Kukkakaalia, tomaattia ja tahinia
Olenko minä ainut, jonka mielestä kukkakaali on ollut jotenkin poikkeuksellisen hyvää tänä kesänä? Ainakin sitä on tullut syötyä kilotolkulla. Kun olin lapsi, napostelimme kesäisin telkkarin ääressä raakaa kukkakaalia, jonka päälle oli ripoteltu aromisuolaa. Aromisuola on nykyään ehkä vähän kyseenalainen natriumglutamaatin vuoksi, mutta oli se kyllä hyvää.
Nykyään kukkakaalin kaverina tuntuu usein olevan aromisuolan sijaan tahini. Holidayssa söin kokonaisena paahdettua kukkakaalia ja tahinikastiketta. Ja tämä vanha Glorian ruosta & viinistä napattu resepti yhdistää kukkakaaliin ja tahiniin vielä kirsikkatomaatit. On muuten herkkua, tehdään tätä joka kesä ainakin kerran. Alkuperäisessä ohjeessa kukkakaalit friteerataan, mutta ne voi myös paistaa pannulla, jos friteeraaminen pelottaa. Minua se nimittäin vähän hirvittää. Jänishousuna jätän sen usein Jussin tehtäväksi. Tänäänkin on muuten suunnitelmissa syödä kukkakaalia, kukkakaalirisottoa.
Kukkakaali-tomaattisalaattia ja tahinikastiketta
- 1 iso kukkakaali
- rypsiöljyä paistamiseen (6-8 dl jos friteeraat kukkakaalin, vähemmän, jos paistat ne pannulla)
- 300 g kirsikkatomaatteja
- 1 ruukku korianteria
Tahinikastike
- 2 rkl tahinia
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl vettä
- pieni valkosipulinkynsi murskattuna
- suolaa
Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Poista kukkakaalista kova kanta ja paloittele kukinnot suupaloiksi. Paista kukkakaaleja öljyssä, kunnes ne ovat ruskistuneet. Puolita kirsikkatomaatit. Yhdistä kukkakaalit ja kirsikkatomaatit kulhossa. Hienonna korianteri ja lisää joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kastike.