Murha jouluna? Hercule Poirot ratkaisee

Klassisempaa rikosromaania kuin Agatha Christien Simeon Leen testamentti saa hakea, onhan Christie kaikkien dekkarikirjailijoiden äiti. Teoksessa saa nauttia myös maailman tunnetuimman mestarietsivän Hercule Poirot’n aivotyöskentelystä.

Simeon Lee on ilkeämielinen vanha ukko, jonka luokse perhe kokoontuu jouluksi. Juhlan päätös on julma: Simeonin huoneesta kuuluu epäinhimillinen huuto, ja mies löydetään kurkku auki viillettynä, yltä päältä veressä. Hyvä tahto on tästä joulusta kaukana, sillä motiivi murhaan olisi jokaisella perheenjäsenellä. Mutta kuka oli tarpeeksi kylmäverinen sen toteuttamiseen?

Christien salapoliisiromaanit sopivat niille, jotka eivät välitä liiasta väkivallasta. Toki Simeonin murha on raaka, mutta pääasiassa kirjassa keskustellaan. Christie ripottelee lukijallekin johtolankoja mutta antaa loppujen lopuksi niin niukasti tietoa, että murhaajan arvailu on hankalaa. Minun tuntosarveni eivät olleet tarpeeksi koholla, ja loppuratkaisu pääsi yllättämään. Toki saamme Poirot’lta yksityiskohtaisen selvityksen siitä, miten murhaaja toteutti rikoksensa.

Christien faneille on syytä vinkata myös Carla Valentinen teoksesta Agatha Christien murhat rikostutkijan silmin. Valentine on patologi, joka on työskennellyt muun muassa kuolinsyyn tutkijana ja patologisen museon kuraattorina, ja ammattinsa hän valitsi Christien innoittamana. Kirjailija tuntee siis läpikotaisin sekä vainajat että dekkarit.

Agatha Christien murhat rikostutkijan silmin käy läpi kaikki Christien kirjoissaan käyttämät murhatavat, myrkyt ja aseet. Valentine käsittelee myös rikostutkinnan keinoja, kuten käsiala-analyysia ja ruumiinavauksia. Hercule Poirot’n ja neiti Marplen tutkimuksia tarkastellaan nykytiedonkin valossa.

Valentine osoittaa, että Christie pyrki rikostensa kuvauksissa uskottavuuteen. Dekkarikirjailija seurasi rikostutkinnan kehitystä, pysyi ajan hermolla ja siirsi uusimmat metodit romaaneihinsa. Joitakin asiavirheitäkin sattui: esimerkiksi ampuma-aseista Christie ei osannut aluksi kirjoittaa oikeilla termeillä. Hän kuitenkin päivitti tietojaan, ja seuraavassa teoksessa virhe oli jo korjattu. Valentine todella tuntee Christiensä, sillä asiavirheiden lisäksi hän on huomannut, miten Poirot’n mielipiteet saattavat vaihdella epäjohdonmukaisesti teoksesta toiseen.

Simeon Leen testamentti sai aikaan halun lukea Christietä pitkästä aikaa lisää — ja Valentinen opus voisi olla vieressä paperikirjana!

kulttuuri kirjat
Kommentit (4)
  1. Kiitos vinkistä, olin missannut täysin tuon Valentinen kirjan! Paljastaako tuo joidenkin kirjojen loppuratkaisuja? Mulla on tavoitteena lukea kaikki Poirotit, nyt taitaa olla 13 luettuna. Sitten siirryn rouva Marplen maailmaan (eli tätä tahtia joskus vuosien päästä 😄)

    1. Hyvä tavoite! Voisin valita samanlaisen itsellekin. 🤔

      Valentine on aika varovainen juonipaljastusten kanssa. Jos jostain kirjasta paljastetaan enemmän, siitä varoitetaan etukäteen.

  2. Tuonhan voisikin ottaa lähiaikojen ohjelmaan kun on vielä jouluaiheinen ja Jukka Pitkänen lukijana. Olen aikanaan kyllä lukenut kaikki Christiet jotka olen käsiini saanut, erityisesti Poirot on suosikki. Osan ratkaisut muistan mutten varmasti läheskään kaikkia, ja kestäisivät varmasti uusintakierroksen.

    Valentinen kirja on ollut tallennettuna kirjahyllyyn pitkään, pitää nostaa sitä listalla.

    1. Jukka Pitkästä on aina ilo kuunnella!

      Minäkin luin nuorempana kaikki Christiet, joita lapsuudenkodin hyllyssä oli, mutta uskallan arvata, etten muista minkään loppuratkaisua (paitsi Eikä yksikään pelastunut, valitettavasti). Oli kyllä kiva palata Christien pariin!

      Tuosta Simeon Leen testamentista puhutaan muuten Valentinen kirjassa aika paljon, joten siinä mielessä sopivat luettavaksi peräkkäin tai lomittain.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *