Farinata eli kikhernepannukakku
Kikhernepannukakku voi kuulostaa epäilyttävältä. Epäluuloon ei ole syytä, sillä se on herkkullista, monikäyttöistä ja terveellistä. Sillä ei kyllä ole mitään tekemistä perinteisen suomalaisen pannukakun kanssa vaan enemmän se muistuttaa leipästä. Kyseessä on siis kikhernejauhoista uunissa paistettava pannukakku, jonka voi päällystää haluamallaan tavalla. Farinatan voi syödä heti lämpimänä, jolloin se on rakenteeltaan pehmeämpi tai antaa jäähtyä, jolloin sen voi helposti leikata viipaleiksi.
Olen innostunut tekemään farinataa lounaaksi. Taikinan sekoittamiseen menee muutama minuutti. Sen on hyvä seisoa ennen paistamista vähintään tunti, joten sekoitan sen yleensä aamulla valmiiksi. Lounasaikaan sitten vain paistan farinatan ja kypsymistä odotellessä pilkon päälliset. Olen kasannut päällle erilaisia kasviksia kuten tomaattia, avokadoa, paprikaa ja maissia. Keittänyt kananmunan ja kruunannut annoksen aina ripauksella juustoa. Lapselle olen tehnyt oman version farinatasta ilman suolaa. Tämä annos on yhdelle ja olen paistanut sen blinipannussa.
Farinata
- 1/2 dl kikhernejauhoja
- 1 dl vettä
- loraus oliiviöljyä
- suolaa
- tuoretta tai kuivattua rosmariinia
Sekoita kikhernejauhot, vesi ja pieni oraus oliiviöljyä tasaiseksi vispilällä. Jätä taikina huoneenlämpöön vähintään tunniksi. Kun olet valmis paistamaan farinatan, laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen ja nosta pannu uuniin lämpenemään. Mausta taikina rosmariinilla. Kun uuni on kuuma, nosta pannu ulos, voitele kevyesti öljyllä ja kaada taikina pannuun. Paista noin 15 minuuttia, kunnes farinata on saanut hieman väriä pintaan. Nostele päälliset keoksi farinatan päälle ja nauti lämpimänä.