Neljän päivän työviikko?

 

Kriselda

 

Eilen oltiin taas mukavuusalueen ulkopuolella, kun pääsimme Petran kanssa hostaamaan ja juontamaan uuden Breyers protskujäätelön lanseeraustapahtumaa. Mukana oli myös ihana Pehkosen Tuija ja jotenkin hänen läsnäolo rauhoitti. Puheammattilainen kun on.

Haastattelimme Tuijaa tilaisuudessa rohkeudesta, itsensä voittamisesta ja hänen viimeisimmästä reissustaan: viiden viikon matkasta, jonka hän teki soolona maailman toiselle puolelle, Australiaan.

 

Aussit ovat varsinaisia trendsettereitä ja varsinkin heidän hyvinvointiskenestä voimme ottaa paljonkin oppia. Tuija kertoi havaintoja matkaltaan, jotka pistivät miettimään myös omia priorisointejaan; hyvinvointi ja liikkuminen on olennainen osa aussilaisten arkea. Muun muassa kaupat sulkevat ovensa klo 17, ja iltaa vietetään yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Duuni ei määrittele heitä, eikä heidän onnellisuus ole kiinni siitä mitä tekevät työkseen.

Monet tekevät neljän päivän työviikkoa, jotta voivat ottaa lungimmin loppuviikosta; käydä patikoimassa, surffaamassa, mitä ikinä ja palautua kunnolla uuteen viikkoon.

 

 

Nelly Check Suit-3.jpg

 

Olen miettinyt paljon tätä neljän päivän työviikko -konseptia, kun siitä Juliaihmisen blogista ensimmäisen kerran luin. Okei, minulla ei ole lapsia, enkä aussilaisten tavoin surffaa tai patikoi, että “tarvitsisin” kolmen päivän viikonloppua.

Mulla on aika suomalainen mentaliteetti mitä tulee duunintekoon ja kyllä se vaan määrittelee paljonkin sitä mitä minä olen. Pidän tärkeänä sitä, että työni tuntuu merkitykselliseltä ja että siihen käyttämäni aika on mielekästä.

 

Kriselda

 

Juttelin aamulla poikaystäväni kanssa aiheesta, eikä neljän päivän työviikko ole mikään mahdoton ajatus. Olemme kummatkin yrittäjiä ja pystyisimme ihan hyvin lyhyempään työviikkoon. Itse kun määrittelemme omat duuniajat.

Emme kumpikaan tee töitä kasista neljään, mutta sen sijaan kiireisimpinä päivinä meileihin saatetaan vastata vielä puolen yön aikaan (ettei ne kasaannu seuraavalle päivälle) tai saatamme olla kiinni tapahtumissa viikonloppuisin. Eikä se lainkaan haittaa, päinvastoin. Voimme tarvittaessa pitää maanantait vapaana – ja pari kertaa olen niin tehnytkin.

Olen tällä hetkellä enemmän kuin tyytyväinen omaan työrytmiini, mutta voisinko antaa itsestäni vielä enemmän, jos pitäisin vielä parempaa huolta itsestäni? Palautuminen on ihan liian aliarvostettua meidän suorittamisen kulttuurissa ja sen oppii vasta silloin, kun on liian myöhäistä.

Hyvinvoinnin ja onnellisuuden peruspilarina on se, että osaa kuunnella itseään. Neljän päivän työviikko houkuttelee kovasti.

Tuija sanoi hyvin varatessaan viiden viikon reissuaan: varmasti jää jostain paitsi, mutta pitää uskoa siihen, että saa jotain enemmän tilalle.

Ja kai niitä kolmen päivän viikonloppuja voi ajatella samalla tavalla. Kun irrottautuu ja pitää huolta itsestään (eli tekee itselleen asioita ja palautuu kunnolla), niin pystyy myös arjessa antamaan itsestään niin paljon enemmän.

 
Ajatuksia neljän päivän työviikoista?

 
 
Kuvat: Didem 
Asu ja kengät: Nelly.com
Paita: Gina Tricot
Vyö: Alyx
 
Lue myös:
Mistä tietää, että elää hyvää elämää?
Uusi aamurutiini
 
INSTAGRAM (@KRISELDA) / FACEBOOK / PINTEREST

 

 

 

 

Kommentit (4)
 1. Ennen kun blogi oli myös työ, tein omasta tahdosta toista työtä 80%. Ja se oli IHANAA. Rahaa tuli vähemmän mutta arvostin vapaa-aikaa niin paljon enemmän. Työpaikan työajat olivat vielä joustavat joten joskus tein kuusipäiväisiä viikkoja ja joskus kolme. 🙂 Tykkäsin hirveästi!

  1. Mulla oli ihan sama juttu edellisessä duunissa 🙂 tein siellä osa-aikaisesti, jotta jää enemmän aikaa kivoihin juttuihin (eli blogihommiin :D).

 2. Tuo neljän päivän työviikko toimii, olen ottanut sen itselleni käyttöön. Työskentelen parturi-kampaajana ja huomasin alalla aloitettuani että päivät lähtivät tosi herkästi venymään 10-12 tuntisiksi. Ja koska peräkkäiset vapaapäivät eivät alallani ole mitenkään itsestäänselviä vaan enemmänkin harvinaisuuksia, päädyin tekemään pidempiä työpäiviä sen neljä viikossa ja pitämään kolme vapaapäivää. On huomattavasti helpompi suunnitella vapaa-ajan menoja ja palautua, kun työpäivät on työpäiviä ja vapaapäivinä teen sitten melkeimpä kaiken muun mikä ei liity töihin. 🙂

  1. Kuulostaa aika täydelliseltä ja sun ammatissa erityisesti palautuminen on extra-tärkeää noin pitkien työpäivien jälkeen. Muutenkin, jos tekee pidempää työpäivää, etkä ehdi oikein tekemään muuta päivän aikana, niin kuulostaa vaan kohtuulliselta, että kompensoi ja pitää kiinni vapaista.

   Ei sitä oikein voi korostaa tarpeeksi, kuinka tärkeää on pitää kiinni siitä vapaa-ajasta ja palautuu töistä. Burn outit on niin last season. 🙂

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *