Tukholmassa (ruoka)ostoksilla

tukholma1116-2.jpg

Risteilin viime viikolla Tukholmaan ystäväni ja kolmen lapsen kanssa. Matka oli hauska ja vauhdikas, kolmen eri ikäisen lapsen kokoonpano piti siitä huolta. Toisena iltana syömässä laivalla täytyi oikein erikseen mainita ystävälleni huomatessani, ettei kummankaan meistä ollut tarvinnut puuttua lasten puuhailuun muutamaan minuuttiin.

Vauhdikkuttaa ei yhtään vähentänyt Tukholman yllättänyt lumikaaos. Perjantaina pahin oli jo ohi, mutta rattaiden ja vaunujen kanssa liikkuminen ei ollut kaikkein näppärintä. Pyörimme päivän Södermalmilla, keskityimme ruoka- ja lehtikauppoihin, syömiseen ja yhteen leikkipuistoon. Lumettomilla kaduilla olisimme ehkä ehtineet vähän kauemmaksi, mutta tässäkin oli jo tarpeeksi ihanuutta.

Ostin kotiin pinon lehtiä (Tukholman lehtivalikoimat pesevät Helsingin 6-0). Ihanaan Papercuttiin emme ehtineet, mutta onneksi Götgataniltakin löytyy hyvä lehtikauppa. Lehtien lisäksi hamstrasin puuroaineksia Saltå Kvarnista, jonka värikäs myymälä on Söderissä. Saimme tutustua valikoimaan rauhassa, kun iskimme lapset piirtämään myymälän yhteydessä olevan kahvilan pöydän ääreen. Lapset olisivat voineet piirtää kuvan unelmaleivästään ja saada kiitokseksi rusina-askin. Kuinka söpöä! Cajsa Wargin ja Urban Delin herkkukaupoista löytyi myös suklaita ja karkkeja niin vanhemmille kuin ipanallekin, joten tyhjin kärryin ei tarvinnut palata kotiin.

Ja lounaspaikaksi valitsimme ihanan Meatballs for the peoplen. Söimme molemmat päivän annoksen: hirvipullia, perunoita, porkkanoita & timjamikermakastiketta. Niin herkkua! Ja aterian kruunasi olut. Lounasolut oikein huutaa vapaapäivää.

Matka aiheutti ihan hirveän matkakuumeen takaisin Tukholmaan, sillä piipahdus jäi aivan liian lyhyeksi. Seuraavalla kerralla haluan olla ainakin kaksi yötä.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Matkat

Avokadoa ja juustomunakasta

avokadomunakas1116.jpg

Me syödään nykyään vapaapäivisin usein kaksi aamiaista. Ensimmäinen seitsemän aikoihin Lounan huolehdittua tehokkaasta herätyksestä viikonpäivästä huolimatta. Siihen kuuluu useampi kuppi kahvia ja jotain suht nopeasti valmistuvaa. Tänään pannulla paistettuja omenoita, siemeniä ja pähkinöitä jogurtin kanssa.

Toinen aamiainen syödään sitten lähempänä kahtatoista. Sitä ennen on jo ehditty usein käydä puistossa, kaupungilla tai muuten ulkona. Toinen aamiainen on usein ensimmäistä ruokaisampi ja saatetaan nauttia muuallakin kuin kotona. Tänään Jussi paistoi meille meksikolaisen munakkaan Henri Alénin reseptiä mukaillen. Löysin reseptin puhelimen kamerasta käydessäni kuvia läpi. Harmillisen usein kiinnostavista resepteistä otetut kuvat unohtuvat kuvapaljouteen. Toisen aamiaisen jälkeen onkin hyvä nukahtaa kirja kädessä nojatuoliin tai sohvalle…

Juustomunakas avokadolla

  • 6 kananmunaa
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • kourallinen voimakasta juustoraastetta
  • suolaa
  • voita/öljyä paistamiseen
  • 2 avokadoa
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 lime
  • 1 chili
  • korianteria
  • suolaa
  • mustapippuria

Pilko salottisipuli ja valkosipulinkynsi pieneksi. Laita kulhoon ja purista päälle limen mehu. Halkaise avokadot ja koverra liha sipuleiden joukkoon. Pilko mukaan chili ja hienonna korianteri. Sekoita ja mausta seos suolalla & pippurilla. Sekoita kanamunat ja kerma keskenään. Mausta seos suolalla. Sulata voi pannulla ja kaada munakasmassa pannuun. Heiluttele pannua munakkaan kypsyessä. Kun pinta alkaa jähmettyä ripottele juustoraaste päälle. Lisää lopuksi avokadoseos munakkaan toiselle puolelle ja käänä toinen puoli päälle.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Lapset