Toivepostaus: Neuleiden keväthuolto

 

Tällä viikolla otin suuria harppauksia elämässäni, nimittäin aloitin kodin kevätsiivouksen ja samalla tein keväthuollon neuleilleni.

Annoin muutamia vinkkejä Instagram Storiesien puolella ja kyselin myös teiltä, miten te hoidatte neuleitanne? Yksi vastasi, että äiti huoltaa, toinen laittoi, että Kriselda huoltaa ( 😀 ? ) ja kolmas vastasi, että laittaa kaikki värit sekaisin ja pesee kuudessakympissä 😀

Eräs taas toivoi, että jakaisin blogissa perusteellisesti neuvot ja niksit neuleiden huoltoon, pesuun ja säilyttämiseen, joten here we are.

 

Työskentelin seitsemän vuotta vaatteiden parissa ja jotain huolto-ohjeita sieltä on jäänyt meikäläisen takataskuun. Vaatteiden oikeanlainen hoito on osa vastuullista pukeutumista ja se pidentää vaatekappaleiden käyttöikää. Meillä on täällä pitkä neulekausi ja kuulen valitettavan usein, että joku mieluiten ostaa uuden neuleen, kuin ottaisi selvää, miten huoltaa jo olemassa olevia.

 

Kampaaminen tai harjaaminen

Moni ajattelee, että neuleen nyppyyntyminen on merkki huonosta laadusta. Tämä ei kuitenkaan ihan täysin pidä paikkansa. Nyppyyntyminen on normaalia kulumista ja se on villalle ominaista, mikä johtuu materiaalin hienoista kuiduista. Mitä hienompi ja pehmeämpi villaneule, sitä todennäköisemmin siihen tulee nyppyjä.

Villalangat kehrätään säikeistä ja säikeet taas muodostuvat kuiduista. Kuitujen pituus riippuu villatuottajasta ja langassa kuin langassa säikeiden kierre vaikuttaa materiaalin lujuuteen. Toki oikein lyhyistä villakuiduista tehty neule nyppyyntyy helpommin ja voidaan täten luokitella huonolaatuiseksi. Kuitenkin, pitkistä neulekuiduista voidaan kehrätä löyhempikierteistä villalankaa, joista usein kudotaan väljempää ja kevyempää neulosta. Silloin neulos on myös herkkä nyppyyntymään.

Villakammasta on apua oli tilanne mikä vaan. Olen kirjoittanut kyseistä taikakammasta täällä ja ihmiskunnan onneksi monet villavaatevalmistajat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden ostaa huoltokamman vaatteita varten. Vielä parempi, kun kampa tulee kylkiäislahjana uuden neuleen mukana.

Neule vaatii kampausta, kun siihen alkaa tulemaan nyppyjä. Kampaaminen kannattaa tehdä aina pitkin vedoin neuloksen suuntaisesti. Toivottavasti tämä oli tarpeeksi selkeä, ei siis edestakaisella tai sivuttaissuuntaisella liikkeellä. 😀

Suosituille villalaaduille (villa, kashmir, mohair) alkaa löytymään omat kampansa ja harjansa. Suomalaiselta Prymiltä löytyy meikäläisen luottokampa, joka soveltuu niin villaan kuin kashmiriin. Vielä en ole löytänyt eroa villa- ja kashmirkamman välillä. Meillä pyörineet kammat ovat olleet kaikki samanlaisia, siispä olen luovuttanut ylimääräiset ystävilleni. Jotkut kuitenkin sanovat, että niissä on eroja, eli kannattaa olla varuillaan, ettei vahingoita omia neuleitaan liian kovalla kammalla. Oma mohairharjani on Balmuirilta ja se on palvellut hyvin mohairpeiton ja -huivin harjauksessa. Neuleita olen sillä hyyyyvin varovasti harjaillut, sillä suurimmassa osassa neuleissa on sekoitettuna muita matskuja, jotka eivät kestä kovaa harjausta. Lisää mohairista täällä.

 

Pesu

Meikäläisen ykkösvinkki pesuun on välttää sitä loppuun asti. Villa kannattaa ensisijaisesti pakastaa, mikäli se tarvitsee freesausta. Neuleet pitävät lumipesusta ja olisi aika luksusta heittää neuleet hankeen. Täällä etelässä se alkaa olemaan jo vähän mahdotonta, siispä laitan neuleen kangaspussissa pakastelokeroon marjojen ja jätskin kaveriksi.

