Joululahjaviinin valitseminen: Parhaat vinkit ja täsmäsuositukset

Näin joulukuun alkupuolella joululahjakauppa käy kuumana, ja itsekin olen miettinyt pääni puhki mitä sitä taas antaisi läheisille. Pieni spoilerivaroitus: Aika moni tulee saamaan pullollisen viiniä. Naureskeltiinkin tuossa miehen kanssa, että ei oikeastaan voi puhua lahjojen vaihtamisesta kun meillä on tuttujen kanssa yleensä viinipullonvaihto… Aiemmin mainitsinkin, että ostan Viini-lehden vuoden viini -finalisteja lahjamielessä, mutta on tuolla jotain muutakin menossa lahjapakettiin. Tässäpä muutamia vinkkejä lahjaviinin valitsemiseen sekä omia maltillisen hintaisia täsmäsuosituksiani, olkaa hyvät!

Ensimmäinen avainjuttuni lahjaviiniä valitessa: Ota jotain vähän hienompaa kuin mitä lahjansaaja yleensä juo. Tämä pätee kaikkeen muuhunkin, ei pelkästään viiniin – on ihanaa saada lahjaksi jotain, mitä ei ihan raaskisi itselleen ostaa. Jo 5-10€ ylimääräinen panostus riittää, sillä saa jo yleensä vähän fiinimmän näköisen ja laadultaan paremman putelin.

Tönön kuva etiketissä vetoaa perinteisen tyylin ystävään (kuva: alko.fi)

Ulkonäöllä on väliä. Valitse lahjansaajan näköinen pullo. Itse kermaperseenä PERINTEISEN TYYLIN YSTÄVÄNÄ tykkään etiketistä, jossa on jonkun tönön kuva ja pömpöösi premier grand réserve superior classico -henkinen nimike. Joku muu voi ilahtua vaikka sisustukseen sopivasta, leikkisästä tai aatetta korostavasta pullosta. Joulun alla monia pulloja saa myös puisessa lahjapakkauksessa!

Jos lahjansaaja ei ole kovin kokenut viiniharrastaja tai jos tiedät hänen tykkäävän tyyliltään kevyemmistä viineistä, unohda ranskalaiset viinit ja tymäkät gran reservat. Tyylikkäitä valintoja ovat esimerkiksi italialainen Chianti Classico, Crianza-viinit Espanjasta tai uusi-seelantilainen pinot noir. Valkoviinin ystävälle sopii hieman jäännössokeria sisältävä saksalainen riesling tai leveän vaniljainen jenkki-chardonnay. Suomalaiseen makuun sopivat usein myös täyteläiset uuden maailman cabernet sauvignonit Chilestä tai Yhdysvalloista sekä italialainen Ripasso.

Korkin päällä suosittelee:

Kosiskeleva jenkki-chardonnay sopii myös joulupöytään kalkkunan kaveriksi

Kokeneemmalle viininystävälle uskaltaa ostaa arvokkaampia, voimakkaan makuisia ja säilytystä kestäviä klassikoita, kuten nebbiolo-rypäleestä valmistettu Barolo, Brunello di Montalcino Toscanasta, tai espanjalainen gran reserva. Myös shamppanja on hyvä ja aina tyylikäs valinta. Jos raha ei ole este, panosta Bordeaux’n tai Burgundin punaviineihin tai magnum-shamppanjaan.

Korkin päällä suosittelee:

Barolo on tyylikäs valinta kokeneemmalle harrastajalle (kuva: alko.fi)

Jos viet viiniä joulupöytään, valitse juoma sen mukaan mikä pöydässä on pääroolissa. Sillien, graavikalojen ja muiden kalaherkkujen kanssa olut on viiniä helpompi yhdistettävä, mutta kokeilla voi myös ryhdikästä sauvignon blancia. Kalkkunalle valitsisin tammitetun chardonnayn Yhdysvalloista, kinkku puolestaan saa hyvän kaverin kevyestä pinot noirista. Juustoille ja jälkiruoille valintani on portviini – joskin moni tykkää myös makeahkon ripasson ja juustojen yhdistelmästä.

Korkin päällä suosittelee:

(Ja loppuun vielä disclaimeri: Linkitetyt tuotteet ovat omia yksittäisiä poimintojani, enkä ole tosiaan maistanut läheskään koko Alkon valikoimaa läpi. Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö.)

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Perjantaipullo: Tenuta di Corte Giacobbe Vigneto Runcata 2016

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tämän viikon perjantaipullo on garganega-rypäleestä valmistettu soave superiore Italian Venetosta. Videoversio löytyy tuttuun tapaan Instagramista.

Tenuta di Corte Giacobbe Vigneto Runcata
#rakastanruncata

Soave on Italiassa Veneton alueella valmistettu viinityyppi, jonka päärypäle on garganega. Tämä soave superiore on valmistettu kokonaan garganegasta, ja kyseiseen viiniin käytetyt rypäleet on kasvatettu kahden ei-toiminnassa olevan tulivuoren välisellä harjanteella noin puolen kilometrin korkeudessa. Rinteillä sijaitsevilla tiloilla yön ja päivän välinen lämpötilaero on suuri, ja viileät yöt auttavat rypäleitä säilyttämään hapokkuuden niiden kypsyessä. Osa köynnöksistä on kasvatettu perinteiseen italialaiseen tyyliin kaarimaiseen pergola-muotoon.

Tuliperäisen, vulkaanisen maaperän tuoma mineraalisuus on tässä viinissä hyvin voimakas, tuoksu tuo mieleen kivennäisveden ja kostean soran. Tuoksussa on myös hedelmiä: omenaa, raparperia, hunajamelonia ja raakaa ananasta. Viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan hiivasakkojen päällä suurissa tammitynnyreissä – tämä tuo tuoksuun hieman leipätaikinaa muistuttavaa hiivaisuutta, ja malolaktisen käymisen aiheuttama kermainen aromi tekee tuoksusta leveän. Kokonaisuus on raamikas ja ryhdikäs.

Viini on väriltään voimakkaan sitruunankeltainen

Maku on kuiva, jäännössokeria on vain pari grammaa, ja voimakas hapokkuus keventää leveää kokonaisuutta. Maussa toistuu tuoksun hedelmäisyys ja voimakas mineraalisuus. Hyvin tyylikäs, monipuolinen ruokaviini, jota olen itse onnistuneesti nauttinut ainakin tatti-tryffelirisoton ja haudutettujen possunposkien kanssa. Hyvä valinta myös äyriäisille.

Viini on Alkon vakiovalikoimassa – hox! Itselläni sattui olemaan vanhempaa vuosikertaa, Alkon nettisivuilla on jo 2017, myymälöissähän saattaa olla vaihdellen vähän eri vuosikertoja riippuen siitä minkälainen menekki on ollut – ja hintaa sillä on 24,99€.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Ajattelin tänään