Puuroa isolle ja pienelle

 

ohraomenapuuro0216.jpg

 

Hyvää huomenta ja nopeasti puuroa pöytään. Ainakin siinä tapauksessa, että puuro on hautunut yön yli uunissa ja odottaa aamulla lämpimänä ja tuoksuvana syöjiään. Louna on syönyt muutakin kuin maitoa reilut pari kuukautta ja yritämme mahdollisuuksien mukaan syödä samaa ruokaa koko perhe. Käytännössä tämä tarkoittaa vielä tässä vaiheessa useimmiten sitä, että Lounalle tehdään oma versio niistä raaka-aineista, joita hän voi syödä. Uunipuuroja tein siis kaksi, yhden isomman itselleni ja yhden pienen Lounalle.

Isommasta puurosta riittää kolmeksi aamuksi. Olen syönyt puuroa voisilmällä, puolukoilla & päärynällä sekä mantelivoilla & granaattiomenansiemenillä. Pienemmästä puurosta riittää Lounalle ehkä loppuvuodeksi, sen verran pienipuuroinen ruokailija on kyseessä. Teelusikallisen syötyään Louna nipistää huulet tiukasti yhteen ja lusikan lähestyessä alkaa armoton päristely, jonka on tarkoitus ilmoittaa ”Kiitos, olen täynnä. En halua enempää”.

Kaikkien ohjeiden ja omankin järjen mukaan lasta ei saisi patistella syömään, mutta on se vaikeaa estää itseään patistelemasta. Tekisi mieli saada lapsen suu aukeamaan hassuilla äänillä ja sitten äkkiä tyrkätä sinne lusikallinen puuroa. Yritän estää itseäni ja muistaa, ettei rakkaudella haudutetun puuron arvo vähene, vaikka sitä ei juuri syötäisikään.

Ohra-omenapuuro uunissa 

  • 1,5 dl kokonaisia ohraryynejä
  • 6 dl maitoa
  • 3 dl vettä
  • 1 omena
  • 1 tl kanelia (ceyloninkaneli käy myös vauvalle)
  • suolaa
  • voita

Voitele isompi uunivuoka voilla. Mittaa vuokaan 1 dl ohraryynejä ja 6 dl maitoa. Mittaa toiseen, pienempään, vuokaan 0,5 dl ohraryynejä ja 3 dl vettä. Kuori ja raasta omena ja jaa omenaraaste molempiin vuokiin. Isompaan luonnollisesti enemmän. Mausta molemmat kanelilla ja isompi puuro myös suolalla. Sekoita. Peitä vuoat kannella tai foliolla. Anna puurojen kypsyä 100-asteisessa uunissa yön yli. Vauvan puuron soseutin kevyesti sauvasekoittimella vielä lopuksi.

 

Koti Ruoka ja juoma Lapset

Pullasta tuli pannukakku

laskiaispannukakku0216.jpg

 

Tällä kertaa pullasta tuli pannukakku ihan tarkoituksella, nimittäin laskiaispannukakku. Laskiaispullat olen suosiolla ulkoistanut Galleria Keitaalle, tuolle Flemarin helmelle, mutta tällaisen pannukakun pyöräyttää näppärästi laskiaistiistai-iltanakin. Tai blini-juhlien jälkeisenä sunnuntaina. Yöunet eivät nimittäin ole hurjan pitkät, jos vauva herää ensimmäisen kerran vieraiden vielä ollessa paikalla  ja haluaa osallistua juhlintaan. Ja juhlia vielä vieraiden lähdettyäkin. Ja vauvaahan ei tunnetusti seuraavana aamuna väsytä juhlinnasta huolimatta. Sen verran kyllä skarppasin, että tein mantelimassan itse. Valmiskin sopii pannukakun kylkeen mainiosti.

Laskiaispannukakun tästä tekee lisukkeet; mantelimassa ja kermavaahto. Nyt herää kysymys, että onko tämä laskiaispannukakku, jos syö pullansa/pannukakkunsa hillolla. Minun puolestani voi olla. Olen itse mantelimassan kannattaja, mutta kaikki saavat syödä sellaisen pullan, kun haluavat. Mietin myös jenkki-henkisen laskiaispullan täytteitä. Kermavaahdon lisäksi hilloa ja maapähkinävoita, kuten amerikkalaisissa leivissä. Huomenna syö kuitenkin loput pannukakun palaset runsaalla mantelimassalla. Sen annostelussa ei mielestäni kannata sniiduilla.

Pannukakku

  • 8 dl maitoa
  • 4 dl (speltti)vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 3 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 25 g voita sulatettuna

Mittaa puolet maidosta kulhoon. Vispaa joukkoon vehnäjauhot ja sitten loput maidot. Näin säästyt jauhopaakuilta. Riko sekaan kananmunat, lisää sokeri, suola, kardemumma sekä voisula ja sekoita. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista 200-asteessa noin 25 minuuttia. Nauti pannukakku kermavaahdon ja mantelimassan tai hillon kanssa.

Mantelimassa

  • 120 g kuorittuja manteleita
  • 100 g tomusokeria
  • 1 valkuainen (halutessasi voit lisätä keltuaisen pannukakkutaikinaan)
  • 1 rkl mantelivoita

Mittaa mantelit monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Mitä hienommat mantelit, sitä tasaisempi mantelimassa, joten sen mukaan kannattaa toimia. Lisää jukkoon tomusokeri ja sekoita nopeasti. Valuta valkuainen koneen käydessä. Sekoita lopuksi joukkoon mantelivoi.

Koti Ruoka ja juoma Lapset