Sokerihiiren juhlaviikonloppu

dsc09530.jpg

Tuleva viikonloppu on aikamoista juhlaa meille leivonnaisten ja sesonkien ystäville. Runebergin torttu eli tuttavallisemmin ruunari ja laskiaispulla samana viikonloppuna. Oujee! Olen aiemmin ollut aika tiukka sen suhteen, että näitä leivonnaisia syödään vain oikeana päivänä. Ja tietysti paheksunut niiden saapumista kauppoihin heti joulun jälkeen. Tänä vuonna mieheni (ruokakauppias kun on) ihmetteli, miksei niitä saisi syödä aiemminkin, jos tykkää. Ei se ole keneltäkään pois. Ja ei se tosiaan ole. Pikemminkin tämäkin tiukkis voi saada enemmän. Tähän mennessä olenkin syönyt jo kaksi ruunaria ja kaksi laskiaispullaa.

Leivon ruunareita joka vuosi samalla, muistaakseni Hesarista otetulla, reseptillä. Perinne alkoi opiskeluaikoina vuosituhannen vaihteesssa ja enhän minä nyt silloin halunnut laittaa rahojani karvasmanteliöljyyn. En ole sitä sen koommin osannut kaivata, mutta alkuperäiseen ohjeeseen kuuluisi viisi tippaa. Saa testata.

Ruunareiden taikinaan saa muuten mainiosti upotettua joulupipareiden jämät, jos sellaisia vielä kaapissa lymyää. Kokeilin tänä vuonna uutta juttua sokerikuorrutuksen kanssa, kiireessä. Ei kannattanut. En oikeastaan suosittele kokeilemaan mitään uutta kiireessä, jos on taipumusta sähläykseen. Tästä syystä kuvassakin komeilee vain yksi ruunari.

Ruunarit (12 kpl muffinivuokiin tehtynä)

  • 200 g voita
  • 2 dl soker​ia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 1/2 dl korppujauhoja
  • 1 dl murskattuja keksejä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

  • 12 tl vadelmahilloa
  • 2 dl tomusokeria
  • 4 tl sitruunamehua

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa kunnolla joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahdon joukkoon. Nostele taikina esimerkiksi muffinivuokiin ja tasoita pintaa hieman. Parhaiten tämä käy sormin. Tee samalla pieni kolo vadelmahillolle. Laita jokaisen tortun keskelle teelusikallinen vadelmahilloa. Paista ruunareita 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä ja irrota ne sitten vuoista. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Tee kuorrutuksesta rengas hillon ympärille rennosti lusikalla tai hienostuneemman jäljen saadaksesi pursotinpussin avulla.

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Aakkosista se lähtee, myös syöminen

Olen blogin-kirjoittajana jo useamman vuoden vanha, mutta täällä Lilyssä vasta ruokamatkan alussa. Kuinka sitten aloittaa? Gloriassa on jo vuosia ollut Aakkoset juttusarja, kopioin idean ja aloitan tämän hetkisillä elämäni ruoka-aakkosilla.

tuoli_1115.jpg

Aamupala. Olen sekä sielultani että ruumiiltani aamupala-ihminen. Tämän hetkinen suosikkini on kaura-kvinoapuuro maustettuna vaniljalla & kardemummalla ja höystettynä pähkinöillä ja hedelmillä.

Banaani. Työaamuina syön aina banaanin, joko sellaisenaan, viipaloituna rahkan kanssa tai smoothiessa. Nyt vanhempainvapaalla aamut ovat rennompia ja banaanin kanssa ei ole niin tarkkaa.

Coffee. ”Keitetääks kahvit?” on mielestäni yksi kauneimmista lauseista. Aamu- ja päiväkahvit ovat must, joskus myös pitkän illallisen jälkeen. Kotiini kahvia toimittaa Slurp.

D-vitamiini. Ainakin syntymäpäivästä (syyskuu) nimipäivään (toukokuu) napsin tai suihkin aamuisin D-vitamiinia.

Elintarvike. Muistaakseni se oli kokki Henri Álen, joka ehdotti, että ruoan voisi jakaa ruokaan ja elintarvikkeisiin. Pidän tästä ajatuksesta.

Foodie. Tunnustan olevani 100% foodie. Ja kohtaan mielelläni samanmielisiä, silloin ei juttuaiheet lopu kesken. Ruoka on mahtava harrastus, koska joka päivä saa syödä.

Galleria Keidas. Suosikki kahvilani lähellä kotia. Mahtavaa aamiaista ja lounasta + tähän aikaan vuodesta erityismaininta paikan laskiaispullille.

