Sinkkuelämää: häpeämätön fanipostaus

Katsoin taas Sinkkuelämää-sarjan läpi. En edes tiedä, kuinka mones kerta se oli, sillä minulle se on sarja, joka kestää katselukertoja. Muutaman vuoden kuluttua aloitan todennäköisesti n:nnen uusintakierroksen.

Sinkkuelämästä on kirjoitettu tuhansia juttuja, eikä minulla luultavasti ole aiheesta mitään uutta sanottavaa. Kuudennen kauden viimeisen jakson jälkeen tekee kuitenkin vain mieli rehellisesti hehkuttaa kaikkea sitä, mitä sarjassa rakastan. Postaus sisältää siis paljon fanitusta ja nostalgiaa, ei oikein muuta.

Sex and the City: Kiss and tell

Ikoninen nelikko

Kaikki ovat varmaan miettineet, ketä muistuttavat eniten: Carrieta, Charlottea, Mirandaa vai Samanthaa? Jokaisella lienee myös suosikkinsa.

Minä samastun kilttiin ja romanttiseen Charlotteen, joka uskoo yksiavioiseen, kestävään parisuhteeseen, vaikka tämän lapsipakkomielle ja Treyn ikävä kohtelu ärsyttävätkin joka kerta. Mutta mitä enemmän Sinkkuelämää katson, sitä enemmän pidän ihan jokaisesta päähenkilöstä.

Jos voisin valita olevani neljästä ystävyksestä joku, olisin mielelläni Carrie. Hän on hauska ja sanavalmis ystävä, jonka puoleen muut kääntyvät. Hän on tosiystävä, jolle voi soittaa milloin vain, vaikka hän silloin tällöin onkin hieman itsekeskeinen. Pidän Carrien lookeista erityisesti 2. ja 3. kaudella, suorista ja kiharista hiuksista, kohoilevista kulmakarvoista ja äimistyneistä ilmeistä. Carrien sitoutumiskammo kuitenkin ärsyttää — minä olisin jäänyt Aidanin kainaloon pysyvästi jo ensimmäisellä kerralla.

Mirandan kovuus ja suoruus taas ovat suorastaan pelottaneet minua ennen: miten joku voi puhua noin rehellisesti, jopa tylysti? Nyttemmin olen alkanut arvostaa sitä, että Miranda ei pyri miellyttämään ketään. Ja kyllähän Mirandasta tiettyä pehmeyttäkin löytyy, varsinkin viimeisellä kaudella. Nelikosta Miranda on joutunut kärsimään eniten karmeista hius- ja vaatetyyleistä.

Samanthaa muistutan vähiten ihan siksi, että olen viihtynyt ensimmäisen poikaystäväni kanssa jo vuodesta 2000, joten samastumispintaa ei ole vaihtuviin miesseuralaisiin. Samanthalla on kuitenkin usein hauskimmat seikkailut ja lohkaisut, ja kukapa ei kaipaisi Samin kaltaista ystävää? Huolet unohtuisivat, kun Samantha toteaisi reippaasti ”Oh, honey” ja jakaisi voimaannuttavan neuvon. Ja mitä tahansa tekee, Sam ei tuomitse!

Ikimuistoiset kohtaukset

Kun jakson nimi ilmestyy ruutuun tai ensimmäinen kohtaus alkaa, muistan lähes ulkoa, mitä jaksossa tapahtuu. Jotkin episodit ovat tylsempiä, mutta useimmat ovat oivaa viihdettä. Mieleenpainuvia ovat muun muassa nämä tapaukset:

Miranda, joka marssii tuohtuneena ravintolasta pois, koska kyllästyy siihen, että naiset puhuvat ainoastaan miehistä. Kiinalaisen ravintolan työntekijä, joka nauraa Mirandalle puhelimessa. Mirandan Painonvartija-poikaystävä. Mirandan deitti, joka teki oharit, koska kuoli. Mirandan kotona uudelleenjärjestelyä tekevä Magda. Häämatkalla hulluksi tuleva Miranda. Miranda, joka syö suklaakakkua roskiksesta. Miranda, joka päätyy tekemään kuppikakkuja Steven ja Debbien puolesta.

Charlotten deitti, joka huutaa sängyssä ”You fucking bitch, you fucking whore”. Charlotten ja Harryn ruokamyrkytys romanttisen ravintolaillan jälkeen. Charlotte, joka  suutelee puutarhuria. Charlotten treffien tuplabuukkaus. Huono suutelija, joka nuolee Charlotten naaman. Charlotten valtataistelut Bunnyn kanssa. Harry ja ”tea-bag situation”.

Carrie ja fashion roadkill. Carrie, joka käy terapiassa ja tapailee Jon Bon Jovia. Carrie, joka lähettää Aidanin pelastamaan niskakrampin saanutta Mirandaa ja ilmestyy myöhemmin tämän luokse ”bullshit bageleiden” kanssa.  Carrie ja Big, jotka putoavat Central Parkin lampeen. (Kohtaus kuvattiin yhdellä otolla, ja Sarah Jessica Parker viilsi rytäkässä jalkansa. Hän joutui ottamaan jäykkäkouristusrokotuksen.) Carrie, joka kamppaa Bigin pariisilaisen hotellin käytävällä. Nina, joka ilmeilee Carrielle.

