kuin Italiassa konsanaan
olin eilen vanhempieni luona yökylässä, ja leivoin pitkästä aikaa täydellistä pizzaa – täytteinä munakoisopiiraasta tuttua siirapilla maustettua munakoisoa, artisokan sydämiä, tuoreita herkkusieniä, makeita kirsikkatomaatteja, prosciuttoa, fetaa ja mozzarellaa. olen eräänlainen pizzafanaatikko, ja koska ainakaan kotikaupungistani ei saa täydellistä pizzaa muutoin, kuin itse tekemällä, tahdon vinkata nämä niksini teillekin. pizza ei meinaan ole leikin asia.
täydellisen kotikutoisen italialaisen valmistat näillä vinkeillä:
- varmista, että taikinassa on suolaa. vaivaa taikina hyvin. taikinaohjeeni löydät tämän linkin takaa
- taikina vain paranee pakastettaessa, eli tee kerralla ainakin kaksinkertainen annos, ja jemmaa loppu taikina pakastimeen
- pyri saamaan pohjasta mahdollisimman ohut
- paista pizza kotiuunissa mahdollisimman kuumalla, ja mielellään alalämmöllä. kuumenna pelti etukäteen uunissa
- sekoita tomaattikastikkeeksi Muttin tomaattimurskaa, oliiviöljyä, hippanen tuoretta valkosipulia ja mustapippuria myllystä
- suosi tuoreita raaka-aineita
- mausta! raaka sipuli on karmeaa pikaisen uunipaiston jäljiltä – sen sijaan, jos paistat sipuleita pannulla etukäteen hunajassa ja voissa, on lopputulos täysin eri maata.
- käytä aitoa mozzarellaa. ei pizzaraasteita !!
- lisää juusto vasta kun pizza on lähes kypsä, eli kun reunat ovat saaneet jo hieman väriää. juusto ei saa palaa! (leivinuunissa tai kiviuunissa lämpötilat ovat niin korkeat, että koko pizza valmistuu parissa minuutissa – tällöin juuston voi laittaa mukaan heti kun pizza menee uuniin)
- elä paista ilmakuivattua kinkkua uunissa, vaan lisää se pizzan päälle yhdessä rucolan ja basilikan kanssa jahka pizza on valmis
- rapsauta päälle kevyt pintasuola myllystä