Perjantaipullo: Kendall Jackson Vintners Reserve Chardonnay 2016

Tällä viikolla perjantaipullo on kalifornialainen valkkari, joka oli itselleni oikein positiivinen yllätys. Amerikkalaiset ovat tunnettuja paksuista, öljyisistä chardonnaysta joissa on tymäkkä, vaniljainen tammen maku. Tämä kyseinen valkkari, Kendall Jackson Vintners Reserve Chardonnay vuodelta 2017 oli kuitenkin ihan jotain muuta kuin mitä odotin! (Haha, arvatkaa montako kertaa kirjoitin Kendall Jenner…)

Olin jotenkin pitkään ajatellut, että en erityisemmin tykkää chardonnaysta, koska yhdistin jostain syystä siihen tunkkaisen maun. Olin ehkä aiemmin juonut jotain huonolaatuista bulkkia tai sitten lättäniä ja hapottomia jenkkitammi-vaniljapommeja – yleisesti ottaen olen enemmän raikkaiden, tosi hapokkaiden ja aromikkaiden valkoviinien ystävä. Kestosuosikkini on saksalainen riesling.

Toisin kuin äkkiseltään voisi ajatella, Kalifornia ei ole erityisen kuuma viinintuotantoalue. Rannikkoseutua viilentää Alaskan suunnalta tuleva kylmä merivirta. Viileys edesauttaa hapokkuuden säilymistä rypäleissä, ja Kaliforniassa viljellään onnistuneesti Burgundin alueen rypäleitä eli chardonnayta ja pinot noiria erityisesti Montereyssa ja Sonomassa. Pienen salapoliisityön jälkeen selvisi, että tähän viiniin on käytetty rypäleitä Montereyn, Santa Barbaran, Mendocinon ja Sonoman alueilta – toisin kuin pullon perusteella voisi äkkiseltään luulla, siinä kun oli mainittu vain viinitalon osoite joka on Santa Rosassa.

Ihan ensimmäisenä viinissä kiinnittää huomiota väriin, joka on syvän kullankeltainen. Ensinuuhkaisulla lasista tulvahtaa makea, trooppinen hedelmäisyys – kypsää ananasta ja mangoa. Jenkkitammelle tyypillinen vaniljaisuuskin tuoksussa on, mutta ei häiritsevän voimakkaana, ja täyteläistä voimaisuutta. Viiniä on käymisen jälkeen kypsytetty hiivasakan päällä ja sakkaa on välillä sekoitettu (nippelitieto: tämä tekniikka on nimeltään batonnage), joka tuo viiniin paahteisen leipämäisiä aromeita ja tekee suutuntumasta täyteläisen.
Makumaailma on kuivempi kuin tuoksu antaa ymmärtää (jäännössokeria tässä on niin vähän, että kuivaksi luokitellaan), hapokkuus on keskitasoa. Yleisfiilis on täyteläinen mutta raikas. Ananas ja mango suussakin pyörivät, en itse saanut tästä juurikaan tuottajan lupaamaa sitruksisuutta.

Tällä viinillä on niin paljon bodya, että kuvittelisin sen pärjäävän hyvin jopa porsaan kanssa. Myös äyriäiset ja täyteläiset kanaruuat varmasti olisivat aivan passeleita kavereita. Itselleni tuli myös visio, että tämä voisi toimia joulupöydässä kalojen ja rapujen kaverina – tätä kokeilen viikonloppuna!

Viini löytyy Alkon valikoimasta ja hintaa sillä on 24,99€

Tsekkaa myös IGTV videoarvio Instagramista @riikkajv

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Joululahjavinkki: Vuoden viinit 2019 julkistettu!

Jos mietit jo joululahjapulloja, tässä pari hyvää vinkkiä siihen. Kannattaa tosin olla nopea – nämä voivat loppua Alkosta nopeasti valkoviini on jo loppunut Alkosta! (Tosin lisää on verkkosivujen mukaan tulossa loppukuusta)

Viini-lehti valitsee joka vuosi vuoden valkoviinin ja punaviinin näin marraskuussa. Molempien kategorioiden top 3 julkistetaan jo aikaisemmin, ja itselläni on ollut tapana maistaa kärki läpi Viini ja ruoka -messuilla ja ostaa sitten jokunen pullo omia suosikkejani. Jos en pääse messuille, niin olen tilannut parhaan kuuloisia kuvauksen perusteella. Koko kärki on nimittäin taatusti hyvän hintalaatusuhteen omaavia, hyvin tehtyjä ja laadukkaita viinejä, jotka sopivat hyvin myös joululahjaksi.

Eilen illalla siis julkistettiin tämän vuoden voittajat, ja ne ovat tässä:

Vuoden valkoviini 2019Ribbonwood Riesling 2015, 14,99€

Kuva: alko.fi

Tämä viini siis on toistaiseksi loppu Alkon verkkokaupasta. Kyseessä on Uusi-Seelantilainen riesling-rypäleestä valmistettu, jo hieman kehittynyt valkoviini vuodelta 2015. Mielenkiintoinen tuttavuus siinä mielessä, että Uusi-Seelanti ja erityisesti Marlborough, josta tämä viini tulee, on paljon tunnetumpi sauvignon blancista. Marlborough’ssa itse asiassa tuotetaan yli 80% koko maan sauvignon blancista, ja alueella tehdään myös laadukasta pinot noiria.

Viini on vähemmän hapokas kuin saksalaiset rieslingit, mutta hapot ovat hyvin tasapainossa makeuden kanssa. Jäännössokeria on 11g/l, eli ollaan sillä rajoilla onko tämä enää kuiva vai puolikuiva. Tuoksussa on hieman ikääntyneelle rieslingille tyypillistä petrolia/kerosiinia.

Vuoden punaviini 2019Tommasi Crearo 2016, 19,99€

Kuva: alko.fi

Tommasi Crearo on Viini-lehden lukijoille jo vanha tuttu, sillä samainen juoma (eri vuosikerta vain) oli vuoden punaviininä myös vuonna 2017. Tämäkin on kiinnostava tuttavuus siinä mielessä, että se ei ole alueelleen aivan tyypillinen! Viini on tuotettu Veneton alueella Pohjois-Italiassa, mutta siihen on paikallisten rypäleiden lisäksi käytetty cabernet franc -rypälettä. Tämän takia viini ei ole saanut DOC-alkuperäsuojaa.

Viinintuottaja itse kuvailee viiniä ”super-venetolaiseksi” viitaten tällä supertoscanalaisiin. Toscanan alueella keksittiin 80-luvulla tällainen termi kuvaamaan laatuviinejä, joihin oli käytetty ei-paikallisia rypäleitä, eivätkä ne siis saaneet näitä alkuperästä ja laadustakin kertovia DOC/DOCG -merkintöjä.

Varsin kiinnostavia valintoja siis molemmat tämän vuoden voittajaviinit!

Katso myös muut finalistiviinit täältä.

Kulttuuri Ruoka ja juoma