Puhelinvastaajalle keskisormea näyttävä Berger. Berger, joka jättää Carrien post it -lapulla. Bergerin kylmä totuus, ”He’s just not that into you”, joka muuttaa Mirandan elämän.

Mies, joka ei ole poistunut Manhattanilta vuosiin — ja on ylpeä siitä. Sarjismyyjä, joka asuu vanhempiensa luona. Smithin näytelmä Brooklynissa.

Samanthan lyhyt miesystävä, joka shoppailee lastenosastolla. Samantha, joka käy ihon kemiallisessa kuorinnassa ja ilmestyy Carrien kirjajulkkareihin suruharso kasvoilla. Samanthan nuori kaima Sam Jones. Samantha, joka vahtii Bradya. Birkin-laukkuselkkaus. Samanthan ja Carrien junamatka San Fransiscoon. Samantha, joka esittää brittiä päästäkseen uima-altaalle.

Satiaiset Hamptonsissa. Feikki-Fendit ja puputytöt. Masentunut vagina. Aidanin mökki Suffernissa (mitä vikaa siinä oikeasti oli?!). Jules & Mimi. Juhlat, joissa Carrien on pakko riisua kengät ja joissa kengät varastetaan.

Natashan monologi Carrielle lounasravintolassa — kaiken kruununa kahden erivärisen etuhampaan aiheuttama tragedia.

Kuolemattomat repliikit

Charlotte: ”If you really like the guy, what’s one little moment of ’Ooh! Ooh!’versus spending the whole night in bed alone?” Miranda: ”These are my options?”

Carrie  Bigille: ”Well, when you’re tired, you take a napa, you don’t move to Napa.”

Charlotte Samanthalle: ”Is your vagina in the New York City guidebooks? Because it should be, it’s the hottest spot in town! It’s always open!”

Carrie: ”So why are you in therapy?” Seth: ”I’m really fucked up about women. After I sleep with them I completely lose interest. What about you? What’s your problem?” Carrie: ”I pick the wrong men.”

Charlotte: ”There was no kneeling, there was no ring, no nothing. This is an awful engagement story. What am I supposed to tell my kids — ’Well, Mommy really wanted to get married, so Daddy said, ’Alrighty’?”

Carrie: ”Here lies Carrie. She had two great loves and lots o’ shoes.”

Miranda: ”I was once broken up with a guy’s doorman. ’I’m sorry, Miss Hobbes, but Jonathan won’t be coming down. Ever.'”

Carrie: ”I’m talking about the single gal. Hallmark doesn’t make a ’Congratulations you didn’t marry the wrong guy’ card. And where is the flatware for going on vacation alone?”

Samantha: ”Well you won. She’s being fucked by a hot black doctor, and Steve had a tampon up his nose. No contest.”

Kun ei osata lopettaa ajoissa

Toki Sinkkuelämän kausissa 1–6 on ongelmansa: osa sisällöstä on täysin vanhentunutta. Salakuvauksesta, vessatirkistelystä, biseksuaalien kauhistelusta ja palvelusten odottamisesta hieronnassa on syytäkin älähtää. Dialogi on kuitenkin nokkelaa, juonikaaret jänteviä ja naiset kerrassaan rakastettavia. En voi muuta kuin harmitella sitä, miten elokuvat ja And just like that -sarja tuhoavat Sinkkuelämän perinnön.

Ero Sinkkuelämän terävien henkilöhahmojen ja AJLT:n pihalla olevien ennen aikojaan ikääntyneiden vanhusten välillä on valtavan suuri. Ajatellaan vaikka Steveä, joka ensimmäisissä jaksoissa lukee Hemingwayta ja jatko-osassa höperehtii torilla, tai Mirandaa, joka on koulutettu, älykäs ja kartalla maailman menosta mutta myöhemmin sekoilee tummaihoisten ihmisten kanssa kuin ei olisi monikulttuurisessa New Yorkissa ikinä elänyt.

Minä taidan jatkossa pyörittää telkkarissani vain alkuperäistä sarjaa.

Lopuksi klassinen kysymys: kuka sinä Sinkkuelämän hahmoista olet? Entä mitkä ovat suosikkikohtauksiasi?

kulttuuri leffat-ja-sarjat
Kommentit (8)
  1. Ootko lukenu sen Bushnellin kirjan johon sarja perustuu, kantsiskohan se lainata?

    1. En muuten ole. Ehkä sopisi tähän fanitukseen vilkaista sekin.

  2. Ai että, Sinkkuelämää on ihana! Taidan kallistua hahmoissa Charlotten kannalle.
    Olen viime päivinä kaipaillut jotain hyvän mielen sarjaa katsottavaksi marraskuun synkkyyteen, ja taisit ratkaista ongelman puolestani. Täytyypä kaivaa DVD-boksi kaapista ja uppoutua manhattanilaiseen rakkauselämään.

    1. Jooo, uppoudu! 😍 Aloitin tämän katsomiskierrokseni vähän samoin perustein, ja oli ihanaa, kun sain takuuvarmasti hyvää mieltä ja laadukasta viihdettä iltoihin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *