12 ohjetta eläimille turvallisempaan puutarhaan

Kuuntelin parin viime päivän aikana Herra Ylpön teoksen 101 elämänohjetta. Se on oikein mainiota kuunneltavaa miehen itsensä lukemana, neuvot ovat hyviä, ja kirja on parituntisena sopivan pituinen tämän lajin opukseksi.

Kirjoittajan sieluni alkoi heti miettiä, millaisen elämänohjepostauksen minä voisin kirjoittaa. Totesin, että luultavasti teksti sisältäisi liikaa latteita itsestäänselvyyksiä tai sitten asioita, joista minä pidän mutta joita ei välttämättä voi suositella kaikille (kuten ”Juo kaksi litraa vihreää teetä päivässä”).

Aloin pohtia, että itseapuneuvojen sijaan voisin ehkä kiinnittää ihmisten huomiota asioihin, joita kaikki eivät tule ajatelleeksi. Keväällä luonnon eläimet ja ötökät ovat liikkeellä, ja paitsi liikenteessä, eläimet ovat vaarassa myös ihmisten pihoilla. Kyse ei välttämättä ole pahuudesta tai välinpitämättömyydestä vaan yksinkertaisesti tiedon puutteesta tai siitä, että jokin asia ei vain ole juolahtanut mieleen.

Jos siis haluat tehdä puutarhastasi turvallisemman paikan kaikille, lukaise nämä vinkit.

  1. Älä käytä marjapensaiden suojana rastasverkkoja. Niihin voivat takertua sekä linnut että siilit.
  2. Jos keräät sadevettä tynnyreihin, peitä ne tukevilla verkoilla tai laita saaviin laudanpala, jota pitkin orava voi pelastautua hukkumasta.
  3. Suojaa myös muut turmanloukut, joihin eläin voi mennä mutta joista se ei pääse pois. Yksi tällainen vaaranpaikka on liikennemerkkipylväs, jonka yläpää on avoinna. Aukko saattaa houkuttaa pikkulintuja, jotka pääsevät pylvään sisään mutta jotka sisällä ollessaan panikoituvat eivätkä enää löydä tietään ulos.
  4. Jos kalastat, säilytä katiskat niin, että pikkulinnut eivät pääse sujahtamaan niihin sisään. Ne eivät pääse pois, tietenkään. Älä myöskään hylkää siimoja ja koukkuja mihin sattuu.
  5. Älä myöskään jätä lojumaan esimerkiksi avattuja juomatölkkejä. Kerää myös muiden tienpenkoille viskomat tölkit talteen, vaikka se ei periaatteessa sinun hommaasi olekaan.
  6. Älä roskaa muutenkaan. Eläimet voivat tukehtua ja takertua viattomiltakin näyttäviin roskiin.
  7. Järjestä kesäpäivinä linnuille ja muille eläimille juoma-astioita. Huomaa kuitenkin, että astian on hyvä olla matala — nääntynyt eläin voi hukkua vähäänkin veteen! On myös hyvä muistaa, että siileille ei saa tarjota maitoa, sillä ne ovat laktoosi-intolerantikkoja.
  8. Leikkaa nurmikko tavallisella työnnettävällä ruohonleikkurilla. Saat hyötyliikuntaa, eikä yksikään siili ruhjoudu robottiruohonleikkurin terään. Siili ei osaa paeta leikkuria vaan käpertyy palloksi. Käytä myös trimmeriä varovasti, jos sitä on pakko käyttää. Tarkista etukäteen, ettet tule silponeeksi sen terällä siilin käpäliä.
  9. Mieti myös, voisiko ruohokentän sijasta pihassa olla enemmän pensaita, kukkia ja niittyä. Tasainen nurmikko on eliöille suhteellisen hyödytön.
  10. Jos poltat kokkoja, tiedosta, että eläimet tekevät risu- ja puukasoista nopeasti kotinsa. Linnunpesiä ja jopa siilejä on poltettu kokkojen mukana! Meillä ehti jäteasemalle menossa ollut lautakasa olla pari päivää pihassa, ja kun aloimme purkaa sitä peräkärryyn, huomasimme, että lautojen väleihin oli piiloutunut koko joukko sammakoita ja sisiliskoja.
  11. Ota selvää, tarvitseeko eläimen poikanen apua — todennäköisesti ei. Älä koske yksinäisen näköisiin rusakonpoikiin (emo huolehtii niistä öisin) tai puun juurella oleviin linnunpoikasiin (emo ruokkii niitä maahan). Jos tilanne huolettaa, soita asiantuntijalle, ennen kuin toimit. Joskus eläin voi kaivata apuasi, kuten silloin, jos se on jäänyt orvoksi.
  12. Luonnonvaraisia eläimiä hoitavia tahoja on Suomessa todella vähän, ja eläinten parissa työskentelevät ihmiset ovat kesäisin aivan ylikuormitettuja. Voit tukea toiminnan ylläpitämistä esimerkiksi lahjoittamalla rahaa. Muun muassa Jarmo Lautamäki tekee Mikkelin seudulla valtavasti töitä eläinten puolesta.

Mahtavaa, jos ohjeet olivat sinulle jo tuttuja! Jos eivät, toivottavasti laitat vinkit korvan taakse. Kiitos eläinten puolesta!

kulttuuri kirjat piha-ja-puutarha
Kommentit (4)
  1. Jälleen kiva kirjoitus, kiitos. Jäin pohtimaan, minkä elämänohjekirjasen minä voisin kirjoittaa…

    Minna

    1. Kiitos! 🙂 Varmasti ohjekirjasestasi tulisi viisas ja ihana! <3

  2. Olipa oiva kirjoitus!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *