaa viiniä: Pelkkä cabernet sauvignon viileähkössä ilmastossa voi olla viininä kova ja kömpelö, ja se hyötyy mehevän pehmeästä merlot’sta ja cabernet francin makeasta vadelmaisuudesta. Aikanaan Bordeaux’ssa on käytetty myös syrahia blendirypäleenä, nykyään ei, mutta Australiassa cabernet-shiraz-blendit ovat suhteellisen yleisiä. Uudessa maailmassa cabernet sauvignon on usein yhden rypäleen viini, mutta sitä myös blendataan milteinpä kaikkiin mahdollisiin punaisiin rypäleisiin.

Château Bonnin Pichon 2015 on klassinen Bordeaux-blendi

Minäkin olen Perjantaipullo-sarjassa esitellyt pari 15 euron cabernet sauvignonia: Omassa hintaluokassaan mahtavan hyvän chileläisen Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignonin ja bordeaux’laisen Château Bonnin Pichonin, jossa on lisäksi merlot’a ja cabernet francia. Bordeaux’n premier grand cru classè -tason tuottajilta löytyy Alkon valikoimasta mm. puolentoista tonnin Château Latour 1990, 800 euron hintainen Château Haut-Brion 2016 sekä neljänsadan euron Château Margaux 2013. Ihan vain muutamia poimiakseni. Näihin verrattuna viidenkympin Le Dragon de Quintus 2016 tuntuu jo varsin edulliselta! Napan tuottajilta poimin tähän tyrkylle itseäni kiinnostavat Stag’s Leap Artemis Cabernet Sauvignonin, jossa myös malbecia ja merlot’a, sekä arvokkaamman Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignonin.

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Perjantaipullo: Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017

Arvatkaa yllätyinkö, kun selasin läpi aikaisemmat perjantaipullot ja tajusin, että en ole tämän sarjan puitteissa maistanut yhtään rieslingiä. Riesling on ihan ehdottomasti suosikkirypäleeni, ja sitä tulee suhteessa muihin viineihin nautittua enemmän. No, tällä viikolla perjantaipullo on saksalainen riesling Rheingausta, joka on niitä vähän pohjoisempia Saksan viinialueita. Rheingau sijaitsee Rein-joen pohjoispuolella pätkällä, jolla joki kulkee itä-länsi-suunnassa, ja alueella onkin paljon viininviljelyyn sopivia etelään ja joelle päin avautuvia rinteitä. Alueen rypäleistä lähes 80% on rieslingiä.

Minun oli alun perin tarkoitus korkata spätlese Nahen alueelta, mutta kyseisessä pullossa sattui olemaan korkkivika, eikä sitä ollut saatavilla Tampereen Alkoista. Niinpä nappasin hyllystä mukaani Prinz Von Hessen Riesling Feinherbin, jonka valinnassa suurta roolia merkitsi kierrekorkki! Tuttuun tapaan maisteluvideon voi käydä katsomassa Instagramissa. Jos Saksan viinitermit, kuten spätlese ja feinherb eivät sano mitään, tästä linkistä pääsee lukemaan parin kuukauden takaisen postaukseni.

Puolikuiva saksalainen Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017

Prinz Von Hessen on tuoksultaan voimakkaan hedelmäinen. Framilla on persikkaa, omenaa ja sitruunankuorta. Lisäksi viinin tuoksussa tuntuu kukkien aromeita ja kostean kiven mieleen tuovaa mineraalisuutta. Tuoksu on raikas ja nuorekas, ja se on hyvin tunnistettavissa rieslingiksi. Riesling on aromaattinen rypäle, jonka valmistuksessa useimmiten pyritään säilyttämään tuoksun ja maun puhtaus, eikä sen vuoksi käytetä esimerkiksi tammitynnyreitä jotka peittäisivät herkimpiä aromeita. Myöskään muita sekundääriaromeita viinissä ei ole.

Kuten nimestäkin on pääteltävissä, viini on puolikuiva. Sokeria on 12g/l, mutta viini tuntuu mukavan kevyeltä ja raikkaalta suussa, koska makeutta tasapainottaa pirteä hapokkuus. Suutuntuma on kevyen ja keskitäyteläisen välimaastossa. Maku toistaa tarkasti tuoksun aromit, siinäkin etualalla on persikka, jota täydentävät sitruuna, omena ja freesi, hieman teräksinen mineraalisuus. Maku on melko intensiivinen, keskipitkä jälkimaku kehittyy hunajaiseksi ja kukkaiseksi.

Oikein hyvä ja tasapainoinen riesling, joka makeutensa takia sopii hyvin tai hieman tulisen ruoan kumppaniksi. Esimerkiksi aasialainen ruoka menisi tämän viinin kanssa komeasti, samoin paistettu rasvainen kala. Ja kyllä tätä siemailee ihan pelkiltäänkin. Vaikka nyt on vallalla kuivien viinien trendi, ja mitä kuivempi sen parempi, niin minusta riesling on parhaimmillaan kun siinä on mukana makeutta. Riesling on rypäleenäkin sellainen, että se kerryttää kypsyessään paljon sokeria, mutta säilyttää silti korkean hapokkuuden – ja juuri tämä makeuden ja hapokkuuden tasapaino on olennainen osa rieslingin viehätystä!

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 14,97€

Kulttuuri Ruoka ja juoma