Hakaniemen halli. Tunnelmallinen ostospaikka, josta löydän haluamani. Minulle on muodostunut jo kantakaupat ja käyn lähes viikoittain.

Internet. Saatan viettää tovin jos toisenkin blogeissa, nettisivuilla, instassa ja pinterestissa tutkailemassa ruokajuttuja. Välillä huolestuttaa, ehdinkö kokeilla kaikkia kiinnostavia reseptejä elämäni aikana. Olen jopa päätynyt tekemään laskelmia aiheesta. Jos tekisi kolme uuttaa ruokaa päivässä, viitenä päivänä viikossa…

dsc08774_0.jpg

Jäätelö. Rakastan jäätelöä. Elämässäni on ollut vaihe, jolloin söin 5 pehmistä päivässä. Nykyään suosikkeja erityisesti jäätelöt suurilla sattumilla.

Kananmuna. Aina jääkaapissa, lähes päivittäin myös lautasella, keitettynä, paistettuna, kokkelina, uppona…

Louna. Pieni kesällä 2015 syntynyt tyttöni, jolle haluaisin kovasti tartuttaa rakkauden ruokaan.

M Mies, Murtomaa. Mieheni Jussi, joka niin jakaa ruokaharrastukseni kuin myy ruokaa K-kauppiaana Espoossa.

Nautinto. Toivon ruoan ja syömisen olevan nautinto. Aina se ei onnistu, joko ruoasta, itsestä tai jopa kanssaihmisistä johtuen, mutta siihen pyrin. Saatan mielummin olla nälkäinen kun syödä huonoa ruokaa. Asia, johon kaikilla ei ole varaa.

Omena. Ikisuosikki hedelmistä. Joko suomalainen tai Granny Smith.

Pinaattikeitto. Mahdollisesti ainoa ruoka, jota en syö. Traumoja lapsuudesta. Pitäisiköhän tästä ottaa itselle haaste?

Queen. Meillä musiikki on lähes aina osa ruoanlaittoa ja ruokahetkeä. Ei kylläkään Queen kovin useasti…

Ruokalehdet. Olen intohimoinen ruokalehtien ostaja. Glorian ruoka & viini, Lantiv mat och vin ja Food&Wine ovat tällä hetkellä suosikkejani. Ulkomailla säntään heti lehtihyllyille.

Sesongit. Rakastan ruokasesonkeja niin ruokalajien kuin raaka-aineidenkin suhteen. Uuden kauden alkaminen on aina raikas tuulahdus ja rytmittää vuotta. Tällä hetkellä rytmissä ainakin made, keitot ja sitrukset. Saatan kyllä ostaa myös tomaatteja talvella…

dsc08820_0.jpg

Terveellisyys. Olen kiinnostunut ruoan terveellisyydestä, mutta maku menee kaiken edelle. Syön niin suklaata, sipsejä kuin super foodejakin. Useimmiten kaikkia kohtuudella.

Uutuus. Olen suorastaan pakkomielteinen ruokakauppojen uutuuksien suhteen. Minun on bongattava kaikki ja joskus myös maistettava, vaikka harvemmin ne jäävät pysyvästi käyttööni. Tällä hetkellä innostuneita kiljahduksia ovat aiheuttaneet Fazerin uudet suklaalevyt.

Viini, vesi. Kaksi lempijuomaani.

WC. Onhan se kiva, jos ravintolassa tai kahvilassa on myös ihan miellyttävä wc.

Xylitol-purkkaa. Purkkaa on oltava aina mukana. Mielellään 100% xylitol.

Yhdessä. Olen huomannut syöväni paremmin ja hitaammin yhdessä kuin yksin. Lounan syntymän jälkeen tv:n ääressä syödyt illalliset siirtyivät pääasiassa ruokapöydän ääreen.

Zatar. Zatar-mausteseos on tällä hetkellä kaikkialla. Minusta on mielenkiintoista seurata, miten joku yksittäinen ruokalaji tai raaka-ainee nousee hetkessä kaikkialle ja sitten joko jää arkikäyttöön tai katoaa.

Å Åland. Yksi sympaattisimmista ja halattavimmista kokeista on kotoisin Ahvenanmaalta. Olisi mahtava vierailla Michael Björklundin Smakbynissä.

Ä Ärsytys. Ruokaan liittyvät asiat ärsyttävät myös joskus. Kuten vaikkapa uutisointi tai oma sähläys.

Ö Överit. Joskus överit ovat paikallaan, niin irtokarkeissa kuin juhlinnassakin. Osaa sitten taas nauttia kohtuudesta.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Ajattelin tänään