Jos neuleessa on tahroja ja se on aivan pakko pestä, niin kannattaa käyttää villapesuainetta tai jotain vastaavaa herkille kuiduille tarkoitettua pesuainetta. Lisäksi kannattaa kääntää pesukoneessa villapesuohjelma päälle ja varmistaa, että veden lämpötila on maksimissaan 30-astetta. Monet suosivat käsinpesua, mutta itse luotan enemmän pesukoneeseen, kuin omaan näppituntumaan. 😀

Mikäli haluaa hifistellä tarhojen kanssa, niin suosittelen lämpimästi sappisaippuaa. Kyseinen saippua on aivan tehokas, luonnonmukainen ja maksaa vain pari euroa supermarketeissa. Ei ikinä uskoisi mitä kaikkea tuo maaginen saippua saa irti vaatteista. Varo kuitenkin liian lämmintä vettä ja villan hankaamista, muuten materiaali alkaa huovuttumaan.

Supermarketeista löytyy myös villalle tarkoitettuja pesuaineita (esim. Serto), mutta olen jo useamman vuoden käyttänyt Tangent CG:n pesuaineita (omani olen ostanut COS:lta ja Nougat’sta). Muovittoman maaliskuun kunniaksi tein myös itse ensimmäistä kertaa pyykinpesuainetta. Sen pitäisi sopia myös herkemmille kuiduille, joten kun Tangentit loppuvat siirryn itsetehtyyn. Ohje löytyy täältä.

Pesun jälkeen neule kannattaa kääriä pyyhkeeseen ja rullata pötkyläksi. Näin ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen. Lopuksi kangasta voi vähän (huom. vähän!) venytellä takaisin omiin mittoihinsa ja kuivata tasaisella, jottei neule veny muodottomaksi.

 

Säilytys

Säilytän neuleeni aina mieluiten viikattuna kuin henkarissa. Painavampiin neuleisiin tulee helposti painaumat henkareista, erityisesti jos ne roikkuvat kaapissa pidemmän aikaa. Usein vaatekaupoissa neuleet ovat esillä nätisti henkareissa – ne ovat kuitenkin niin vähän aikaa, ettei vaate ehdi siinä ajassa venyä muodottomaksi. Kevyitä neuleita voi säilyttää paksummissa – lähes takkihenkarimaisissa – henkareissa. Tunnet parhaiten omat neuleesi, joten luota omaan harkintakykyysi!

Parhaiten neule säilyy viikattuna kaapissa ja vieläpä niin, että sillä on tilaa hengittää. Käyttö ja pesu kuluttavat vaatetta, joten sen on myös hyvä antaa levätä välillä. Kesäksi neuleet pääsevät isoon laatikkoon (ja kangaspusseihin) kaapin ylähylylle, jotta eivät pölyty.

 

Viimeinen vinkkini villavaatteen huollolle on: pesula. Mikäli olet epävarma neuleen huollosta tai tilanne vaikuttaa toivottomalta, niin ammattilaiset yleensä osaavat auttaa. Kollegani oli vienyt nyppyyneen neuleensa pesulaan, eikä neule ole sen jälkeen näyttänyt nypyn nyppyä!

Moni pelkää pesuloiden hintoja ja kyllä, valitettavasti usein tulee halvemmaksi ostaa uusi neule, kuin maksaa ammattilaisten palvelusta ja vastuullisemmasta vaihtoehdosta.

 

Koska olen pieni vaatenörtti-Mustonen vaan, niin kuulisin mielelläni, miten sinä huollat neuleesi? <3

muoti paivan-tyyli lasten-tyyli vastuullisuus
Kommentit (4)
  1. Neuleiden keväthuolto | Luonnonvaate.fi
    16.4.2019, 12:41

    […] Kriselda on koonnut blogiinsa parhaat vinkit villaneuleen huoltoon. […]

  2. Lilli Annika
    1.4.2019, 13:52

    Pikku lisävinkki: Varsinkin vanhoissa taloissa saattaa rellestää vaatekoita sun muita villakuitujen mutustelijoita. Sujautan villapaitapinojen väliin hyväntuoksuisia seetripuisia kapuloita tai kuulia, niistä ötökät ei tykkää. Palikat eivät myöskään vahingoita vaatteita eikä niistä jää vaatteisiin outoja tuoksuja kuten muista torjunta-aineista voi jäädä. Jos seetripuun luonnollinen hiipuu, sen voi freesata hankaamalla palikkaa hiekkapaperilla ja/tai imeyttämällä siihen vähän lisää seetriöljyä 🙂 Omat seetrit ostin Granitista, mutta ihan marketeistakin löytyy.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *