Kirjoneulonta: vinkit aloittelijalle ja ideoita muillekin

Sisältää Adlibris kaupallisia mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *

Olen löytänyt uudestaan käsityöt ja opetellut kirjoneuletta! Olen kaivannut vapaa-ajalla enemmän käsitöitä, puuhastelua, pelailua ja ulkoilua, koska opiskeluni ovat nyt olleet paljon tietokoneella kirjoittamista. Siksi myös blogini on ollut vähän aikaa hiljainen. Samaan aikaan olen kuitenkin huomannut, kuinka kaikki pienet arkeen iloa tuovat asiat ovat nyt erityisen tärkeitä, ja miten palautuminen on tärkeä huomioida etätyöskentelyssä. Siksi haluan antaa ideoita ja vinkkejä blogissani nyt erityisesti, miten keksiä stressistä ja etätyöstä palauttavaa tekemistä kotiin. Olen löytänyt itse myös ihan uusia harrastuksia kotiin! Olen kokeillut ekaa harjoitellut kirjoneuleen. Upeat islantilaisneuleet ovat nyt kovin suosittuja, mutta etenkin jos olet aloittelija, kannattaa pitää haasteet sopivan kokoisina. Tässä muutamia ideoita kirjoneulontaan aloittelijalle ja vinkit miten pääset alkuun!

Upeat islantilaisneuleet ovat nyt kovin suosittuja, mutta etenkin jos olet aloittelija, kannattaa pitää haasteet sopivan kokoisina. Tässä muutamia ideoita kirjoneulontaan aloittelijalle ja vinkit miten pääset alkuun!

Miten pitää kaikki langat käsissä eli langan kuljetus ja lankadominanssi

kirjoneule aloittelijoille
Nämä muumi kirjoneulesukat olivat haastavat, mutta ihanat! Kuten kukkia haisteleva Toivo

Kirjoneuleet ovat sellaisia, joita tehdään ympyränä, eli pyörö- tai sukkapuikoilla. Ohjeisiin toimivat siis lapaset, villasukat tai villapuserot. Kuvio neuleeseen muodostuu, kun lankoja neulotaan ruutupiirroksen mukaan, järjestyksessä kerros kerrokselta.

Kirjoneulonnassa kaikkia lankoja kuljetetaan yleensä mukana, eli lankoja ei katkota välissä. Se on tietysti mukavaa, koska silloin pääteltävää on vähemmän. Aloittelijaa suosittelen kuitenkin katsomaan ensin jonkin videon tai ohjeen siitä, miten langat saa pysymään kädessä.

Suosittelen myös aloittamaan jollakin säännönmukaisella kuviolla, mieluiten aluksi kahdella värillä. Itse tein siskolleni moniväriset muumimamma-sukat heti toisena kirjoneuletyönäni, ja ne olivat aika haastavat! Kun lankoja on vain kaksi, ja ne vaihtelevat aika tiuhaan, ei langan kiristyminen tule ongelmaksi, ja jälki pysyy siistinä.

Esimerkiksi täältä neulemedian sivuilta näet kuvalliset ohjeet siihen miten langan kuljetus onnistuu kirjoneuleessa ja youtube-video

Langan kuljetuksessa tärkeää on, että sama lanka otetaan aina päältä, ja sama alta. Lankadominanssilla kirjoneuleessa tarkoitetaan sitä, kumpi lanka tekee ns ”kuvion” eli, tulee esille paremmin. En ymmärtänyt tämän merkitystä oikein itse, ennen kuin kokeilin, ja huomasin, miten iso ero lankadominanssilla on lopputuloksen kannalta. Yksinkertaisesti: se, kumpi lanka otetaan alapuolelta, domioi.

Helppoja kirjoneuleohjeita aloittelijalle

Kirjoneuleessa on ihanaa, kun saa kokeilla erilaisia kuvioita ja samaan aikaan leikitellä väreillä! Kun innostut, kannattaa aloittaa pienistä töistä, kuten sukista tai lapasista. Pääset niissä heti kokeilemaan kirjoneuletta ja työ valmistuu nopeammin. Kirjoneulelapaset tai -villasukat valmistuvat vain parista kerästä. Sitten pääset etsimään taas uusia ideoita ja uutta työtä! Kirjoneulesukat ovat myös kiva mökkituliainen vaikka mökille. Langaksi esimerkiksi Novitan 7-veljestä tai vastaavan paksuinen on helpompi aloittaa, kuin kovin ohut lanka.

Pääset niissä heti kokeilemaan kirjoneuletta ja työ valmistuu nopeammin. Kirjoneulelapaset tai -villasukat valmistuvat vain parista kerästä. Sitten pääset etsimään taas uusia ideoita ja uutta työtä!

Blogeissa ja pinterestissä on monia ruutupiirroksia, ja ideoita kirjoneulontaan! Jos olet aloittelija, kannattaa kuitenkin valita sellainen ohje, jossa on valmiiksi silmukkamäärät, lankasuositus ja koko työn ohje. Varmimmin ohjekirjoista ja käsityölehdistä ja niiden nettisivuilta löytyy tällaisia ”kokonaisia ohjeita”.

Inspiroivat käsityökirjat ja kirjoneuleohjeet

Jos olet aloittelija, kannattaa valita sellainen ohje, jossa on valmiiksi silmukkamäärät, lankasuositus ja koko työn ohje. Varmimmin niitä löytyy ohjekirjoista ja käsityölehdistä ja niiden nettisivuilta.

