Brunssilla IPIssä

IPI10416.jpg

IPI Kulmakuppila on aikamoinen helmi Karhupuiston kupeessa. Ja kansoituksesta päätellen myös muiden kuin minun mielestäni. IPI avasi ovensa loppukesästä ja sen jälkeen olen käynyt siellä niin arkiaamiaisella, lounaalla kuin kahvillakin. Parhaimpana päivänä kaksikin kertaa. Ja tänään pääsin viimeinkin korkkaamaan lauantaibrunssin.

IPI20416.jpg

Olen hieman vierastanut brunssia kummallisen aikataulutuksen vuoksi. Kahvila nimittäin avaa ovensa lauantaisin kymmeneltä, mutta brunssi alkaa vasta yhdeltätoista. Osa ihmisistä tulee istumaan ja varaamaan brunssipöytää jo kymmeneltä, mikä tuntuu ajatuksena aika hullulta. Istua ja odottaa tunti. Eikä se tunnu kahvilankaan näkökulmasta kovin järkevältä, sillä silloin pöydät eivät kuitenkaan ole ei-brunssittelijoiden käytössä. En oikein ymmärrä mikä ajatus tämän aikataulun takana on.

IPI30416.jpg

Tänään kuitenkin suuntasimme IPIin hiukan ennen yhtätoista ja iloksemme saimme vielä pöydän ja syöttötuolin. Kymmenen minuuttia myöhemmin kaikki  pöydät olisivatkin olleet täynnä. Noin kahdenkympin hintaiseen brunssiin voi kerätä pöydästä puuroa, keittoa, lämmintä ruokaa, erilaisia salaatteja, leipää, makeita, hedelmäsalaattia, kahvia, lassia ja mehua. Runsas kattaus siis, mutta ei liian laaja. Keiton jätin kyllä tänään välistä, koska puuro. Mieleeni jäi erityisesti kimmeltämään spelttipuuro (tätä on tarjolla myös arkiaamiaisella ja se on HYVÄÄ, jopa normaalisti puuroa karsastava Louna avaa sille suunsa useamman kerran), lihapullat korvasienten kera, vanilja-halvakastike ja Heidi-valkohomejuuston kanssa tarjotut rusinat. IPI on ihanan valoisa ja täysistä pöydistä huolimatta tunnelma oli suorastaan seesteinen, eikä minkäänlaista ryysäilyä ollut ilmassa. Suosittelen IPIn brunssia lämpimästi, vaikka pöydän saamisen kanssa täytyykin olla tuuria ajoituksen kanssa.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen

Sitruunarisotto ja karetta kaikille

risotto10316.jpg

Ah, olihan pääsiäinen. Mahat syötiin pullolleen mämmiä, karitsaa, kananmunia, rahkapiirakkaa ja muita ihanuuksia. Karitsankareet osoittautuivat aivan loistavaksi sormiruoaksi. Lounan kyljys leikattiin ja paistettiin erikseen ja miten mukavaa lihaa olikaan natustella luusta kiinni pitäen. Ja kun liha on mupellettu irti, luu toimi loistavana viihdykkeenä. Pöydän hakkaaminen luulla ja sen kaluaminen ovat aivan aliarvostettuja hauskuuksia aikuisten keskuudessa.

risotto20316.jpg

Karitsankareen seurana nautimme sitruunarisottoa, joka on sekä raikasta että täyteläistä, kiitos happojen ja parmesaanin yhdistelmän. Resepti on peräisin Kirsi Pihalta muutamana keväänä ilmestyneestä Mondon Ruoka & Matka lehdestä. Siinä muuten oli todella inspiroiva lehti. Minulla on edelleen kaikki kolme peräkkäisinä vuosina ilmestynyttä numeroa tallessa. Voi kun tulisi taas uusi numero. Perussitruunarisotosta resepti eroaa korianterin verran. Erittäin hyvä ja vähän yllättävä lisäys.

Risotto on muuten yksi suosikeistani, jos jämäruoista puhutaan. Risotosta pyöriteltävät, kananmunaan & korppujauhoihin kastettavat, friteerattavat pallot ”arancinit” ovat nimittäin aivan mahtavia. Niitä meillä syötiin tiistaina.

Sitruunarisotto

  • 0,8 dl kasvislientä
  • 4 pientä salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 25 g voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 250 g risottoriisiä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 0,5 dl sitruunan mehua
  • 1/2 sitruunan kuori
  • kourallinen raastettua parmesaania
  • 1 ruukku korianteria
  • suolaa
  • mustapippuria

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani ja hienonna korianteri. Lämmitä kasvisliemi kuumaksi ja pidä kuumana risoton valmistuksen ajan. Kuumenna puolet voista ja oliiviöljy laakeassa kasarissa. Kuullota sipulit voi-öljyssä. Lisää risottoriisi ja kuullota kunnes riisi on muuttunut läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja hämmennä kunnes se on haihtunut. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina sitä mukaa, kun edellinen liemi on haihtunut. Lisää lopussa kasvisliemen sijasta siruunan mehua. Hämmennä mahdollisuuksien mukaan koko ajan. Risotto on valmista, kun riisissä on vielä purutuntumaa ja se on melko löysää. Sammuta levy ja sekoita risoton joukkoon parmesaani, loput voista, sitruunan kuori ja korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla.

Koti Ruoka ja juoma Lapset