Jonna Nordström opetteli itse kirjoneulonnan ja sai sosiaalisen median kautta mukaan monia muita innostuneita! Hän on tehnyt kaksi JonSukat -kirjaa, joissa on ideoita kirjoneulesukkiin * JonSukat Villasukkarakkautta -kirja ja *Uudempi Jonsukat villasukkarakkautta uudet ideatovat nyt molemmat Adlibriksessa tarjouksessa!

Myös* Aivan uusi Sissukat-villasukkakirja sisältää selkeät ohjeet moniin kirjoneulesukkiin!

Lisää ideoita ja Strömsön villapaita

Mutta ohjeita voi löytää myös blogeista! Ja kun on hieman kokeneempi ohjeiden kanssa, voi ideoita ja ruutupiirroksia nappailla helposti myös esimerkiksi pinterestistä!

kun on hieman kokeneempi ohjeiden kanssa, voi ideoita ja ruutupiirroksia nappailla helposti myös esimerkiksi pinterestistä

kirjoneulonta vinkit aloittelijalle
Tein Marimekko kuosilla kirjoneulesukat keväisillä väreillä

Tein esimerkiksi nämä Marimekko -kuosien ismpiroimat sukat äidilleni Hand made in Finland -blogista

kirjoneulesukat ohje
Nämä pitkävartiset kirjoneulesukat oli tosi hauskat tehdä! Lankan käytin 7 veljestä

Ohje: pitkävartiset lumihiutale -sukat Marin blogista

kirjoneule vinkit
Näistä kirjoneulesukista on helppo aloittaa!

Myös nämä poikaystäväni siskolle tekemät Novitan kettukarkki -sukat oli helppo ja kiva toteuttaa

Jos haluat kokeilla villapaitaa, niin tämä suosittu Strömsön villapaita ohje on tosi kiva! Olen tekemässä juuri itselleni ruskeaa villapaitaa vaaleanpunaisilla kuvioilla Strömsön ohjeella 7-veljestä langoilla. Ohje sopii hyvin aloittelijalle, jos kärsivällisyyttä ja aikaa neulontaan on hieman enemmän. Kirjoneule ei ole kovin vaikea, ja parasta on, että neulepusero neulotaan yhtenäisenä alhaalta ylös, ja myös hihat kiinnitetään jo neulontavaiheessa. Inhottavaa päättelyä ja viimeistelyä on siis tosi vähän!

Strömsön villapaidan ohjeet, kirjoneulonnan ruutupiirros ja videoita avuksi Ylen sivuilta.

Lisää käsityöohjeita näistä postauksistani:

Helppoja neuleohjeita aloittelijalle. Innostu käsitöistä kotikaranteenissa!

Helppo käsityö: neulotut tossut

Myös Sweet Things blogissa on selkeät ohjeet aloittelijalle ja kirjoneuleohjeita!

Ja muita ideoita ja tekemistä kotiin:

Mitä karanteenissa voi tehdä? Tekemistä kotiin!

Hyvä arkiruoka ja viikonlopun brunssi kotona

Vappu kotona ja mehevät muffinssit

Viikonloppu kotona: reseptejä ja ruokainspiraatiota

Joogaa kotona -harjoituksia myös aloittelijoille

Netflix parhaat sarjat ja leffat -muutama suositus syysiltoihin

Hyvä kirjasarja (ja alekoodeja äänikirjapalveluihin!)

Hyviä äänikirjoja ja kirjasuosituksia (alekoodi ja kokeile ilmaiseksi)

Tiesittekö muuten, että *Adlibriksen valikoimassa on myös laaja valikoima lankoja, puikkoja ja muuta käsityötarvikkeita, Kun vertaan hintoja, niin Adlibriksen valikoima on myös lankojen osalta aika edullinen, ja siellä on paljon värivaihtoehtoja, joista on juuri kirjoneuleisiin kiva valita itselle kivoimmat yhdistelmät! Marketeissa on rajallinen värivalikoima, ja parastahan on suunnitella ja valita uusia herkkuvärejä, näin voi käyttää myös samaa opittua kuviota, ja saada erilaisia lahjoja erilaisille tyypeille. Langat saa helposti tilattua suoraan kotiin tai lähimpään pakettiautomaattiin, käsityökirjan kanssa tai itsekseen. Kokeiltu on 😉

Ja parastahan on suunnitella ja valita uusia herkkuvärejä, näin voi käyttää myös samaa opittua kuviota, ja saada erilaisia lahjoja erilaisille tyypeille.

Postauksessa suosittelemani käsityökirjat :

Myös langat netistä:*Adlibris iso ja edullinen lankavalikoima

helpot käsityöt
Pienet käsityöt ovat ihania lahjoja

Oletko sinä kokeillut kirjoneuletta? Mielelläni otan uusia ideoita kirjoneulontaan ja muihin käsitöihin vastaan! 🙂

Rakkaudella,

Ida

hyvinvointi diy oma-elama hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Olen kokeillut nyt monta kertaa kirjoneuletta ja teen tuota strömsöpaitaa, mutta aina vaan kirjoneule kurttaa ja kiristyy.

    1. Vähän sama kyllä se on minullakin… Olen huomannut, että kannattaa valita ehkä tavallista hieman paksummat puikot. Lisäksi varmemmin onnistuvat kuviot, jossa ei ole turhan pitkiä vaihtovälejä, eli värit vaihtelevat aika tiheästi. Myös viimeistely, jonka teen höyryttämällä silitysraudalla, auttaa suoristamaan pieniä kurttuja. Toisaalta ajattelen myös, että tekemällä oppii, ja käsityön ei tarvitsekaan näyttää täydelliseltä tai koneella tehdyltä 🙂
      Iloa neulomiseen!
      Ida

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *